Osviežte sa počas horúčav v bazéne.pixabay.com
StoryEditor

Ako sa schladiť počas horúčav, keď nemáte klimatizáciu?

24.06.2016, 06:00
Životný štýl
Horúčavy udreli v plnej sile. Ako urobiť toto neznesiteľné teplo aspoň trochu znesiteľnejšie a vytvoriť si doma osviežujúce miesto?

Horúco je doma i vonku, preto každá jedna rada a tip, ako s teplom bojovať, je na nezaplatenie. Majitelia klimatizácie nemajú v týchto dňoch až taký problém, no je veľa tých, ktorí túto vymoženosť stále nemajú. 

Zmrazte plachtu

Namočte plachtu, ktorou sa prikrývate, do studenej vody tak, aby z nej potom netiekla voda. Ak si nechcete zmáčať matrac, môžete si pod seba položiť suchý uterák. Alebo ho vložte do plastového vrecka a umiestnite do mrazničky, ako radí fusion.net. Keď pôjdete do postele, môžete sa pred spaním schladiť. Aspoň budete lepšie zaspávať.

Nájdite pulzné body

Na tele máme miesta, ktoré sa najrýchlejšie schladia. Patrí sem zápästie, krk a vnútorná časť kolien a lakťov. Umiestnite na tieto pulzné body ľadové kocky zabalené do uteráka alebo plastového vaku. Ihneď pocítite príval osvieženia. Taktiež pomôže, ak zápästie dáte na pár sekúnd pod studenú tečúcu vodu. Ochladzujúci účinok na seba nenechá dlho čakať a vy sa hneď budete cítiť o poznanie lepšie.

Zaobídete sa aj bez ventilátora

Ventilátor spoľahlivo nahradí vlhké prestieradlo alebo uterák umiestnený do otvoreného okna. Pri vyparovaní vody sa bude ochladzovať vánok, prichádzajúci do miestnosti. Účinok by mal trvať celú noc, pričom počas dňa treba uterák namočiť dvakrát.

Buďte stále hydratovaný

Dostatočné množstvo tekutín vás nielenže schladí, ale hlavne ochráni pred kolapsom, ktorý hrozí počas horúčav. Vypite aspoň tri litre tekutín. Dbajte aj na konzumáciu ovocia a zeleniny, keďže sú výživné a nízkokalorické. Taktiež nezabúdajte na uhorky, paradajky, špenát a melón. Aj konzumáciou určitých potravín sa môžete cítiť v teplých dňoch príjemnejšie. Naopak, zabudnite na alkohol.

Klimatizácia

Nie každý je šťastným majiteľom klimatizácie. Našťastie, je tu záchrana, ktorá vás okamžite schladí. Dajte veľkú misu s ľadom pred ventilátor. Zapnite ho, aby fúkal priamo na ľad. Tým, že sa pri fúkaní bude ľad topiť, okolitý vzduch sa ochladzuje. Skvelý spôsob, ako priniesť do miestnosti trochu sviežosti.

Stopnite s ovievaním sa

V teple sa takmer každý zvykne ovievať pomocou novín alebo vejára, aby sa k nemu dostal nejaký jemný vetrík. Pritom si ani len neuvedomujú, že to celé len zhoršujú. Mávaním totiž spotrebujete určitú energiu, takže vám nakoniec bude ešte teplejšie. Aj keď budete mať pocit, že je to lepšie, akonáhle prestane s ovievaním, obleje vás vlna horúčavy. Radšej seďte v pokoji a oddychujte.

Schladí vás ryža

Teplé noci dajú poriadne zabrať. Neustále sa prehadzujete v posteli z boku na bok, aby ste našli polohu, v ktorej sa vám bude dobre spať a zároveň vás nebudú oblievať kropaje potu. Tentokrát stavte na ryžu. Dajte ju do ponožiek a umiestnite do mrazničky na niekoľko hodín. Následne umiestnite pod deku, ktorou sa zakrývate. Vďaka ryži sa chlad udrží dlhšiu dobu pod dekou.

Nezabúdajte na korenené jedlá

Človek by povedal, že konzumácia korenených potravín naopak teplo ešte zdvojnásobí, keďže spôsobuje pálenie a štípanie. Avšak pri potení sa naše telo ochladzuje. Preto sa odporúča nevyhýbať sa chilli papričkám alebo pikantným omáčkami, ktoré prinútia vaše telo k väčšiemu ochladeniu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 23:57