StoryEditor

Užívanie si sexu, písanie ľavou rukou či väčší nos. Dôvody, prečo ženy upaľovali ako čarodejnice

24.08.2021, 14:30
Životný štýl
O tom, že to ženy nemali ľahké, azda netreba diskutovať. Vedeli ste však dôvody, prečo bolo kedysi nežnejšie pohlavie považované za diabolské?

Aktívny sexuálny život 

Aj keď si to už dnes nevieme predstaviť, kedysi bol sex pre ženy obrovským tabu. Okrem toho, že mali na milostný akt počkať až do svadby, sex pre nich nemal byť špeciálnym potešením. Ak mala žena ''zlého'' muža a pri sexe robila aj niečo iné, len než ležala a čakala, kým sa muž uspokojí, manžel ju mohol nahlásiť ako čarodejnicu. Užívanie si fyzickej radosti bolo v 17.storočí znakom čarodejníctva. Nehovoriac o nevere alebo podozrení na neveru.

Rozprávanie pre seba 

Koľkokrát sa vám stane, že si cez deň len tak niečo nahlas poviete? Ak by vás pri tom počuli približne na prelome 16.-17.storočia, mali by ste vážny problém. Ľudia verili, že tí, ktorí sa rozprávajú sami so sebou alebo si niečo mumlú, zrejme preklínajú a čarujú. Nielen ženy, ale aj muži. Nebudeme si však klamať - vyše 80% prípadov, ktoré označovali čarodejníctvo, tvorili najmä ženy.​

Finančná nezávislosť

Ak sa mladá žena vedela zabezpečiť sama a nepotrebovala muža, väčšina susedov ju označila za bosorku, ktorá sa venuje čiernej mágii. To sudcovi bohužiaľ častokrát stačilo ako dôkaz. Podľa oficiálnych dokumentov bolo medzi rokmi 1620-1725 upálených 90% žien, ktoré boli práve finančne nezávislé. V takmer každom prípade nemali žiadnych bratov, a tak majetok prepadol dedine.

Písanie ľavou rukou

Ak sa žena narodila ako ľaváčka, bolo to brané ako znamenie diabla. Očakávalo sa, že ľaváci majú pakt so satanom a pravidelne praktizujú čiernu mágiu, ktorá privádza pliagy na dedinu, ale aj konkrétnych ľudí. Stalo sa to tak jedným z hlavných rozoznávacích znamní.

Skazené mlieko 

Áno. Aj také drobnosti, ako pokazené potraviny, najmä mlieko, na ktoré žena zabudla alebo ho jednoducho nestihla spotrebovať, svedčili o tom, že v dome sa nachádza zlá energia, ktorá pravdepodobne vychádza zo satanizmu a čiernej mágie. A môžete hádať, kto za to mohol.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 06:17