StoryEditor

Dermatológ odhalil, čo je vlastne celulitída a ako ju nadobro zničiť

17.11.2015, 04:00
Životný štýl
Prekliatie žien. Pomarančová koža, nepekné jamky, mäkká, hrboľatá. Aj to sú prívlastky, ktoré sa týkajú večného problému - celulitídy.

Predsa len sú v niečom chladnejšie mesiace príjemné. Vďaka nízkym teplotám zakrývame partie, na ktoré nie sme práve hrdé. V zime celulitídu jednoducho skryjeme pod vrstvy oblečenia, zatiaľ čo v lete mnohé z nás tŕpnu, ako veľmi je viditeľná. Preto sa teraz nemusíme trápiť, či máme na stehnách nejaké tie hrudky  alebo nie. Aj tak ich nie je vidieť. Prečo by sme však mali dať celulitíde zbohom až o pár mesiacov, keď sa oteplí? Zbavte sa jej už teraz.

Čím je celulitída spôsobená?


Podľa dermatológa Dr. Howarda Murada, ktorý liečil i známe osobnosti ako modelku Kate Moss či speváčku Jennifer Lopez, mnohé ženy vlastne ani nevedia, čo je to celulitída, ako píše dailyrecord.co.uk. „Celulitída nie je v skutočnosti problém tuku, ale týka sa kože. Nemá nič spoločné s tým, koľko vážite alebo koľko kilogramov stratíte,“ upozornil odborník. Problém je údajne v tom, že nežnejšie pohlavie tomuto problému celkom nechápe, takže ani nemôže vedieť, ako ju účinne liečiť. Môže vynaložiť veľké úsilie na stratu hmotnosti, odbúravanie tukov a ošetrenie pokožky rôznymi kozmetickými prípravkami, ktoré sľubujú úbytok centimetrov. V konečnom dôsledku to však všetko môže byť na nič.

Nadobro by sme sa mali rozlúčiť s rôznymi krémami, ktoré sú vraj proti celulitíde. Doktor upozorňuje, že spôsobujú opuch, čím vlastne menia vzhľad kože. Dokonca odmieta aj liposukciu, ktorá môže vzhľad celulitídy len zhoršiť. Odstraňuje hlboké vrstvy tuku priamo pod kožou.

Dr. Murad tvrdí, že celulitída je v skutočnosti spôsobená svalovou atrofiou. K nej dôjde vtedy, keď vrstva svalov zoslabne a oddelí sa od pokožky, takže tukové usadeniny sú vidieť. Ako však rozvrátiť svalovú atrofiu? Dôležité je pravidelné cvičenie a strava.

Ako s ňou bojujú známe osobnosti?


Podľa doktora Murrada by sme sa mali zamerať na to, čo konzumujeme. Existujú totiž potraviny, ktoré vás môžu zbaviť nepekných jamiek na stehnách.

"Potraviny bohaté na živiny, ako je lecitín, esenciálne mastné kyseliny, aminokyseliny a antioxidanty znižujú bunkový zápal, vyplavia nadbytočné tekutiny, a čo je najdôležitejšie, zvyšujú krvný obeh, čím bránia bunkám pred ich migráciou na povrchu, čo vyzerá, ako by ste mali na pokožke tvaroh," prezradil špecialista. Toto je kľúč k hladkým stehnám - posilniť pokožku prostredníctvom potravín, ktoré jeme. Znie to jednoducho, nie?

Vedia o tom aj modelka Claudia Schiffer, herečka Cameron Diaz a spomínaná Kate Moss. Dali na rady Dr. Howarda Murana a teraz sa pýšia krásnou pokožkou i na problémových partiách, ktoré s hrdosťou vystavujú na obdiv svojmu okoliu.

Kate Moss

Kate prijíma antioxidanty vo forme bieleho čaju. Navyše spája to s lecitínom z vajec a sóje. Nezabúda ani na niektoré esenciálne mastné kyseliny z orechov a semien.

