StoryEditor

Detské úrazy číhajú všade. Tieto štatistiky hovoria za všetko

28.11.2015, 14:00
Životný štýl
O úrazoch detí sa už popísalo dosť. Napriek tomu je dôležité o štatistikách úrazov najmenších neustále hovoriť.

Aj vďaka aktuálnym číslam poranených detí dokážu odborníci vypracovať preventívne programy.

Vyhodnocované sú nielen úrazy detí počas letných a zimných prázdnin, ale aj  v organizovanom i v rekreačnom športe. Závery jednotlivých štatistík umožňujú zníženie počtu, ale aj závažnosti úrazov. V našich podmienkach musíme využívať štatistické údaje z krajín, kde sú úrazy štatisticky monitorované a výsledky prezentované v odbornej literatúre.

Pobyt v domácnosti


Pri neprítomnosti rodičov je aj inak bezpečná domácnosť rizikovým priestorom. Ako ukázala práca amerického Hopkinsovho centra pre sledovanie a prevenciu úrazov z roku 2010, najčastejším úrazom u detí do štyroch rokov bol pád v domácnosti. Ten predstavuje až 25 - 50 percent lekársky ošetrených detí. Kým u detí do troch rokov to bol pád na schodoch, z nábytku, okien, u starších detí prevažoval pád z rebríkov, balkónov a striech. Na zabránenie pádov v domácnosti počas neprítomnosti rodičov slúžia najmä technické zabezpečenia - bezpečnostné zámky okien a balkónov, inštalácia zábradlia, zabezpečenie nemožnosti prístupu k otvorom na strechách a k rebríkom.

K domácnosti patrí aj okolie domu či bytovky. K závažným poraneniam v exteriéri patria poranenia kosačkami, najmä na dolných končatinách. Ako udávajú minuloročné štatistiky z USA, za rok bolo ošetrených na pohotovostiach viac ako 9 000 detí do veku 18 rokov, pričom 25 percent z nich malo menej ako päť rokov a 650 detí malo amputačné poranenie na dolnej končatine. Aj preto Americká pediatrická akadémia odporúča zákaz manipulácie s mechanickou kosačkou do veku 12 rokov a zákaz manipulácie s elektrickou pre deti do 16 rokov.

Významným rizikom u detí je aj manipulácia s ďalšími technickými „pomocníkmi“ v záhrade, ktoré sa podobne ako kosačky bežne používajú aj u nás, a to vysokotlakové čističe a rôzne drviče dreva a podobne.

Nástrahy na kolesách


Bicykle, korčule, skejtbordy a ďalšie „kolesové“ dopravné prostriedky sú medzi deťmi v každom veku veľmi obľúbené. Keď sa robil prieskum výskytu zlomenín u detí vo Veľkej Británii, ukázalo sa, že práve bicyklové úrazy boli v 63 percentách príčinou zlomenín u detí. Hneď po nich nasledovali pády pri korčuľovaní a zo skejtbordu. V Kanade bolo zase za deväťročné obdobie prezentovaných 331 úrazov na inline korčuliach s najčastejším výskytom v letných mesiacoch. Ako prevencia úrazov slúži používanie ochrannej prilby. Tá redukuje riziko poranenia hlavy až o 85 percent. Veľmi dôležité je, aby deti nejazdili na bicykli či na korčuliach a na skejtoch v blízkosti ciest, aby nedošlo ku kolízii s autami. Zakázaná je aj prítomnosť viac ako jednej osoby na bicykli, samozrejmý je zákaz riadenia deťmi v nočných hodinách. Pri kolobežkách a trojkolkách je dôležité zabrániť pádu dieťaťa napríklad do bazénu.

Kontakt s domácimi zvieratami


Medzi ďalšie časté úrazy detí patria aj následky po útoku zvierat, najmä psov. Aj u nás počet domácich psov nielen v rodinných domoch, ale aj na sídliskách výrazne stúpa. Útoky psov sú častejšie v lete. Dôvodov je viacero, jedným z nich sú vysoké vonkajšie teploty a možné prehriatie organizmu zvieraťa či nedostatok tekutín. Ďalším negatívnym faktorom je neprítomnosť dospelých a možnosť hry s „domácim miláčikom“, čo by inak dospelí nedovolili. Väčšinu poranení detí psami spôsobia ich vlastní domáci miláčikovia, vo viac ako polovici prípadov k tomu dôjde pri pokuse o oddelenie dvoch  „bijúcich“ sa psov. U malých detí do 12 rokov býva najčastejšie poranená hlava, tvár a krk. Samotná prvá pomoc a ošetrenie rán po pohryzení psom si vyžaduje znalosti a skúsenosti, nemožno vylúčiť ani trvalé následky. Rodičia by preto mali deti poučiť, ako sa majú pri psovi správať, malé deti zase naučiť, aby sa s nimi nehrali v ich neprítomnosti. Samozrejmosťou je zákaz hrania s cudzím psom.

Strelné zbrane - najvyššie riziko pre deti


Posledná, ale najvýznamnejšia oblasť možného rizika pre deti je vlastníctvo strelných zbraní rodičmi, príbuznými. Štatistiky uvádzajú, že náhodné strelné poranenia detí sa najčastejšie vyskytujú v poobedňajšom čase po príchode zo školy a za neprítomnosti rodičov, ktorí sú ešte v práci. Podobná situácia je aj počas prázdnin. Neprítomnosť rodičov, zvedavosť detí a nedostatočné zabezpečenie strelných zbraní môže viesť k tragickým následkom. Prevencia vyžaduje dodržiavanie pravidiel majiteľmi zbrojných preukazov, dostatočné zabezpečenie zbraní. Významný je zákaz manipulácie detí so zbraňami aj v prítomnosti dospelej osoby.

MUDr. Jozef Kubašovský, traumatológ Šport – artro centra Nemocnice v Šaci a lekár hokejistov HC Košice.

Článok bol uverejnený v magazíne Fit život, ktorý tiež vydáva skupina Mafra Slovakia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 00:23