Kyselina hyalurónová dokáže zjemniť vrásky i dodať pleti pružnosť.
StoryEditor

Kyselina hyalurónová robí s pleťou divy. Po dovolenke zhydratuje a zregeneruje vašu pleť ako nič iné!

09.07.2017, 11:35
Životný štýl
V poslednej dobe sa o nej veľa hovorí, pritom bola objavená už v prvej polovici minulého storočia. Okrem medicínskeho využitia sa hojne využíva v kozmetike. Práve po dovolenke, ktorá je pre pleť zaberák, dokáže vašej tvári vrátiť vlahu, jas a pružnosť ako nič iné!

Kyselina hyalurónová totiž vie zjemniť vrásky a dodať pleti pružnosť i vlahu, ako píše idnes.cz. A to ako v krémoch, tak pri dermatologických ošetreniach.

V roku 1942 látku patentoval maďarský vedec Endre A. Balazs ako komerčnú náhradu vaječného bielka v pekárskych produktoch. Účinkami kyseliny hyalurónovej bol posadnutý, skúmal jej funkciu, pôsobenie v bunkách aj pôvod. Spočiatku sa získavala z kohútích hrebienkov, očí tučniakov alebo z hovädzieho dobytka.

Vďaka raketovému vývoju vedy a medicíny sa veľa zmenilo, dnes ju vieme získať z bunkových stien streptokokov alebo z baktérie Escherichia colli. V ľudskom organizme ju prirodzene nájdeme v očiach, v pupočnej šnúre a najviac samozrejme v koži a v kĺboch.

Na vrásky aj popáleniny

V medicíne pomáha v liečení artrózy, kožných popálenín a vredov aj v očnom lekárstve. Nás bude zaujímať využitie v kozmetickom priemysle: využíva sa totiž na vyplnenie vrások, väčšinou tých, ktorým hovoríme statické. Tie vznikajú a prehlbujú sa s vekom, pohyb mimických svalov ich ovplyvňuje málo. Najčastejšie ide o nosoústne ryhy a takzvané "marionety", teda vrásky, ktoré vedú od ústnych kútikov dole.

Kyselina hyalurónová sa vyznačuje schopnosťou viazať na seba vodu, a to až v tisícnásobku vlastnej hmotnosti, takže hydratuje a zjemňuje pokožku. Súčasne tiež podporuje tvorbu kolagénu. Koža obsahuje až 50% kyseliny hyalurónovej z celkového množstva obsiahnutého v našom tele. Mladá pleť ju má v sebe viac, vďaka tomu má schopnosť zadržiavať vodu, je vyhladená, pružná, lepšie zásobená živinami a chránená pred pôsobením voľných radikálov.

Keď z pleti začne ubúdať

"Ošetrenie kyselinou hyalurónovou pomáha vyplniť vrásky, ale pleť tiež silne hydratuje a podporuje tvorbu kolagénu," objasňuje Yvonne Bergerová z kliniky estetickej a cievnej medicíny BCD Clinic. Látka to robí prirodzene, ale okolo štyridsiateho roku života, kedy jej množstvo v pokožke začne ubúdať, sa to prejaví nedostatočnou hydratáciou, zhoršenou výživou pleti i stratou pružnosti.

"Preto možno kyselinu hyalurónovú použiť nielen na výplň vrások, ale ako takzvaný hydrolifting s hydratáciou tvárou, krku alebo dekoltu. Kúra je vhodná na skvalitnenie pokožky a na regeneráciu škôd napáchaných slnkom, a to ako pred letom, tak po ňom," radí lekárka.

Botox vs. kyselina hyaluronová

Botulotoxín je látka, ktorá slúži na uvoľnenie svalov. Aplikuje sa priamo do svalu a slúži na potlačenie výraznej mimiky a zmiernenie mimických vrások v partiách na čele, nad nosom medzi obočím a okolo očí. Týmto vráskam sa hovorí tiež dynamické.

Kyselina hyalurónová sa využíva predovšetkým na vyplnenie statických vrások. Tie vznikajú a prehlbujú sa s vekom, pohyb ich ovplyvňuje málo. Ošetrenie kyselinou hyalurónovou sa pri jednej návšteve u špecialistu môže kombinovať aj s botoxom.

Hoci ide o látku, ktorá je telu vlastná, mal by ju aplikovať skúsený lekár. "Optimálny efekt dosiahneme takzvanou sendvičovou technikou, kedy sa do odlišných vrstiev pokožky umiestňuje rozdielna hustota gélu. Mení sa aj v súvislosti s kvalitou pleti," vysvetľuje Yvonne Bergerová. "Je pri tom potrebné poznať rozloženie cievnych a nervových štruktúr, aby nedošlo k ich poškodeniu."

Trvanlivosť zákroku záleží od druhu použitej výplne, jej množstve, ale aj od hĺbky vrások. Výplne kyselinou hyalurónovou majú takzvaný sčítací efekt, to znamená, že určité množstvo materiálu v pokožke zostáva. Gél možno dopĺňať buď v menšom množstve, alebo v dlhších intervaloch. Ak aplikácia prebehla iba raz, látka sa postupne vstrebe a pleť sa vráti do pôvodného stavu.

Kyselina hyalurónová sa používa aj na výplne pier. Pozrite sa, ako prebiehajú:

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 02:13