V budúcnosti nás čaká diagnostika pleti na základe DNA.pixabay.com
StoryEditor

Kozmetika podľa DNA. Na klinikách budúcnosti vám ju vyberú na mieru

18.04.2016, 14:45
Životný štýl
Kozmetiku si veľa ľudí vyberá náhodne, tí , čo sa poučili, sa radia s kozmetičkou alebo kožným lekárom. V budúcnosti to možno bude úplne inak - nový krém alebo sérum si budeme robiť na základe genetických testov, ktoré odhadnú vývoj našej pleti.

Na niekoľkých svetových klinikách už to vedia.

"Nezáleží na tom, akú drahú kozmetiku si nakúpime. Keď nie je vhodná pre našu pleť, jedná sa o zbytočný nákup," povedala pre americkú ELLE Ruthie Harperová, zakladateľka texaskej kliniky Skinshift, ktorá ako jedna z prvých pracuje s DNA klientov. Údajne tak dokáže dosiahnu oveľa presnejšie výsledky než kozmetička alebo dermatológ, ktorí vašu pleť vedia zhodnotiť len "zvonku", ako píše idnes.cz.

Každá odchýlka sa počíta

Funguje to celkom jednoducho: dostanete špeciálne vatový tampón, ktorým prejdete po očistenej tvári, a odošlete ho na kliniku. Tam zanalyzujú vaše DNA; následne sa vzorka zničí a odovzdajú vám už len informácie o tom, aké riziká vašej pleti hrozia a ktoré ingrediencie a typy produktov vám môžu dlhodobo prospieť. Vlastne vám podľa genetickej informácie "nalinkujú" celú kozmetickou rutinu.

V laboratóriu sa zameriavajú na jednonukleotidové polymorfizmy (medzinárodná skratka je SNP), čo sú v podstate drobné odchýlky v DNA sekvencii. Vďaka obrovskému množstvu ich kombinácií je ľudstvo tak rozmanité; každý z nás si nesie určité predpoklady aj zdravotné riziká. Medicína napokon personalizovanú liečbu a prevenciu chorôb na základe DNA využíva čím ďalej viac, aj keď sú zatiaľ veľmi drahé.

Pozor na slnko, cukor aj voľné radikály

Bolo len otázkou času, kedy s metódou začnú experimentovať aj kožní lekári. Tak napríklad vo Skinshift už vedia preskúmať päť rôznych typov SNP; podľa nich predpovedajú individuálny vývoj pleti v piatich rôznych oblastiach. Dokážu zhodnotiť riziká, ktoré sa týkajú tvorby kolagénu, zápalov, ochrany pred voľnými radikálmi a pred slnkom a tiež glykácie čiže viazaniu cukru v krvi na bielkoviny.

Ak ukáže test zvýšené riziko glykácie, znamená to, že cukor, ktorý prijímame, sa môže nadviazať na kolagénové a elastínové vlákna, ktoré sa starajú o pružnosť a mladistvý vzhľad pleti. Koncový produkt tohto procesu môže prispieť k rýchlejšej strate pružnosti, tvorbe hrubších vrások, proste k rýchlejšiemu starnutiu pleti. Lekár v takom prípade vyberie produkty, ktoré ho zase spomaľujú, a tiež poradí s vhodným stravovaním.

Výrazne negatívne výsledky, ktoré sa týkajú ochrany pred slnečnými lúčmi, zase môžu znamenať, že sa nám časom skôr než iným ľuďom budú na koži tvoriť pigmentácie, tmavé škvrny a jemné vrásky. Zlá ochrana pred voľnými radikálmi (to znamená menšieaprirodzená tvorba antioxidantov) môže viesť k zašednutej, unavenej pleti, hrubšej textúre aj akné.

Krása z rúk Duran Duran

Zhodnotenie rizík samozrejme nie je bezchybné, veľký podiel na stave pleti a najmä na jej starnutí má totiž prostredie, v ktorom žijeme, aj naša životospráva. A to z génov vyčítať nemožno. Že má revolučná metóda ešte veľa nedostatkov, uznáva aj Christofer Toumazou, jeden zo zakladateľov londýnskej kliniky GeneU, ktorá funguje na obdobnom princípe ako texaský Skinshift.

"V budúcnosti sa chceme zamerať aj na hľadisko epigenetiky, ktorá skúma okrem iného zmeny v DNA následkom životného štýlu," povedal Toumazou magazínu New York Times. Expert na genetiku, ktorý začínal ako elektroinžinier v oblasti zdravotníctva a pomáhal vyvinúť napríklad umelú slinivku pre diabetikov alebo ušný implantát pre nepočujúce deti, otvoril Gene spoločne s Nickom Rhodesom - klávesistom kapely Duran Duran.

Rovnako ako u kolegov v Texase vám aj tu odoberú vzorku DNA, konkrétne zo slín, analýza im dokonca zaberie iba tridsať minút. Zatiaľ vedia zhodnotiť len dva druhy riziká - rýchlosť a intenzitu, s akou sa znižuje tvorba kolagénu, a prirodzenú ochranu pred voľnými radikálmi. Za rozbor tu zaplatíte v prepočte 740 Eur, cena zahŕňa aj zásobu kozmetiky na dva týždne. V Štátoch si síce na výsledky počkáte dlhšie, ale samotný test stojí v prepočte len dva a pol tisíc.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 02:12