Niektoré ošetrenia vám vrátia mladosť.
StoryEditor

Táto procedúra sa postará o mladistvý vzhľad a zjednotenú pleť

19.03.2016, 05:00
Životný štýl
Ošetrenie pomocou IPL čiže intenzívneho pulzného svetla nie je tak známe ako mezoterapia alebo laser, ale do určitej miery prepája účinky oboch procedúr.

Vie totiž pleť spevniť a omladiť, ale zároveň pomáha redukovať rozšírené žilky aj pigmentové škvrny. Trápili tiež čitateľku Evu portálu idnes.cz, ktorá ošetrenie vyskúšala.

Pre koho je?

Možno vás to prekvapí, ale na ošetrenie pulzným svetlom chodia už ženy od dvadsaťpäť rokov. "Vtedy narastajú problémy s nepravidelnou alebo zvýšenou pigmentáciou pleti," vysvetľuje Edita Jatšová, korektívna dermatologička z Laserového centra Anděl. Môžu za to často antikoncepcie, hormonálne zmeny a v prípade nedostatočnej ochrany aj slnečné žiarenie.

"V rovnakej dobe tiež začína klesať tvorba kolagénu v pleti," dodáva lekárka. Kolagén, ktorý tvorí až 30% všetkých proteínov v našom tele, pomáha okrem iného udržať pleť pružnú. Lenže časom ho ubúda. Ak si chceme uchovať mladistvý vzhľad, môžu pomôcť prípravky alebo dermatologické zákroky, ktoré ich tvorbu znovu podporia. Pulzné svetlo to vie.

Ako zákrok prebieha?

Účinkami i priebehom pripomína ošetrenie pulzným svetlom zákroky, pri ktorých sa používa laser. Podľa dermatologičky je však šetrnejšie, rýchlejšie, je u neho kratšia doba rekonvalescencie a hrozí menej komplikácií. Ideálnou dobou, kedy na naň ísť, je jeseň alebo zima.

Samotný zákrok sa väčšinou vykonáva bez anestézie, za to s ochrannými okuliarmi: prikladanie prístroja sprevádza vždy záblesk a len mierne bolestivý pocit uštipnutia. Ošetrenie tváre trvá asi 20 minút, s krkom a dekoltom o niečo dlhšie. Bezprostredne po ňom býva pokožka mierne začervenaná a môžu sa pridať aj opuchy. Tie ustúpia počas niekoľkých hodín.

Pre dosiahnutie maximálneho efektu je dobré procedúru aspoň trikrát zopakovať, dôležitá je aj domáca starostlivosť. Keď sa ošetrené miesta zahoja, mali by sme na ne doma nanášať krém s panthenolom.

Čo sa týka pigmentových škvŕn, veľmi dôležitá je prevencia. Ženy, ktoré sú k ich vzniku náchylné, by mali po celý rok používať kozmetiku s ochranným faktorom 30, v lete najlepšie 50. Ošetrenie IPL koľko stojí Cca 1 000 - 4 000 Sk, záleží na veľkosti ošetrovanej oblasti. Ako dlho trvá 20 - 45 minút podľa ošetrovanej oblasti Ako často chodiť Záleží na stave pokožky, ale procedúru je vhodné trikrát opakovať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 08:26