Zbavte sa chĺpkov raz a navždy.pixabay.com
StoryEditor

Výrazné ochlpenie môže znamenať vážne zdravotné problémy

11.06.2016, 06:00
Životný štýl
Či sa nám to páči, alebo nie, chĺpky máme všetci na celom tele – samozrejme, s výnimkou niekoľkých miest. Zbaviť sa ich tak, ako to diktujú súčasné trendy, je v modernej dobe hračka. Nie však pre každého. Niekedy sa chĺpky objavia aj tam, kde by normálne nemali byť, a zbaviť sa ich je čoraz ťažšie.

Sára je od prírody tmavý typ – snedá pokožka, výrazné obočie i riasy, tmavé husté vlasy. „Kamarátky mi vždy závideli akýsi exotický vzhľad, že som stále opálená, mám tmavú a sýtu farbu vlasov, netreba ich ani farbiť a aj nenalíčená mám výrazné oči. Na jednej strane je to fajn, no patrí k tomu aj negatívna stránka – tmavšie chĺpky,“ rozpráva štyridsiatnička Sára, ktorá s tmavým ochlpením bojuje celý život. „V puberte som sa za to strašne hanbila, kamarátkam stačilo oholiť si nohy raz za týždeň, ja som nosila žiletku aj na dvojdňovú stanovačku. Výrazné chĺpky som mala aj na predlaktiach, takže aj tam som si ich holila. Neskôr som si dosť veľa vytrpela aj s voskovými prúžkami či depilátorom. Ale čo už, zvykla som si,“ hovorí Sára, ktorá však netušila, že jej problémy sa ešte zhoršia.

„Začalo to po vysadení antikoncepcie. Ako tmavý typ som vždy mala jemné fúziky, ale zrazu boli akoby výraznejšie, dokonca sa mi zdalo, že zhustli. K tomu sa pridalo pár chĺpkov na brade a kde-tu na krku. No a potom dokonca v dekolte. Manžel bol taktný a tváril sa, že si to nevšimol, ale tomu som ani sama neverila. Po pár týždňoch márneho vytrhávania som mala pocit, že mám väčšie strnisko ako on. To som sa už rozhodla ísť k lekárovi. Až ten mi potvrdil hormonálne problémy, ktoré zrejme antikoncepcia dlhé roky zakrývala. Tým sa začala dlhá liečba. Chĺpky sa vrátili do normálu, ale hormóny nie a liečba v podstate trvá dodnes,“ uzatvára svoje rozprávanie Sára.

Chĺpky v „norme“

Ochlpenie je prirodzenou súčasťou človeka. Kedysi nás malo chrániť najmä pred nepriaznivým počasím – to však ešte v časoch, keď ľudia chodili bez oblečenia a vtedy aj ochlpenie bolo výrazné. Doba sa však zmenila a ochranu pred vetrom a dažďom už v tejto podobe nepotrebujeme. Oproti našim predkom máme teda chĺpky podstatne nevýraznejšie, stále však na našom tele sú.

„Chĺpky máme všade, nie sú na perách a napríklad na dlaniach, ale inak ich máme v podstate všade. Závisí už len od toho, akého typu chĺpky sú – buď môžu byť tmavé, alebo svetlé, môžu byť dlhé, krátke a podobne. Tam, kde ich my nevnímame, sú zvyčajne krátke a svetlé,“ uvádza kožná lekárka Veronika Bohunčáková z nitrianskeho Dermacentra. Aj pri ochlpení platí, že jeho podoba je individuálna. U niektorých ľudí chĺpky voľným okom vôbec nevidieť, niektorí ich však majú výraznejšie. Zatiaľ čo u mužov je výrazné ochlpenie bežná záležitosť, u žien sa poníma inak.

„Tmavé chĺpky môžeme mať na obočí, na riasach, vo vlasoch, sú v podpazuší a sú v intímnych oblastiach. Inde tmavé chĺpky nemajú čo robiť. Ak sa už tmavé chĺpky šíria z oblasti bikín napríklad na predné strany stehien alebo na bruchu pozdĺž strednej čiary k pupku alebo tiež na hrudníku, na brade, okolo úst, tak to už sú varovné znaky,“ dodáva nitrianska dermatologička.

Keď sú tam, kde nemajú byť

Výrazné tmavé chlpy na tvári a v niektorých „neželaných“ častiach tela u žien majú zväčša hormonálny pôvod. „U žien ide o takzvaný typ mužského ochlpenia – ženy majú fúzy ako muži alebo majú tmavé ochlpenie v oblastiach, kde muži, na hrudníku alebo od pupka dole, na brade. Vtedy hovoríme o hirsutizme. Vzniká to u žien vtedy, keď majú nejakú zmenu v pomere ženských a mužských hormónov. Keď sa tento pomer zmení, začínajú sa ženy podobať na mužov, a to nielen v ochlpení, ale aj v iných veciach. Môžu mať silnejšie svaly, výraznejšiu čeľusť, zmenšujú sa im prsia, majú viac svalov a menej tuku,“ vysvetľuje MUDr. Veronika Bohunčáková, podľa ktorej treba tieto problémy riešiť v prvom rade u lekára – špecialistu. „Buď u gynekológa, alebo u endokrinológa. Žliaz v tele, ktoré ovplyvňujú ochlpenie, je veľa, môže ísť o poruchu štítnej žľazy, môže to byť porucha na úrovni ovárií alebo hypofýzy – prívesku. Kdekoľvek v tomto cykle sa objaví nejaký problém, prvými príznakmi môžu byť problémy s ochlpením. Ďalšími zmenami sú nepravidelnosti v menštruačnom cykle, môže byť problém s počatím a iné komplikácie, o ktorých my ani nevieme, že sa môžu v budúcnosti objaviť, len sa prejaví problém s ochlpením,“ dodáva lekárka.

