Čo vám zabezpečí dlhý a zdravý život?
StoryEditor

Našiel sa liek na dlhovekosť? Ako na dlhý a zdravý život

02.03.2016, 05:00
Životný štýl
Dožiť sa deväťdesiatky v skvelom fyzickom i duševnom zdraví? Pre mnohých to znie nereálne. Stačí však uskutočniť pár zmien a budete sa tešiť z dlhého života.

Tajomstvo dlhovekosti vyvoláva obrovské množstvo dohadov a teórií. Odjakživa ľudia hľadajú spôsoby, ako oddialiť starnutie a snažia sa vynájsť elixír mladosti. Pátranie po dlhovekosti sa stalo jednou z vedeckých priorít posledných rokov. Aj tentokrát zaujal vedcov, ktorí sa snažili nájsť odpoveď na otázku: či skutočne existuje liek na dlhovekosť a čo to je. Odborníci pozorovali ľudí vo veku 90 rokov, ktorí mali dobrý zdravotný stav, aby zistili, čím sa líšia od ostatných.

Existuje mnoho dôvodov, prečo niektorí ľudia prežijú dlhý zdravý život, zatiaľ čo iní nie. Jedným z nich sú nepochybne gény. Hoci naše gény zdedíme po našich rodičoch, náš život je vo veľkom ovplyvnený životným štýlom, ako píše independent.co.uk. Strava, fyzická aktivita a stres môžu zmeniť spôsob, akým fungujú gény. Buď podporia naše zdravie a tým aj dĺžku života, alebo naopak spôsobia predčasné úmrtie či rôzne choroby.

V rade výskumných štúdií, ktorých sa podrobili ľudia vo veku 90 rokov s veľmi dobrým zdravotným stavom vedci odhalili, že účastníci niesli menej génov, ktoré mali na svedomí kardiovaskulárne choroby a prejavili sa naopak niektoré typy génov, ktoré by mohli pomôcť zvýšiť ich imunitu.

Gény a dobrý zdravotný stav

Gény sú veľmi dôležité, čo potvrdili starší účastníci štúdie."Narodila som sa do rodiny, v ktorej sa mnohí dožili vysokého veku. Príbuzní zo strany mojej matky mali až 90 rokov. Avšak, muži nežili tak dlho," dodala 99-ročná Ellie. Nedokázala však pochopiť, ako je možné, že ženy žijú dlhšie ako muži. Nakoniec sa ukázalo, že by to mohlo mať súvis s mužskými hormónmi, ktoré zvyšujú riziko ochorení súvisiacich s vekom.

Cvičte telo i myseľ

Všetci účastníci štúdie prízvukovali, aké je podstatné udržiavať sa psychicky i fyzicky aktívny. "Tvrdo pracovať celý život. Myslím, že to je tajomstvo," povedal Robert. "Zo školy som odišiel, keď som mal len 16 rokov. Potom som len pracoval. V tom období nebolo toľko možností na vzdelávanie" tvrdí 95-ročný Norman a jeho brat 96-ročný Joyce súhlasí: "Áno, tvrdo sme pracovali, o tom niet pochýb." Samuel, ktorý nedávno dovŕšil úctyhodných 95 rokov je stále zaneprázdnený po mentálnej stránke a práve dopísal svoju desiatu knihu.

Prínosy fyzickej aktivity na zdravie človeka sa zdôrazňujú celé roky. Pravidelné cvičenie mení našu epigenóm, aktiváciou génov, ktoré zlepšujú funkciu svalov. Cvičenie nielenže chráni naše svaly, ale i mozgy. Nikdy nie je neskoro začať s nejakou pohybovou aktivitou.

Správne stravovanie

Mnohí deväťdesiatnici zmienili tiež dôležitosť potravín. Norman povedal: "Vždy som viedol pokojný život. Nefajčil som, ani nepil. Žiadny fastfood. Jeho brat Joyce dodal:" Vždy sme sa racionálne stravovali. Ani ja som nikdy nedal do úst žiadnu cigaretu."

Deväťdesiatročná Eileen taktiež súhlasí a hovorí o dobrom jedle ako o dôležitom faktore, ktorý prispeje k dlhému životu. Ona sama si často pochutnávala na maminom vývare plnom zeleniny. Vedci preukázali, že ovocie a zelenina môžu tlmiť rakovinotvorné gény, alebo nás môžu zachrániť pred rakovinou tým, že zmenia epigenetické markery.

Byť pozitívny, udržiavať sociálne kontakty

Účastníci štúdie sa zhodli na jednom. Opísali samých seba ako šťastných a za každých okolností veselých ľudí, ktorí nikdy neprepadli melanchólii. Boli spokojný so svojim životom, ktorý tvorili ich kamaráti a rodina. Súrodenci Samuela (95 rokov) a Ethel (93 rokov) sa vždy zaujímali o ľudí vo svojom okolí. S priateľmi a príbuznými udržiavali kontakty a prežili s nimi veľmi veľa času.

Schopnosť alebo ochota vyrovnať sa s ťažkosťami v živote bol ďalší spoločný postoj, ktorí vedci spozorovali u skúmaných ľudí. Ako 96-ročná Eileen povedala, každý by mal jednoducho brať veci tak, ako prídu.

Priatelia a rodina sú dôležitými faktormi pre dôstojné starnutie, i pre dobré duševné zdravie, zníženie rizika predčasného úmrtia a taktiež môže pomôcť ľuďom vyrovnať sa so stresujúcimi udalosťami v ich živote.

K dôstojnému starnutie tak prispejú nielen rodičia, ale aj životný štýl.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 07:16