StoryEditor

Všetko o kyselinách v kozmetike. Ako si nájsť tú svoju?

09.01.2016, 14:35
Životný štýl
Dať si na pleť kyselinu? Znie to trochu desivo, ale v skutočnosti tak robí denne veľa z nás, bez toho aby sme si to uvedomovali.

Niektoré z nich sa totiž používajú v kozmetike aj v lekárstve a majú vplyv na konkrétne vlastnosti pleti, ako píše idnes.cz. Expertky prezrádzajú, ako ktorá kyselina funguje a pre koho sa hodí.

Kyselina salicylová


"Bezfarebná organická kyselina má veľký význam v dermatológii," hovorí spolumajiteľka pražskej BCD Clinic Yvonne Bergerová. "Používa sa pri ošetrení mierne až stredne závažných prejavov akné, pri odstraňovaní bradavíc, proti lupinám alebo pri liečbe lupienky," dodáva s tým, že kyselina salicylová začína byť účinná už pri 1% koncentrácii.

Často sa pridáva do peelingov alebo odličovacích gélov. "Má totiž exfoliačné schopnosti, to znamená, že dokáže odstrániť vrchnú zrohovatenú vrstvu pokožky," vysvetľuje Věra Komárová, riaditeľka vývoja a stratégie v spoločnosti Dermacol. Navyše znižuje nadmernú aktivitu mazových žliaz (a uvoľňuje tak upchaté póry), preto sa hodí hlavne pre mladšiu a mastnejšiu pleť.

AHA kyseliny


Alfa-hydroxylové alebo ovocné kyseliny skutočne nájdeme v ovocí a zelenine, existujú však aj ich syntetické varianty. Vo vyššej koncentrácii (až 70%) ich dermatológovia využívajú pri chemickom peelingu, vysvetľuje Yvonne Bergerová. "Odstraňujú odumreté bunky z povrchu pleti, tým ju vypínajú a sťahujú póry. Súčasne zmierňujú aj niektoré typy pigmentácií v tvári. Zbavujú povrch pleti baktérií a kožného mazu, takže sú vhodné pri liečbe akné," dodáva.

Čím vyššia je koncentrácia, tým silnejší je účinok - ale použitie je zároveň tým riskantnejšie. Ak si teda kupujete prípravok na domáce použitie, bude v ňom maximálne okolo 12% AHA kyselín. Je možné, že pôjde o krém proti vráskam. "Kyseliny v nich obsiahnuté majú schopnosť viazať vodu v hlbších vrstvách pleti, navyše podporujú tvorbu kolagénu," uvádza Věra Komárová.

Kyselina hyalurónová


Asi ste o nej už počuli - v posledných rokoch ide o jednu z najpoužívanejších kozmetických prísad. "Ide vlastne o reťazec polysacharidov, ktorý sa prirodzene vyskytuje v ľudskom tele. Treba v kĺbových chrupavkách," popisuje Věra Komárová. Dodáva, že existuje vo viacerých formách, ktoré majú rôzne účinky: môže fungovať ako ochranný film na povrchu pokožky i ako hlboko hydratujúce ingrediencia, ktorá pomáha zvnútra vypĺňať vrásky.

Hydratačné vlastnosti sú jej hlavnou devízou. "Dokáže na seba naviazať až tisícnásobok vody," vysvetľuje Yvonne Bergerová. "Pomáha tak udržiavať optimálnu hydratáciu pokožky, zlepšuje pružnosť a pevnosť pleti, ale aj vyhladzuje drobné vrásky a predchádza vzniku nových," hovorí Yvonne Bergerová. "Používa sa doma aj v salónoch vo forme krémov či sér, v estetickej medicíne je na jej báze založená väčšina výplňových materiálov."

Kyselina ferulová


Organická kyselina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v bunkách rastlín, je podľa dermatologičky silným antioxidantom, má tiež dezinfekčné, protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. "Reguluje mastnotu pokožky, obmedzuje tvorbu čiernych bodiek a spolu s vitamínom C sa pridáva do sér, ktoré majú spomaliť starnutie pleti," hovorí Bergerová. Podľa Věry Komarovej sa osvedčila pri prevencii poškodenia pokožky UV žiarením, nájdeme ju teda aj v opaľovacích krémoch.

Kyselina lipoová


Aj táto mastná kyselina má silné antioxidačné účinky. "Hovorí sa jej tiež univerzálny antioxidant. Zväčšuje zásobu kyslíka v bunkách, zlepšuje dýchanie pokožky a predlžuje biologické mladosti pleti," vysvetľuje Yvonne Bergerová. Naše telo ju vytvára len vo veľmi malom množstve, ale nájdeme ju v niektorých potravinách, ako je špenát, pečeň alebo kvasnice, dopĺňa Věra Komárová.

V kozmetike má využitie ako látka so silnými regeneračnými a vyživujúcimi vlastnosťami - krémy, ktoré ju obsahujú, pomáhajú udržať pokožku vláčnu a odolnú proti rôznym klimatickým podmienkam (silný vietor, mráz, UV žiarenie). Všeobecne sa prípravky s kyselinou lipoovou hodia pre suchú a zrelšiu pleť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 09:27