Tehotenstvo prežíva každá žena inak.pixabay.com
StoryEditor

13 najčatejších otázok a odpovedí, ktoré zaujímajú budúce mamičky

11.04.2016, 06:00
Životný štýl
Práve ste zistili, že ste tehotná? A máte milión otázok? Na tie najčastejšie odpovedá Erik Dosedla, primár košickej Gynekologicko-pôrodníckej kliniky.

1. Prečo je mnohým tehotným ženám zle?

Ranné nevoľnosti a vracanie spôsobuje vyššia hladina hCG – tehotenského hormónu, stúpa hlavne na začiatku gravidity. Produkuje ho vyvíjajúce sa embryo, neskôr časť placenty. K vzniku týchto problémov však prispieva hlavne genetika. Zle totiž býva najmä ženám, ktorých matky to tiež zažívali. Ukázalo sa tiež, že nevoľnosť častejšie obťažuje aj ženy, ktoré pravidelne konzumujú mäso či horkú zeleninu. Čo je zaujímavé, tieto ťažkosti sú typické pre vyspelú spoločnosť. Primitívne národy, napríklad Indiánky v Amazónii, tieto problémy nepoznajú.

Čo môže pomôcť, aby ženám nebolo zle?

V prvom rade odporúčam jesť často a menšie porcie. Pomáha aj to, ak tehotná ráno, ešte predtým, ako vstane z postele, skonzumuje nejakú sušienku. Mala by sa tiež vyhýbať mastným, koreneným a nadmerne sladkým jedlám. A, samozrejme, pomáha, ak dodržiava pitný režim.

Môže pri nevoľnosti pomôcť zázvor? Je v tehotenstve bezpečný?

Zázvor sa už od nepamäti požíva na nevoľnosť a tráviace ťažkosti. Hlavne čerstvo nastrúhaný a zaliaty horúcou vodou. Niektorým ženám pomáha aj mätový čaj alebo mentolové cukríky. V prípade, že nič nezaberá, nevyhnutná je hospitalizácia, intenzívna liečba a sledovanie tehotnej. Nie je to banalita. Nadmerné tehotenské vracanie môže v extrémnych prípadoch zapríčiniť rozvrat vnútorného prostredia až smrť budúcej mamičky.

Mnohé ženy, ktoré trpia nechutenstvom a vracajú, majú strach, že dieťa v ich brušku nedostane dostatok živín. Nemôže sa to stať?

Nie, nič také nehrozí. Aj ženy v koncentračných táboroch rodili deti. Ak však budúca mamička nemá adekvátnu výživu, chradne jej telo, preto to treba riešiť.

2. Hovorí sa tiež, že keď je ženám zle, je to vraj dobré. Znamená to, že sú chránené pred spontánnym potratom. Naozaj?

U žien, ktoré v skorých štádiách tehotenstva trpia nevoľnosťami a vracajú, je potrat skutočne menej pravdepodobný ako u tehotných bez týchto ťažkostí. Zrejme to súvisí so zvýšenými hladinami niektorých hormónov. Táto súvislosť je ešte viditeľnejšia u starších žien. Pri budúcich mamičkách mladších ako dvadsaťpäť rokov je riziko potratu vyššie ako u rovnako starých žien, ktorým bývalo zle. V prípade dám nad tridsaťpäť rokov je toto riziko dokonca desaťnásobne vyššie!

3. Prečo tehotným zrazu prekážajú niektoré chute a vône?

Môžu za to tehotenské hormóny, ale aj estrogény. Budúcim mamičkám zvykne byť najnepríjemnejšia vôňa vareného jedla, cigaretový dym, parfumy a korenie. Niekedy až tak, že vyprovokuje vracanie. Tehotné ženy, ktoré reagujú na pachy, by preto nemali jesť príliš aromatické a tiež veľmi horúce pokrmy, vtedy sa ešte viac zvýrazňuje ich pach. Čo sa týka zloženia jedálneho lístka, platí jedno. V tehotenstve neexistujú viac zdravé a menej zdravé jedlá, tehotná by mala jesť striedmo najmä to, čo jej chutí a nerobí zle. Občas sa však u budúcich mamičiek objavia chúťky na niečo, čo nie je určené na jedenie. Napríklad na drevené uhlie, omietku, papier, vosk, mydlo či hlinu. Alebo ich prekvapí chuť na potraviny, ktoré sa za normálnych okolností konzumujú len v upravenom stave, napríklad surové zemiaky alebo nevarené cestoviny. Táto nezvyčajná potreba sa označuje ako „pizza syndróm“. Príčina tohto stavu nie je známa, no môže súvisieť s nedostatkom železa alebo vápnika v tele. Väčšinou však túžbu po jedení nezvyčajnej látky vyvoláva skôr jej vôňa alebo štruktúra než jej samotná chuť.

