Pyžamo sa už dávno nenosí len doma.pixabay.com
StoryEditor

Príbeh pyžama. Ako sa z domáceho "váľania" stal módny trend

14.05.2016, 14:45
Životný štýl
Málokto si vie predstaviť, že odíde z domu v pyžame. Pravdepodobne by to bolo vnímané ako spoločenské faux pas. Lenže to sa postupne mení. Pyžamové kostýmy a obleky sa totiž stávajú jedným z módnych trendov. Prispievajú k tomu renomovaní módni návrhári.

Hoci by sa mohlo zdať, že ide len o akýsi výstrelok, opak je pravdou. Zamatové či hodvábne variácie pyžamá určené na denné nosenie sa objavujú naprieč módnou históriou vo vlnách už niekoľko desaťročí, ako píšu lidovky.cz. Príkladom môže byť napríklad Francúzka Coco Chanel, ktorá sa v pánskom strihu pyžama objavila prvýkrát na ulici už v tridsiatych rokoch.

Ktoré hviezdy si obľúbili pyžamo?

Od tej doby sa pyžamo stalo nepriamo symbolom istého nonkonformizmu či excentrizmu slávnych, ktorí v ňom akcentovali svoje pohodlie. Medzi hviezdami, ktoré si pyžamo obľúbili, možno nájsť mená Zelda Fitzgerald, Marlene Dietrich, Garcia Lorca alebo tiež Salvadora Dalího.

Ak by sme sa obzreli viac do súčasnosti, hodvábne pyžamo sa v rôznych variáciách dostáva na prehliadkové móla a odtiaľ do ulíc úplne pravidelne. Do svojej kolekcie ho už na prelome deväťdesiatych rokov zaradilo talianske návrhárske duo Dolce and Gabbana, znovu sa k nemu vrátili v kolekciách v rokoch 1995 a 2009. Inšpiráciou bola filmové éra, či už talianske kinematografie či priamo Hollywood. Aktuálne s pyžamom pracujú talianski návrhári aj v tohtoročnej kolekcii.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 17:07