Vtipy o blondínkach sú nepravdivé, nie sú hlúpe, ako si mnohí myslia.pixabay.com
StoryEditor

Vtipy o blondínkach sú hlúposť. Majú väčšie IQ než ostatní

26.04.2016, 06:00
Životný štýl
Koniec zažitého stereotypu, ktorý hovorí o hlúpych blondínkach. Nová štúdia totiž ukázala pravý opak.

Priemerná inteligencia žien s blond vlasmi nie je nižšia než u brunutiek alebo čiernovlások, je dokonca o niečo vyššia, ako píše goodhousekeeping.com. S týmto tvrdením prichádza výskumník a profesor ekonómie z Ohio State University Jay L. Zagorsky, podľa ktorého sú blondínky príliš podceňované a kolujú o nich nepravdivé vtipy. Výsledky novej štúdie boli zverejnené v časopise Economics Bulletin.

Múdrejšie ako sa predpokladalo

Odborník použil údaje z Národného longitudinálneho prieskumu mládeže z roku 1979, ktorý sledoval 10-tisíc osôb v mladšom veku od 14 do 21 rokov až doteraz. Výskum sa zameral na ženy so svetlejšími vlasmi, ich sebahodnotenie a IQ. Po skončení tohto experimentu Zagorsky zboril mýtus o hlúpych blondínkach. V skutočnosti majú priemerné IQ 103,2, nasledovali ženy s hnedými vlasmi so 102,7, červenovlásky s 101,2 bodmi a nakoniec krásky s čiernymi vlasmi, ktoré majú IQ 100,5. Keďže rozdiely nie sú príliš veľké, nemožno s istotou tvrdiť, že blondínky sú najmúdrejšie zo všetkých. Na druhej strane, nie sú hlúpe, čo bolo doteraz známe.

Pokiaľ išlo o mužov, tí s hnedými vlasmi mali najvyššie priemerné IQ 104,4, ďalej nasledovali muži s blond vlasmi, ryšavými a napokon čiernovlasí.

Keďže sa nerobil rozdiel medzi prirodzenými blondínkami a zafarbenými, aj preto nemožno hovoriť o jednoznačných výsledkoch. Zagorsky však naznačuje, že tieto dáta sú dôležité, keďže búrajú zaužívaný stereotyp. "Ak ste verili po celé roky, že blondínky sú menej inteligentné, skončite s týmto mýtusom. Bez ohľadu na vaše predchádzajúce presvedčenia, strávte minútu premýšľaním o všetkých ostatných predsudkoch spoločnosti, o ktorých sa stále slepo predpokladá, že sú pravdivé," napísal na svojom blogu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 07:26