StoryEditor

Nový trend v bývaní. Vaňa alebo sprcha priamo v spálni

27.04.2015, 09:28
Životný štýl
Autor:
iDnes.cz

Kuchyňa sa spojila s jedálňou a obývacou izbou, spálňa s kúpeľňou. Prvé prepojenie funguje už dlho, druhé sa ešte len začína presadzovať. Prvými priekopníkmi boli majitelia loftov, dnes sa do podobného riešenia púšťajú i ďalší.

Tesná blízkosť spálne a kúpeľne nie je nič nové. Prvorepublikoví architekti veľmi často nechávali v lepších bytových domoch vstupovať majiteľa do kúpeľne priamo zo spálne. Dnes sa k tomuto poňatiu vraciame, len o niečo odvážnejšie. Spojenie kúpeľne a spálne, kedy je jasne daná "zóna spania" a "zóna hygieny", môže mať niekoľko podôb. Dokonca veľmi lákavých a zároveň decentných. Trebárs v podobe presklených priečok oddeľujúcich obidva priestory (okrem transparentného skla možno použiť aj dymové, prípadne grafosklo s zodpovedajúcim motívom alebo pieskované sklo).


 

Dobre fungujú aj rôzne polopriečky alebo proste len vyhradený priestor, kde si majiteľ  napríklad pri okne skvele vychutná relaxačný kúpeľ s výhľadom do okolia v samostatne stojacej vani. Žiadané sú na tento účel dizajnové moderné vane v organických tvaroch, ale aj v retro prevedení. Obom typom pristanú aj zodpovedajúce stojace vaňové stojankové batérie do priestoru. Len je potrebné kvôli prívodu vody a odpadu pamätať na podobné riešenie včas. Alebo sa zmieriť s tým, že vám do priestoru pribudne stupienok, v ktorom sa príslušné rozvody môžu skryť.

Môže však fungovať aj iný variant: sprchovací kút, ktorý "zložíte" do úhľadnej podoby veľkého zrkadla na stene. S touto novinkou, sprchovacím kútom Open Space, prišiel už pred niekoľkými rokmi Duravit, tento rok ponúkol ako novinku jeho ďalšiu inováciu. Navrhlo ho pre neho dizajnérske štúdio EOOS. Dvoje veľké samostatné dvere zo skla sú osadené v ráme, v priesvitnom prevedení alebo so zrkadlom na jednej strane. Po sprchovaní je možné tieto dvere jednoducho "zložiť" proti múru. Zmizne tak aj batéria a sprchová hadica. Toto riešenie je vhodné aj do malej kúpeľne.



Pre niekoho môže byť predstava kúpeľne oddelenej iba priehľadným sklom neprijateľná. Váhate? Stačí maličkosť: väčšina dizajnových hotelov ponúka podobné riešenie už úplne štandardne. Vyskúšajte si všetko na vlastnej koži, prípadne si prezrite rôzne varianty riešenia vo fotogalérii hotelov. Práve v hoteloch možno okukovať aj rôzne dizajnérske finty (alebo sa naopak vyhnúť chybám pri prípadnej realizácii). Dobrý architekt vie poradiť s dispozičným riešením, ale aj s výberom materiálov i zariaďovacích predmetov. Je jasné, že s nejakou tou vodou na podlahe navyše sa najlepšie vysporiada tropické drevo, napríklad osvedčený teak, ale nielen ten. Dobrým riešením bude aj dlažba s dekorom dreva s podlahovým vykurovaním, na ktorej zmizne voda behom pár minút.

Inak však zabudnite na klasické biele obklady. Kúpeľniam v spálni pristanú špeciálne stierky s označením betonepox v tmavých odtieňoch, obklady s dekorom dreva alebo umelého kameňa, ale tiež posledné trendy v obkladoch: digitálne potlače s dekormi pripomínajúce tapety, prírodný kameň či kov.

Alebo naozaj tapety. Tie najnovšie totiž veľmi dobre znášajú vodu. K "priehľadnému" priestoru sa oplatí použiť aj zaujímavé osvetlenie, kde možno nastaviť intenzitu a farebnosť. Spojenie alebo prepojenie spálne a kúpeľne sa často objavuje v nových rodinných domoch ako druhá kúpeľňa, kedy chcú mať napríklad rodičia dostatočné súkromie. Vždy je však nutné myslieť na dostatočné odvetranie.

idnes.cz

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 08:56