Čo s tým?

Keďže výrazné ochlpenie môže signalizovať iné a neraz aj vážne zdravotné problémy, treba riešiť v prvom rade práve tie. Tým sa postupne dostaví aj efekt na neželané chĺpky. „Keď sa u žien zistí vyššia hladina testosterónu alebo nízka hladina estrogénu, treba buď doplniť to, čo jej chýba, teda doplniť ženské pohlavné hormóny, alebo sa podávajú lieky, ktoré majú účinok opačný oproti mužským pohlavným hormónom, takzvané antiandrogény, ktoré účinok mužských hormónov v tele zmiernia. Tým sa hladina hormónov u niekoho môže po čase aj vrátiť do pôvodnej hladiny, u niekoho sa to však neupraví a liečba je potom dlhodobá,“ vysvetľuje Bohunčáková. Práve úprava hladiny hormónov po istom čase vedie aj k „úprave“ ochlpenia. Nie je to však otázka dní či dokonca týždňov, neraz sa efekt dostaví až po niekoľkých mesiacoch. Dovtedy možno neželané ochlpenie riešiť estetickou medicínou alebo v kozmetických salónoch. Holenie žiletkou lekárka neodporúča. „Možno to riešiť voskovou epiláciou alebo depiláciou strojčekom, prípadne laserom. Holením žiletkou sa už do cyklu zasiahne, chĺpok môže spevnieť a aj po upravení hladiny hormónov môže zostať porušený a stmavnutý,“ upozorňuje lekárka.

Keď to nie je o hormónoch

Niekedy sa výrazné chĺpky objavia po liečbe kortikoidmi, najmä v tabletkovej forme. Ich pozitívny vplyv na rast vlasov je už dlhodobo známy, a preto sa aj niekedy používajú na liečbu opačných stavov – teda vypadávania vlasov, alopecií. Hoci má výrazné ochlpenie zväčša hormonálny pôvod, v niektorých prípadoch môžu byť aj iné príčiny. Tiež môžu byť následkom fotochemoterapie. „Je to terapia, ktorá sa používa aj na liečbu vypadávania vlasov, ale aj ekzémov a psoriázy. Stimuluje rast vlasov a to nielen na hlave, ale kdekoľvek na tele. Teda keď pacient chodí celý do kabíny, môže sa vyskytnúť prípad takzvanej hypertrichózy po ožarovaní. Ak sa liečba preruší, po čase sa stav upraví a vráti späť,“ uvádza nitrianska kožná lekárka. „Niekedy sa prejavia takzvané paraneoplastické stavy. Ide o vzácne ochorenie, ktoré sprevádza rakovinu a je veľmi zriedkavé. Volá sa to získaná lanuginóza, teda sa začína robiť lanugo – detský vlas, a to na tvári, najmä pred ušami a na lícach. Takisto je lanuginózny vlas typický pre ženy, ktoré majú anorexiu alebo bulímiu, dochádza u nich k hormonálnej zmene a začínajú sa u nich tvoriť jemné, biele a husté chĺpky na tvári,“ hovorí Bohunčáková a upozorňuje, že aj v týchto prípadoch treba v prvom rade zistiť a riešiť príčinu.

Keď si za to môžeme samy

Aj keď sa to možno nezdá, niekedy si za príliš výrazné ochlpenie môžeme aj samy. A to práve tým, že sa chĺpkov pokúšame stále zbaviť nie práve ideálnymi metódami. „Neustálym holením si človek výrazné ochlpenie môže navodiť sám, pretože tým chĺpky spevňuje. Možno ich krátky čas nevidieť, ale ich cítiť, pretože má strnisko,“ upozorňuje dermatologička a dodáva: „Vhodné je chĺpky vytrhávať voskovými prúžkami, depilovať strojčekom, aby chĺpky zmäkli, alebo ošetriť laserom. Týmito spôsobmi po čase oslabnú a nebudú také tmavé a tvrdé a budú pomalšie rásť.“

To platí aj pre chĺpky, ktoré sa objavia na nezvyčajných miestach. Ak sa tak stane, netreba sa hanbiť a riešiť to „podomácky“, lepšie je zájsť k lekárovi a hľadať príčinu. Aj ženy, ktoré majú od prírody výrazné a tmavé ochlpenie, mali by spozornieť, ak sa chĺpky zmenia a takpovediac vybočia z normálu. „Prirodzené zmeny sa dejú v puberte, menopauze a tehotenstve, vtedy zmena môže nastať, ale inak je hladina hormónov stabilizovaná, takže ak sa stav ochlpenia zmení mimo týchto troch situácií, treba spozornieť. Je to príznak hormonálnej zmeny, vedľajšieho účinku liekov alebo toho, že sa niekde v tele niečo deje a treba to riešiť,“ uzatvára Bohunčáková z Dermacentra v Nitre.

Príčiny nadmerného ochlpenia:

– hormonálna nerovnováha

– užívanie liekov, najmä kortikoidov

– skryté ochorenie v tele

– dôsledok fotochemoterapie (pri liečbe vypadávania vlasov)

– rast lanuga pri ochorení pankreasu

– rast lanuga pri anorexii a bulímii

– starnutie (bežný jav vo vyššom veku)

Prirodzené miesta tmavého ochlpenia:

– obočie

– riasy

– podpazušie

– genitálie

– okolie konečníka

Výskyt tmavých chĺpkov ako varovný príznak:

– brada a tvár

– brucho od pupku nadol

– od genitálií na stehnách smerom nadol

- hrudník a prsia

Článok bol zverejnený v časopise Fit magazín.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 21:04