Materstvo je krásna vec, ak chcete mať ešte tretie dieťa, nebojte sa s choďte do toho.pixabay.com
StoryEditor

Váhate nad tretím dieťaťom? Rodičov najčastejšie odrádza obava kvôli peniazom

29.05.2016, 14:45
Životný štýl
Skôr bývala celkom bežná, dnes je väčšia rodina skôr raritou. Ak je tretie dieťa počaté nečakane, niektoré rodiny riešia, či ďalšie dieťa vôbec dokážu uživiť. Alebo naozaj stačí len veľa lásky a na peniaze je lepšie nehľadieť? A ako sa s prírastkom vyrovnajú staršie deti?

Práve finančná stránka brzdí rodiny najviac. Partneri zvažujú, ako opäť zvládnu mať príjem len jedného z nich, ako splácať alebo vôbec žiadať o hypotéku a či si majú obstarávať nové auto. Pre niektoré rodiny by bolo veľmi zložité uživiť piateho člena rodiny, ako píše idnes.cz.

"Keby dnešná doba nebola taká a mali by sme väčší príjem, tak nepremýšľam ani minútu. Ale príde mi rozumnejšie pozerať viac na narodené deti. Stále sa to všetko vo mne bike, nespím a plačem," zveruje sa anonymný mamička na eMimino.cz.

Nechať, alebo nenechať? Rozhodujú peniaze aj pocity

"Ak žena váha, či si nechať tretie dieťa, pomáha spísať si pre a proti. Samozrejme je potrebné zohľadniť aj finančnú situáciu rodiny. S klientkami sa v takej situácii, okrem iného, pocitovo zameriavame aj na to, čo by znamenalo nechať si vziať dieťa. Rozum a cit nemusia v tomto prípade chodiť ruka v ruke," radí psychologička Martina Viewegová z Psychoterapia Anjel.

A čo keď žena dieťa chce, ale jej partner s ďalším dieťaťom nesúhlasí? "Vo chvíli, keď jeden z partnerov dieťa chce a druhý nie, je dôležité pozrieť sa úprimne na kvalitu vzťahu a prípadne sa obrátiť na partnerskú poradňu. Ukončenie tehotenstva je obrovský zásah pre telo a psychiku ženy. Ak by teda išla na potrat len kvôli svojmu partnerovi, môže to byť pre vzťah zničujúce. Potrat sa môže stať zdvihnutím stavidiel pre všetky problémy, ktoré vo vzťahu sú a nie sú riešené. Nezriedka môže viesť až k ukončeniu manželstva," upozorňuje Viewegová.

Tretie dieťa? Bol to dar

Niektoré "vícemaminky", ktoré si tretie bábätko nechali, by svoje rozhodnutie nemenili. "Náš tretí bol neplánovaný a je to maznáčik celej rodiny. Prišlo s ním toľko radosti, že by som nikdy nemenila a som šťastná, že ho máme," píše mamička pod nickom Jančík. Tretie dieťa zmení dynamiku a zabehnutý poriadok, čo môže rodinu príjemne (aj keď niekedy vysiľujúcim spôsobom) oživiť.

"Nie nadarmo sa v rozprávkach píše: kráľ mal troch synov, ale ten najmladší bol zo všetkých najposlušnejší, najkrajší, najstatočnejší, najláskavejší, najšikovnejší. Ja vo svojej práci (robím sa seniorov) vidím, že väčšinou sú to tí najmladší, kto rodičom v starobe najviac pomáhajú," popisuje svoju skúsenosť Silverien.

Spočiatku pohoda, so školou ale stúpajú náklady

Mamičky sa zhodujú, že najväčšou finančnou ranou bolo pre rodinu prvé dieťa (pozri článok Výbavička, plienky a kilá ovocia a zeleniny. Dieťa ako drahý špás). Dve alebo tri deti sa už toľko na rozpočte neprejavia, aspoň v prvých rokoch benjamínka. Oblečenie, hračky a knižky sa zdedia, jedlá uvaríte o trochu viac. Mnoho výhodných rodinných zliav ale plata len pre dvoch dospelých a dve deti. Budete si tiež možno musieť kúpiť väčšie auto, pretože sa do vášho súčasného nezmestia tri autosedačky. Trikrát zaplatíte za školy a škôlky, krúžky, hromadnú dopravu, školské stravovanie a pomôcky.

finančne zvládnuteľnejší. Jednak staršie deti už chodia na brigády a môžu prispieť do rozpočtu, zároveň sa líšia aj ich školské povinnosti a krúžky.

Odstrčený, alebo rozmaznaný benjamín

Rodičia už síce majú skúsenosť s výchovou, ale pri treťom potomkovi k nej pristupujú odlišne. "Hrozí, že najmladšiemu dieťaťu venujú prílišnú starostlivosť a nedávajú mu potrebné hranice," spomína psychologička Viewegová. To môže spôsobiť, že si k sebe mladší a starší súrodenci nenájdu cestu.

Ako teda aproximovať súrodenca? "Snažte sa nájsť si čas na každé dieťa zvlášť. Prirodzene môžu staršie prevziať časť starostlivosti o mladšieho, je to vlastne praktická výchova k rodičovstvu. Zároveň je ale potrebné dať starším súrodencom povinnosti adekvátne ich veku a nenechať ich predčasne dospieť len preto, že majú mladšieho bračeka alebo sestričku. Rodič je vždy rodič, preto nestavajte do tejto úlohy najstaršie alebo prostredné dieťa," odporúča Viewegová.

Práve prístup rodičov sa totiž výrazne podpisuje na tom, aký vzťah súrodenci majú. Niektorí súrodenci sa s najmladším bábätkom hrdo prechádzajú po okolí a úprimne si ho obľúbia, iní si k nemu hľadajú vzťah len ťažko a zostanú chladní. Benjamín potom môže vyrastať s pocitom jedináčika. "A práve rodičia môžu sami prispieť k tomu, aby pekné a zdravé vzťahy medzi súrodencami neboli výnimkou," upozorňuje psychologička Viewegová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 11:05