StoryEditor

Deň venovaný mamičkám. Ako sa kedysi oslavoval? (+ krásne citáty, ktoré sa dotknú srdca)

08.05.2016, 06:00
Životný štýl
Druhá májová nedeľa je venovaná tým, ktorí sú v našom živote najdôležitejší – sú to naše mamičky. Mama je pre každého len tá jedna jediná, jednoducho výnimočná.

História Dňa matiek

História oslavy Dňa matiek siaha do dávnych čias. Už v starovekom Grécku oslavovali ženu ako darkyňu života. Oslavy vtedy trvali až tri dni a neboli v máji, ale zvyčajne od 15. do 18. marca. Mnohé zdroje uvádzajú, že za predchodcu Dňa matiek v jeho dnešnej podobe možno považovať tzv. Nedeľu matiek (Mothering Sunday), ktorú oslavovali už v 16. storočí v Anglicku. Sviatok bol stanovený na štvrtú nedeľu počas veľkonočného pôstu, kedy mohlo služobníctvo žijúce v príbytkoch svojich pánov vrátiť sa domov k svojim matkám a osláviť s nimi tento významný deň.

Až na prelome 19. a 20. storočia sa vďaka Američanke Anne Marie Jarvisovej dostal tento deň viac do povedomia, ako píše mothersdaycelebration.com. Keď v roku 1907 zomrela jej matka, odštartovala kampaň za vyhlásenie dňa venovaného matkám. Takmer všetky krajiny súhlasili a prijali za svoj dátum druhej májovej nedele. Tí starší si možno pamätajú na 50-te roky 20. storočia, kedy boli oslavy Dňa matiek v Československu a ostatných poruských krajinách nahradené marcovým Medzinárodným dňom žien. Tradícia však bola obnovená po roku 1989, od kedy je druhá májová nedeľa venovaná milovaných bytostiam – našim mamičkám.

Výroky, ktoré zahrejú pri srdci

Ťažko hľadať tie správne slová, ktorými by sme vyjadrili svoje city. Prinášame vám niekoľko krásnych citátov, ktorými sa aspoň priblížite k tomu, čo im chcete povedať. Nakoniec, nič však nevyjadrí lepšie vašu lásku k mamičke viac, než vrúcne objatie.


"V momente, keď sa narodí dieťa, narodí sa aj matka. Predtým neexistovala. Žena existovala, ale matka nie. Matka je niečo úplne nového."

- Neznámy autor


"Sú stovky kvapiek rosy, stovky včiel vo fialovej ďateline, stovky motýľov na trávniku... ale iba jedna matka celom svete."

- Neznámy autor


"Láska matky je palivo, ktoré umožňuje normálnym ľudských bytostiam urobiť nemožné."

- Sophia Loren, Women and Beauty


"Jedna dobrá matka znamená viac než sto učiteľov."

- Neznámy autor


"Žiadne dieťa nie je tak roztomilé, aby matka nebola šťastná, keď konečne zaspí."

- Ralph Waldo Emerson


"Nie je nič pôvabnejšieho než maminka s dieťaťom v náručí, a nič ctihodnejšieho než matka v kruhu detí."

- Johann Wolfgang von Goethe


"Deti sú kotvy, ktoré drží matkin život."

- Sofoklés


„Moja matka je najdlhšou láskou môjho života. Nikdy sme neprestrihli pupočnú šnúru."

- Isabel Allendeová


“Budúcnosť národa je v rukách matiek."

- Honoré de Balzac


"Rozhodnutie stať sa matkou je to najzásadnejšie. Je to rozhodnutie, že vaše srdce bude navždy chodiť mimo vášho tela."

- Elizabeth Stone

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 10:01