Riaďte sa týmto pravidlom a vyhnete sa chaosu v chladničke. Najprv treba spotrebovať potraviny, ktoré v nej máte najdlhšie, až potom začať jedlami, ktoré ste do nej dali neskôr. To znamená, že najprv dopite posledné zvyšky mlieka pred otvorením ďalšej krabice.Flickr
StoryEditor

7 jednoduchých spôsobov, ako obmedziť plytvanie jedlom a ušetriť

25.05.2016, 06:00
Životný štýl
Koľko jedla vyhodíte týždenne, lebo sa pokazilo? Zamyslite sa nad svojím konzumným spôsobom života a odteraz to robte inak.

Jednoduchými spôsobmi môžete uľaviť nielen svojej peňaženke, ale aj životnému prostrediu.

Nakupujte menej potravín

Možno je pre vás jednoduchšie zásobiť sa veľkým množstvom potravín, aby ste boli pripravení na čokoľvek. Preto využijete akciu na obrie vrece špenátu, ktorý ihneď putuje do nákupného vozíka. Ste si však istí, že to využijete? Navyše, nákup príliš veľkého množstva jedál môže spôsobiť stres pri ukladaní do chladničky, ako píše womansday.com. Keď kúpite menej, znížite tým neporiadok a zvýšite pokoj v duši.

Plánujte nákupy

Dôkladné plánovanie má svoj zmysel z viacerých dôvodov. Po prvé, znižuje stres, budete vedieť, čo na večeru a ku ktorému regálu v obchode sa pohnúť a po druhé, vyhnete sa rovnakým potravinám a tým aj opakovaným receptom, keďže ich poznáte naspamäť. Taktiež máte istotu, že všetky potraviny využijete a neskončia v koši. Oplatí si zostaviť menu približne na jeden týždeň a overiť si, čo máte doma a čo naopak potrebujete dokúpiť. Nakupovanie podľa zoznamu má i ďalšiu výhodu – s veľkou pravdepodobnosťou kúpite len to, čo je na papieri, nič navyše. Dôležité je, aby ste nešli do obchodu s prázdnym žalúdkom. V opačnom prípade si môžete domov doniesť zbytočnosti aj napriek naplánovaného zoznamu potravín.

Pozerajte dátumy

Kupujte predovšetkým trvanlivejšie potraviny. Tie s krátkou lehotou spotreby by ste si mali zaobstarať len vtedy, keď ich zjete čo najskôr. Pozor aj na rozlišovanie „dátumu spotreby“ a „dátumu minimálnej trvanlivosti“. V prvom prípade ide o označenie výrobku, dokedy je bezpečný na konzumáciu a druhý znamená, dokedy si potravina uchováva vlastnosti, ktoré z nej robia bezpečnú potravinu aj po tomto dátume.

Majte prehľad o tom, čo máte v chladničke

Skvelým trikom je papierik prilepený na chladničke so zoznamom potravín, ktoré v nej máte. Ešte lepšia je tabuľa, kde jednoducho môžete mazať a pridávať nové potraviny. Týmto spôsobom budete upozornení na jedlo, ktoré v nej máte a lepšie sa vám bude plánovať obed či večera, keďže budete vedieť, čo vám ešte chýba.

Správne umiestnenie

Ďalší tip, ktorý vám môže ušetriť hromadu peňazí. Najnovšie kúpené potraviny dajte do zadnej časti chladničky a staršie naopak dopredu. Budete mať na očiach tie, ktoré treba spotrebovať čo najskôr, aby sa neskazili.

Jedzte zvyšky, nevyhadzujte ich

Odkladajte zvyšky potravín do jednej police v chladničke. Skontrolujte ich raz za týždeň a zahrňte ich vo svojom plánovaní jedál. Napríklad EndFoodWasteNow.org navrhuje ukladať zvyšky mrkvy, cibule, zeleru, byliniek a ďalšej zeleniny v kontajneri v mrazničke. Urobte z nich zeleninový vývar alebo zmrazte na inokedy.

Ako skladovať potraviny?

Suché potraviny

Obilniny udržujte vo vzduchotesných nádobách, aby sa vlhkosť nedostala dovnútra. Na druhej strane celozrnná múka a hnedá ryža by sa mali skladovať v chladničke. Biela múka, cestoviny, ovos, cukor, fazuľa a šošovica zase patria do špajze.

Čerstvé potraviny

Niektoré potraviny vydržia dlhšie v chlade, u niektorých je v poriadku, ak ich necháte na kuchynskej linke. Jablká, pomaranče, hrozno a bobule treba uložiť hneď do chladničky. Naopak, nedávajte do chladu avokádo, hrušky, melón alebo broskyne v chladničke pokiaľ nie sú zrelé. Mäso, morské plody, hydina a mliečne výrobky majú svoje miesto v chladničke, ako aj čerstvý hlávkový šalát, špenát, zelená fazuľa a hrach. Cibuľa a cesnak môže zostať na kuchynskom pulte.

Kečup v chlade, korenie v špajzy

Majonéza, kečup, horčica, orieškové maslo a javorový sirup uchovávajte v chladničke. Suché a tmavé miesto je ideálne pre olej a korenie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 22:41