4. Prečo tehotné majú chuť na kyslé? Je to vraj preto, lebo pečeň pracuje za dvoch a kyslé pokrmy povzbudzujú jej činnosť. Je to pravda?

Nie. Podľa štatistík majú tehotné najväčšiu chuť na sladké. Po sladkostiach zvyčajne nasleduje chuť na slané a potom na niečo pikantné. Kyslá chuť je až niekde za tým. Je síce dokázané, že budúce mamičky majú zníženú kyslosť v žalúdku, čo môže byť príčinou, prečo majú niektoré chuť na kyslé. Zlepší im to totiž trávenie. No to, čo sa hovorí, že žiadna neodolá kyslému, je skôr mýtus. Aj štatistika hovorí o niečom inom.

Pociťuje tieto chute každá žena?

Nie, hoci sa to určite deje na podklade hormonálnych zmien. Avšak presné pôsobenie týchto hormónov na zmeny chutí zatiaľ nepoznáme. Myslím si však, že tieto chúťky a rôzne gastronomické kombinácie majú skôr pôvod v nedostatku nejakej zložky výživy, či už nejakého vitamínu alebo minerálu. Organizmus tým dáva najavo, čo mu chýba a čoho má prebytok.

5. Prečo mávajú tehotné kovovú pachuť v ústach? Nemizne, nech robia čokoľvek.

Súvisí to znovu s hormónmi. Tento príznak však nepatrí k častým tehotenským prejavom. Príčinou kovovej pachuti totiž môže byť aj pálenie záhy, keď sa do pažeráka a hltanu dostanú kyseliny zo žalúdka. Veľmi často trápi ženy, ktoré pred tehotenstvom fajčili a po zistení, že sú tehotné, snažia sa odvyknúť si pomocou rôznych nikotínových náplastí. Lenže väčšie množstvo uvoľneného nikotínu môže mať za následok práve kovovú pachuť v ústach. Na príčine môžu byť aj zuby, respektíve ďasná, ktoré sú počas tehotenstva náchylnejšie na infekcie. Práve to sa prejavuje zápachom z úst, zmenou vnímania chutí, vznikom kovovej chuti v ústach a krvácaním z ďasien.

Túto chuť môžu vyprovokovať aj niektoré lieky. Napríklad antibiotiká, antihistaminiká, niektoré lieky na cukrovku, na krvný tlak a na štítnu žľazu pri jej zvýšenej funkcii. Kovová chuť môže sprevádzať aj nádchu alebo zápal nosových dutín, ale objavuje sa aj pri užívaní väčšieho množstva rôznych vitamínov a minerálov, hlavne pri zinku a seléne.

6. Prečo v tehotenstve páli záha? Ako sa tomu dá zabrániť?

Pálenie záhy v tehotenstve nie je naozaj ničím výnimočným. Vyskytuje sa hlavne na jeho začiatku a pretrváva aj dva mesiace. Môže byť dokonca prvým príznakom tehotnosti. Príčinou je hormón progesterón, ktorý má za následok zmeny tráviacich procesov v žalúdku. Vedú k zmenenej pohyblivosti žalúdka a následnému návratu jeho obsahu do pažeráka. Prejavuje sa to pálením za hrudnou kosťou až bolesťou, ktorá môže imitovať infarkt. V ústach sa môže objaviť horkokyslá nepríjemná pachuť. Typický je aj pocit pálenia v oblasti žalúdka, ktorý zvyčajne trvá od niekoľkých minút až do niekoľkých hodín, prípadne sa môže opakovať po každom jedle. Príznaky sa zhoršujú pri ležaní. Pálenie záhy však nie je typické iba na začiatku gravidity. Zvykne potrápiť ženy aj na jej konci. Príčinou je tlak zväčšujúcej sa maternice na žalúdok.

Čo môže pomôcť?

Existuje veľké množstvo zaručených ľudových receptov. Najčastejšie sa odporúča mlieko a sóda bikarbóna. Pritom mlieko uľaví od pálenia záhy len na chvíľu. Je síce pravda, že v prvom momente neutralizuje kyselinu v pažeráku a záha prestane páliť, ale v žalúdku zároveň podporuje vylučovanie kyselín. Celkový efekt mlieka je preto opačný. Čo sa týka sódy bikarbóny, tá neutralizuje žalúdočnú kyselinu, no jej časté užívanie sa neodporúča.

Niektorým pomáhajú citrusy. Naozaj môžu?

