pixabay.com
StoryEditor

Ako na vianočné nákupy bez stresu, prázdnej peňaženky a s originálnymi darčekmi?

06.12.2017, 13:10
Životný štýl
Blížiace sa Vianoce nie sú len sviatkom radosti, lásky a pokoja, ale v modernom svete aj sviatkom darčekov.

Nájsť pre všetkých svojich priateľov a rodinu tie správne darčeky je tvrdým orieškom a niekedy si to vyžaduje neskutočne dlhý proces premýšľania a pobehovania po obchodoch. Ešte ťažšie je obdarovať svojho partnera tak, aby to bolo originálne a zároveň by ho to dokázalo aj potešiť. Vianočné sviatky sa blížia a darčeky nikde? Zakrútila sa vám hlava z toho, kde a čo zohnať pre svojich blízkych? S nasledujúcimi tipmi sa ihneď vrátite do príjemnej vianočnej atmosféry a hlavne bez prázdnej peňaženky.

Základ dobrého daru je ten, že urobí radosť obdarovanému, nie vám. Skúste si spomenúť na záľuby obdarovaného, jeho túžby alebo si spomeňte, kedy ste ho počuli povedať tú čarovnú vetu: "Takýto darček by som si želal... Toto by som chcel." Potom je už len na vás, aby ste dobre vybrali.

Dôležitý je zoznam


Spravte si podrobný zoznam všetkého, čo plánujete kúpiť, ako píše movietvtechgeeks.com. Pokojne si ich zoraďte do kategórií ako darčeky, dekorácie, baliaci papier a potraviny. Príprava na vianočné nákupy je dôležitá, preto nezabúdajte na spísanie všetkých darčekov. Má to obrovskú výhodu, nakupovanie bude pre vás ľahšie a efektívnejšie, a tak sa vám podarí vyhnúť impulzívnemu nakupovaniu. Zoznam tiež pomôže stanoviť sumu peňazí, akú môžete na každého minúť. Spravte si prehľad kde koľko daná vec stojí a aké ďalšie zľavy môžete získať. Prieskum cien a zliav dokáže ušetriť aj desiatky eur.

Rozpočet


Pri kupovaní darčekov sa držte svojho rozpočtu. V rámci plánu rodinných financií by ste si mali vopred stanoviť aj objem prostriedkov na vianočné nákupy. Nezáleží ani tak na presne zostavenom rozpočte, ale hlavne na udržaní výdavkov v limitoch vlastných možností.

Pred nákupmi je dobré vybrať si z bankomatu konkrétnu sumu, ktorú plánujete minúť na darčeky. Tak budete mať lepšiu kontrolu nad tým, koľko v skutočnosti miniete a koľko vám ešte na darčeky zostáva. Tiež pomôže poctivé odkladanie pokladničných blokov. Aspoň sa nestane, že by ste svoj bankový účet vybielili pred sviatkami. Vopred stanovený rozpočet vám pomôže zredukovať výdavky aj pri kúpe dekorácie, jedla a nápojov. Stanovte si sumu, za ktorú za žiadnych okolností nepôjdete. Výdavky si zapisujte, aby ste mali priebežný prehľad.

Klik, a je tu darček


Nakupovanie v predstihu je najideálnejším riešením, ako nepodľahnúť stresu a nezruinovať peňaženku. Na druhej strane s blížiacimi sa Vianocami číha pokušenie na "dokupovanie" ďalších a ďalších darčekov. Nepodľahnite tomu. Ak patríte medzi tých, ktorí si všetko nechávajú na poslednú chvíľu, využite možnosť nákupov cez internet. Vyhnete sa bezcieľnému pobehovaniu po obchodoch, stresu a tlačeniciam.

Na internete vyjdú často tovary lacnejšie ako v obchodoch. Často ide o skladové podniky, ktoré nemusia platiť toľko zamestnancov a nemajú tak veľkú réžiu. Automaticky môžu stlačiť cenu smerom nadol. Výhodne nakúpite kozmetiku, elektroniku, knihy a ostatné veci. Využite bezplatné poštovné. Môžete spojiť nákupy s kamarátkou alebo si vyzdvihnite tovar v nejakej predajni.

Online nakupovanie má množstvo výhod, šetrí čas, kedykoľvek si môžete nakúpiť tovar z pohodlia domova a nájdete tam takmer čokoľvek. Na druhej strane treba myslieť na to, že si daný produkt nemáte možnosť fyzicky ohmatať.

Ak ste sa rozhodli, že vianočné prekvapenia kúpite pomocou počítača v teple obývačky, mali by ste sa s objednávkou poponáhľať. Máte na to už len pár dní, okolo 16.-19. decembra je už totiž posledný šibeničný termín, kedy berú slovenské e-shopy objednávky na vianočný tovar. Bohužiaľ, o zahraničných sa to už nedá povedať. Aby nedošlo k nejakému podvodu a mali ste istotu, že sa k vám tvar dostane, nakupujte radšej u overených predajcov. Bezpečný e-shop spoznáte aj podľa toho, že je pri tovare uvedená cenu s DPH, ďalej práva a povinnosti zákazníkov, informácie o zaobchádzaní so spotrebiteľskými údajmi a spôsoby transakcie či dodatočné náklady na dopravu.

Tipy na originálne darčeky


Spoločný darček

Tento rok na to môžete ísť inak. Ak chcete svojich blízkych príjemne prekvapiť až šokovať, čo takto siahnuť po spoločnom darčeku? Napríklad sezónna permanentka do divadla, spoločná návšteva koncertu, výstavy či wellnessu. Ste kreatívni a manuálne zruční, skúste vyrobiť originálny bytový doplnok. Stačí len zájsť do obchodov s umeleckými potrebami.

Nezvyčajný baliaci papier

Moment prekvapenia dokážete navodiť originálnym baliacim papierom, na ktorý vám poslúžia aj staré časopisy so zaujímavými obrázkami a grafikou. Povystrihované a nalepené obrázky z časopisov na krabici od darčeka vyvolajú fantáziu v hlavách vašich najbližších. Čo to je a čo sa skrýva pod nezvyčajným obalom?  

Ďalšie originálne vianočné darčeky

  • Dovoľte svojmu priateľovi, aby si vďaka vášmu darčeku zaspomínal na dovolenky či zážitky. Vdýchnite nový život fotografiám. Dajte preňho vyrobiť fotoknihu s fotkami rodiny či z dovolenky. Profesionálne zviazané a na kvalitnom papieri, ku ktorým môžete napísať vlastný text sa môžu stať vašim spoločným osobným príbehom. Skvelým darčekom je tiež šálka či tričko s fotografiou.
  • Vstupenky na kultúrne podujatia
  • Zľavový kupón na pobyt
  • Darčeková poukážka na kozmetické ošetrenie
  • Darčeková karta na nákup oblečenia v konkrétnej sume
  • Masáž

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 16:57