Jennifer Lopez

Slávna speváčka miluje špenát (zdroj lecitínu), ktorý jedáva kedykoľvek, či už na raňajky, obed a večeru, keď potrebuje prílev energie. J-Lo má tiež v obľube ľanové semená, citrusové plody, ľadový šalát a olivový olej - všetky potraviny, ktoré jej dodajú celý rad živín potrebných na boj proti celulitíde.

Claudia Schiffer

Claudia získava lecitín z pravidelného pitia paradajkovej šťavy a antioxidanty zo zelených a bylinných čajov. Súčasťou jej jedálnička je veľa citrusových plodov a avokádo a losos, ktoré jej zabezpečujú dostatok esenciálnych mastných kyselín.

Cameron Diaz

Cameron dáva prednosť zeleninovej polievke. Ráno si dopraje chvíľku pohody pri zelenom čaji.  

Jennifer Aniston

Jennifer jedáva veľmi veľa esenciálnych mastných kyselín vo forme orechov, semien, repkového oleja a čerstvého tuniaka. Aj preto sa môže pochváliť skvelou postavou, ktorú jej mnohí závidia.

Priatelia celulitídy


Týmto potravinám sa vyhýbajte oblúkom:

  • Cukor
  • Alkohol
  • Nasýtené tuky - maslo, červené mäso
  • Plnotučné mliečne výrobky
  • Priemyselne spracované potraviny
  • Slané občerstvenie - sušienky, solené arašidy, atď
  • Biele cestoviny, ryža, chlieb, polievky v sáčku a konzerve
  • Umelé prísady a sladidlá

Nepriatelia celulitídy


Biele mäso, špenát, zeler, sója, fenikel, ľadový šalát, fazuľa, ryba - hlavne čerstvý tuniak a losos, bobule, cibuľa, orechy, ovocie, vajcia, ovsené vločky, celozrnné pečivo a cestoviny, prírodné mliečne výrobky, bylinkový čaj, zelený čaj, biely čaj, granátové jablká, mrkva, papriky, paradajky, karfiol, citrusové plody, brokolica, avokádo.

Jedálniček


Pozrite sa na variaty raňajok, obedov a večere, na ktorých si môžete pochutnať a zároveň tým zničíte celulitídu:

Raňajky

Biely, zelený alebo bylinný čaj s dvoma omeletou plnenou paradajkami a špenátom

Pol grapefruitu s troškou medu, dva plátky celozrnného toastu s jednou polievkovou lyžicou tvarohu a nakrájanými paradajkami a / alebo plátky avokáda.

Grilované sardinky s jedným plátkom celozrnného toastu a pohárom džúsu granátového jablka.

Obed

Biely, zelený alebo bylinný čaj s pošírovaným filetom z lososa s ľadovým šalátom, nakrájanou paprikou, cibuľou, uhorkou a paradajkami, posypané slnečnicovými a tekvicovými semienkami.

Plátky morčacích pŕs s restovanou zeleninou

Šalát so strukovinou - napr. fazuľa, olivový olej, citrónová šťava, paradajky, ľadový šalát.

Malé občerstvenie

Jeden nízkotučný prírodný jogurt s mandľami a lyžičkou medu

Večera

Biely, zelený alebo bylinný čaj, zeleninová polievka so zelerom, feniklom, mrkvou, cibuľou a strukovinou. Podávame s plátkom celozrnného chleba

Čerstvý tuniakový steak s dusenou zeleninou

Kuracie prsia s 1 šálkou celozrnných rezancov, dusené ružičky brokolice a mrkva

Nápoje

Dbajte na to, aby ste každý deň vypili aspoň osem pohárov vody.

Aj keď celulitídu nezmiernite zo dňa na deň, netreba sa vzdávať. Ak si osvojíte zdravší životný štýl, na jar budete môcť ukázať svetu pevnejšie telo, ktoré vám bude každý závidieť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 06:31