Odporúča sa najmä citrónová šťava, ale aj strúhaná mrkva, jablko a pikantné koreniny. Pomáhajú aj staré známe sucháre alebo ryžové „polystyrénové“ chlebíky. Žalúdok môžu upokojiť i rôzne bylinné čaje, napríklad z harmančeka alebo medovky lekárskej.

Ako tomu predísť?

Potrebné je vyhýbať sa horúcim nápojom a rizikovým potravinám, ku ktorým patrí napríklad káva, paradajky, mastné pokrmy, alkohol s výnimkou piva. Pálenie záhy vie vyprovokovať aj čokoláda. Paradoxom je, že biela skôr pomáha. Čo sa týka liečiv, v prípade potreby je možné použiť takzvané antacidá, ale liečbu pálenia záhy nech tehotná vždy konzultuje s lekárom.

7. Zápcha. Ďalšia nočná mora tehotných. Prečo ich tak často trápi?

Počas gravidity sa prirodzene menia anatomické pomery v brušnej dutine. Na svedomí ich má rastúca maternica, ktorá vysúva črevá nahor a zároveň tlačí na konečník. Proces vyprázdňovania je preto sťažený. Čiastočne k tomu prispievajú aj hormóny, spomaľujú pohyblivosť čriev. Negatívny vplyv na vyprázdňovanie majú i niektoré lieky, napríklad preparáty s obsahom železa a antacidá, ktoré ženy zvyknú užívať pri pálení záhy. Tento problém sa zhoršuje najmä na konci gravidity.

Čo môže žena urobiť pre to, aby sa jej tento problém vyhol?

Predísť zápche u tehotných sa jednoznačne nedá, ale dostatok pohybovej aktivity a dodržiavanie pitného režimu môžu pomôcť. Dôležité je aj správne stravovanie, predovšetkým dostatočný príjem vlákniny. Pôsobí tak, že viaže vodu, čím v črevách zväčšuje objem stolice a výsledkom je častejšie vyprázdňovanie. Dôležitý je aj dostatok zeleniny a ovocia, tiež väčšie množstvo celozrnného pečiva.

8. So zápchou idú ruka v ruke hemoroidy. Je tento problém dôvodom, prečo nimi mnohé tehotné zrazu trpia?

Príčinou ich vzniku v tehotenstve je rastúci plod. Maternica sa zväčšuje, preto tlačí na panvové dno a okolité štruktúry, hlavne na cievy. Problémy s hemoroidmi sa u budúcich mamičiek vystupňujú najmä v posledných týždňoch tehotenstva. Celkovo je však vznik hemoroidov podmienený kombináciou viacerých faktorov. Hlavnú úlohu zohráva vrodená nedostatočnosť žilovej steny, ale tou netrpí každá žena. Ich vytváraniu napomáhajú aj stravovacie návyky, sedavý spôsob života a nízka fyzická aktivita. Trochu kurióznou príčinou sa môže zdať aj nesprávne držanie tela počas vyprázdňovania na záchode. V minulosti, keď ľudia nepoznali terajšie „sedavé“ toalety, vyprázdňovanie robili v podrepe, čím si panvové svalstvo udržiavalo tonus a svaly konečníka tak nemuseli vynakladať zvýšenú námahu pri „tlačení“. Teraz na toalete sedíme, svaly panvy sú v tejto polohe uvoľnené, a preto musíme vynaložiť oveľa väčší tlak na vyprázdnenie. To však podporuje tvorbu hemoroidov.

Môže si tehotná dávať na hemoroidy klasické masti, alebo odporúčate skôr prípravky obsahujúce dubovú kôru?

V liečbe hemoroidov má dôležitú úlohu úprava životného štýlu – dostatočný pohyb, posilňovanie svalov panvového dna, úprava stravy, pravidelné a správne vyprázdňovanie a v neposlednom rade hygiena. Tehotná žena môže užívať masti, čapíky či robiť si sedavé kúpele, ktoré sú dostupné v lekárňach.

9. Prečo majú tehotné na začiatku bolesti podobné menštruačným?

Je to normálny jav, ktorý pociťuje asi polovica tehotných. Hlavne v prvom trimestri. Súvisí to s rastom maternice, ktorý zapríčiní, že jej závesy sa predlžujú postupným naťahovaním sa. Časť z nich smeruje od maternice do slabín, končia pri veľkých pyskoch. Preto ženy občas pociťujú bolesti vystreľujúce do slabín, a to nielen na začiatku, ale počas celého tehotenstva. Obvykle však netrvajú dlho, nezhoršujú sa a pomerne rýchlo odznejú. Ak by boli pravidelné alebo kŕčovité, je potrebné navštíviť gynekológa. Vtedy môžu byť príznakom hroziaceho potratu. V priebehu druhého trimestra by však tieto bolesti mali ustúpiť pre vysokú hladinu progesterónu, ktorý má za následok aj uvoľňovanie svalov a napätia väzov.

