StoryEditor

Žehlička nepatrí len na bielizeň. Čo všetko dokáže?

19.11.2015, 04:00
Životný štýl
Dobrých rád, ktoré nám ušetria čas nie je nikdy dosť. Ani neviete, ako vám žehlička na bielizeň uľahčí život.

Ak ste ju celé roky používali len na žehlenie bielizne, odteraz na ňu zmeníte názor a budete ju mať po ruke, keď sa vyskytne nejaký problém. Žehlička je nenahraditeľným pomocníkom pri niektorých prácach v domácnosti, s ktorými sa trápite. Pozrite sa, čoho všetkého vás dokáže zbaviť.

Odstráni odtlačky na koberci


Stačí, ak premiestnite skriňu či stôl a na mieste, kde predtým stáli, ostanú nepekné odtlačky vtlačené do štruktúry koberca. Odstránite ich veľmi jednoducho, ako píše yahoo.com. Dajte na miesto vlhkú handričku a následne nastavte žehličku na najvyšší stupeň. Cez miesto ňou prechádzajte približne 30 sekúnd. Nadvihnite prstami vlákna na koberci a po odtlačkoch ani stopy.

Biele stopy zo stola budú fuč


Aj vám a už stalo, že ste omylom v rýchlosti položili na drevený stôl horúcu šálku čaju alebo hrniec priamo zo sporáka? Nepríjemnou spomienkou tohto počínania sú biele škvrny na povrchu stola, ktoré spôsobilo teplo. Aj v tomto prípade sa môžete spoľahnúť na žehličku. Zoberte si tenký uterák alebo handričku, ktorú prehoďte cez škvrnu. Nastavte žehličku na strednú teplotu s funkciou pary. Prechádzajte ňou poškodeným miestom a zároveň naň vyvíjajte mierny tlak po dobu 15 sekúnd. Ak nie je škvrna úplne odstránená, postup zopakujte.

Ochráni oblečenie pred škvrnami od potu


Znie to neuveriteľne, no skutočne vám aj takto môže žehlička pomôcť. Poprášte vnútornú stranu miest na oblečení, na ktorých sa najviac potíte a kde sa objavujú škvrny, detským púdrom. Potom oblečenie prežehlite ako obyčajne. Vytvorí sa akási bariéra medzi pokožkou a vláknami odevu. Funguje to perfektne hlavne na bielych košeliach, na ktorých sú škvrny najviditeľnejšie.

Nahradí šijací stroj


Na čo zapínať šijací stroj, keď máte žehličku? Ak chcete spraviť lem na záclone alebo na nohaviciach, aplikujte obojstrannú lepiacu pásku na miesto na odeve, prekryte druhou časťou látky a zažehlite. Skvelý  rýchly tip, ako ušetriť čas a dosiahnuť perfektný výsledok.

Poradí si s voskom z kobercov a obrusov


Vosk, ktorý sa nedopatrením dostane na koberec či obrus, je nepríjemnou záležitosťou. Ťažko ho odstrániť. Našťastie je tu účinný a rýchly spôsob, ako si s týmto problémom hravo poradiť. Nechajte vosk celkom vyschnúť a potom  sa pokúste zoškrabať čo najviac vosku pomocou noža. Potom cez miesto preložte papierovú utierku a jemne žehličkou, nastavenou na nízku teplotu, jemne prechádzajte cez miesto. Vosk sa z koberca nasaje do papierové obrúska.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 06:11