pixabay.com
StoryEditor

Ako na krásnu pleť, keď cestujete lietadlom?

17.06.2016, 14:45
Životný štýl
Hydratovať, hydratovať, hydratovať. Túto formulu by si mal opakovať každý, kto sa chystá nastúpiť do lietadla. Cestovná horúčka, klimatizácia a veľmi nízka vlhkosť dokážu pleti poriadne zavariť.

Našťastie máme tipy od kozmetičky aj hviezdnych vizážistiek, ako svoju pleť chrániť pred letom, pri lete aj po ňom, ako píše idnes.cz.

Než začne boarding

"Klientkam odporúčam pred kratším i dlhým letom pleť odlíčiť a použiť hydratačný krém," radí kozmetička Nikola Hadravová z pražského salónu Bomton Jalta. Pokiaľ ide o naozaj krátky let, to znamená približne do dvoch hodín, môžete podľa nej pridať aj ľahký make-up. Prípravky moc nevrstvite, úplne postačí BB alebo CC krém, prípadne korektor.

Keď ste na palube

Klimatizované dopravné prostriedky všeobecne pleti moc nesvedčia, ale lietadlo je rozhodne najkritickejšie. Môže za to pokles vlhkosti: napríklad podľa štandardu Americkej spoločnosti pre kúrenie, chladenie a klimatizáciu (ASHRAE) je pre človeka vhodná vlhkosť vzduchu medzi 30 a 60 percentami, ale v kabíne lietadla niekedy klesá až na dve percentá.

Pokožka v takomto prostredí rýchlo stráca vlahu a nepomáha jej ani to, že sme na cestách často v strese. Stres totiž prispieva k produkcii hormónu kortizolu a ten zase redukuje ochrannú funkciu pleti. Výsledkom sú nielen suché miesta, ale napríklad aj začervenanie, sivastý tón pleti alebo akné.

Čo pomáha? "Na palubu si jednoznačne vezmite hydratačný krém a celulárnu vodu v spreji," odporúča kozmetička. "Je identická s vodou, ktorá sa nachádza v pokožke, a teda jej dodá všetko potrebné. Dlhodobo pleť hydratuje a môže sa aplikovať opakovane." Dobrým variantom je tiež obľúbená termálna voda, skúsené cestovateľky tiež často nedajú dopustiť na vodu ružovú.

Skúste to ako hviezdy

"Počas letu opakovane používam svoj obľúbený hydratačný krém, ktorý má textúru podobnú polotuhému hydratačnému oleju a krásne sa vstrebáva," poradila čitateľkám americkej ELLE vizážistka Fiona Stilesová, ktorá sa stará napríklad o modelku Rosie Huntington-Whiteley. "Do pokožky si ho vmasírujem každých tridsať až šesťdesiat minút, aby bola po celý čas hydratovaná."

Ak máte pred sebou dlhú cestu, pribaľte si do kabelky ešte hydratačnú masku - najlepšie textilnú, tie súčasné sú veľmi efektívne a ľahko sa s nimi pracuje. "Vôbec mi nevadí, že sa na mňa ľudia divne pozerajú, masku z bavlneného materiálu s účinnými zložkami si beriem na každý dlhý let," zverila sa magazínu Into The Gloss Gucci Westmanová, vizážistka Drew Barrymore a Natalie Portmanovej. Masku si doprajte približne uprostred letu; až ju zložíte, vmasírujte jej zvyšok do pleti miesto krému.

Tesne po pristátí

Ak máte chvíľku času, hneď na letisku využite toalety, aby ste pokožku ošetrila. "Použite tonikum vhodné pre váš typ pleti a potom aplikujte intenzívny hydratačný krém," opisuje Nikola Hadravová. "Ak vyrážate hneď na slniečko, je nevyhnutné použiť ten s ochranným filtrom." Až potom je správny čas naniesť make-up, ak ho nosíte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 06:02