10. Začiatok tehotenstva mnohé ženy prespia a chodia akoby v mrákotách. Prečo je to tak?

Je to spôsobené hormónmi, predovšetkým prudko stúpajúcou hladinou progesterónu. Tehotenstvo je pre organizmus ženy veľká záťaž. V prvom trimestri je úloha matky zásobovať a dodávať energiu embryu. Telo ženy však vtedy ešte nie je na to adaptované, preto sa objavuje únava a ospalosť. Obvykle pretrváva do desiateho až dvanásteho týždňa, potom už klesá hladina hormónu hCG potrebného na udržanie gravidity. A to podstatne zníži záťaž organizmu matky.

11. Prečo majú niektoré tehotné guľaté a iné špicaté bruško? S čím to súvisí?

Hovorí sa, že keď má žena guľaté bruško, čaká dievčatko, keď špicaté, bude mať chlapca. Pohlavie plodu však tvar maternice neovplyvní. Závisí hlavne od polohy plodu v nej a od konštitúcie budúcej mamičky. Tiež od toho, či je žena prvorodička alebo už má dieťa. U viacrodičiek býva totiž maternica akoby viac vyklenutá dopredu, čo, samozrejme, vplýva na tvar brucha.

12. Prečo tehotné často trápia mykózy?

Mykóza je kvasinkové ochorenie, za ktoré môže nerovnováha ženských pohlavných hormónov. Aj preto zvykne ženy potrápiť počas tehotenstva, no vzniká aj ako následok užívania niektorých liekov, stavu po pôrode a pri dojčení. A, samozrejme, pri cukrovke, keďže kvasinky milujú zvýšenú ponuku cukrov, čo je pri cukrovke typické. Mykóza v tehotenstve nie je nebezpečná pre matku a plod, ale pri pôrode je vhodné dezinfikovať pošvu, aby sa nenakazilo aj dieťa. Čo sa týka liečby, odporúčame nízkosacharidovú diétu, nosenie bavlnenej spodnej bielizne, tiež lokálnu liečbu v podobe pošvových tabliet alebo výplachov. V prípade chronických mykóz využívame liečbu tabletami.

13. Prečo tehotným tvrdne brucho?

V treťom trimestri, už na začiatku siedmeho mesiaca, sa môžu dostaviť občasné sťahy maternice, ktoré nemusia byť vôbec bolestivé. V tomto období totiž plod prudko rastie a zvyšuje sa jeho aktivita. Tieto nepravé kontrakcie sú často vnímané ako tvrdnutie bruška. Môžu ich sprevádzať tlakové alebo ťahové bolesti chrbta a v oblasti krížov. Neraz vyžarujú do stehien, slabín až podbrušia. Ženy tieto bolesti vnímajú ako stuhnutie brucha s bolesťami pripomínajúcimi menštruačné bolesti. Toto stuhnutie trvá pár sekúnd a následne sa uvoľní. Tieto epizódy sa môžu opakovať niekoľkokrát za deň v rôznych časových intervaloch. Ich intenzita však nemá vzrastajúci charakter. Ženy tieto falošné kontrakcie poznajú skôr pod názvom „poslíčkovia“. Sú akousi prípravou na pôrod a nástup skutočných kontrakcií.

Poslíčkovia sa môžu objaviť kedykoľvek počas dňa a pre plod nie sú nebezpečné. V prvej polovici tehotenstva je v norme menej ako dvadsať poslíčkov denne. S blížiacim sa termínom pôrodu sa objavujú čoraz častejšie. O tom, že je všetko v poriadku, však svedčí, že ich intenzita sa nezvyšuje a interval neskracuje. Ak sa žena chce presvedčiť, že sa nejde o rozbehnutý pôrod, mala by si dopriať teplú sprchu. Ak poslíčkovia odznejú, ide o falošný poplach.

Ako môže žena rozpoznať, že niečo nie je v poriadku?

Nebezpečné je, keď sa začne krčok maternice skracovať. Vtedy môže tvrdnutie brucha signalizovať blížiaci sa predčasný pôrod. Najmä ak brucho tvrdne každých dvadsať minút. Vtedy sa nasadí liečba magnéziom. Ak nezaberá a k tvrdnutiu brucha sa pridruží aj bolesť v oblasti krížov či krvácanie, môže ísť o rozbehnutý predčasný pôrod. V tom prípade je nutná hospitalizácia za účelom infúznej liečby.

Článok bol uverejnený v časopise Fit magazín.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. apríl 2024 20:46