Ak spraví dieťa prvé kroky skôr, bude mať pevnejšie kosti v mladistvom veku.pixabay.com
StoryEditor

Deti, ktoré spravia prvé kroky skôr, môžu mať silnejšie kosti v neskoršom veku

09.06.2016, 06:00
Životný štýl
Drobci, ktorí svojich rodičov a okolie prekvapia prvými nesmelými krôčikmi okolo jedného roku, môžu mať zdravšie kosti v mladistvom veku.

Keď sa stanete rodičmi, v pamäti vám utkvie mnoho dôležitých dátumov. Vrátane toho, kedy vaše dieťatko urobilo prvé nesmelé kroky. Kedy sa prvýkrát postaví na vlastné nohy? Veľa rodičov je netrpezlivých a horia nedočkavosťou. Pochopiteľne sa boja, ak ich dieťatko vykročí po vlastných príliš skoro či naopak neskôr, keď sa blížia jeho druhé narodeniny. Je tu však dobrá správa pre tých, ktorých batoľa začalo chodiť okolo jedného roku.

Pohyb nadovšetko

Britskí vedci zistili, že batoľatá, ktoré robia prvé kroky, behajú a skáču v osemnástich mesiacoch, môžu mať silnejšie kosti v tínedžerskom veku, ako píše health.com. Lekári by vďaka tomu mohli lepšie identifikovať osoby so zvýšeným rizikom osteoporózy a zlomenín kostí v neskoršom veku.

"Zistenia sú zaujímavé, pretože ukazujú súvislosť, ktorá predtým nebola známa - pohyb vo veku batoľata môže mať následky na pevnosť kostí o 16 rokov neskôr," povedal vedúci výskumník Dr. Alex Ireland z Manchester Metropolitan School of Healthcare Science v Anglicku. "Veríme, že silnejšie svaly to majú na svedomí," povedal pokračuje odborník v tlačovej správe. Ak je človek aktívnejší, má silnejšie svaly. Chodením, behom a skákaním svaly neustále posilňujú, ale s nimi aj kosti.

Autori štúdie skúmali údaje zozbierané od viac ako 2 300 osôb narodených v roku 1990. Hodnotili ich pohyb, keď mali 18 mesiacov a o 17 rokov neskôr zmerali veľkosť, tvar a hustotu minerálov v bedrových a holenných kostiach. Činnosti ako je chôdza, beh a skákanie kladú dôraz na kosti, môžu sa stať širšími, hrubšími a následne silnejšími, ako uvádzajú vedci.

Odborníci taktiež odhalili, že batoľatá, ktoré urobili prvé kroky skôr, mali väčšie svaly a teda väčšiu pravdepodobnosť, že sa zapoja do fyzickej aktivity v neskoršom veku. Predčasná fyzická aktivita a cvičenie má teda väčší vplyv na pevnosť kostí u mužov i žien.

Čo je však najzásadnejšie, výsledky by mohli mať vplyv na neskorší život u pacientov. Lekári tak môžu odhaliť pacientov, ktorí sú vystavení väčšiemu riziku osteoporózy alebo zlomenín. Výsledkom je skoršia diagnóza a tým účinnejšia liečba.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 10:07