StoryEditor

Ženy sa líčia podľa vzoru modelky s kožným ochorením. Výsmech alebo poklona?

29.08.2015, 15:00
Životný štýl
Kanadská modelka Winnie Harlowová (21) trpí poruchou pigmentácie zvanou vitiligo od svojich štyroch rokov.

Preslávila sa ako tvár módnej značky a ženy teraz zverejňujú na internete zábery s make-upom pripomínajúcim jej biele škvrny, ako píše idnes.cz. Aj keď za to žnú kritiku, modelka sa ich sama zastala.

Harlowová si so svojou poruchou, ktorú spôsobuje nedostatok melanínu, prežila ťažké chvíle hlavne v čase dospievania. Prezývky ako napríklad „zebra" boli na dennom poriadku.

Snímky zdravých bielych žien napodobňujúcich jej vzhľad na internete tak vzbudili vlnu kritiky. Diskutéri ich považujú za vysmievanie sa, navyše im prekáža, že sa belošky líčia ako černošky.

"Len bieli ľudia si môžu myslieť, že je v poriadku robiť si čiernu tvár s vitiligom len preto, že je to cool," napísal užívateľ Moc na Twitter.

 

A photo posted by Chantelle Winnie (@winnieharlow) on

Mladá modelka sa ale žien zastala a má z ich počínania radosť. "Keď chce niekto plnšie pery, väčší zadok, kučeravé vlasy alebo vrkôčiky, neznamená to, že nám kradne našu kultúru. Všimli ste si, že tieto veci, ktoré boli najprv vysmievané, dnes ľudia milujú a túžia po nich? " píše modelka.

"Nikto tu nechce "ukradnúť" náš vzhľad. Keď černoška nosí modré kontaktné šošovky a vyžehlené vlasy, neznamená to, že chce byť biela. A keď beloška nosí vrkôčiky a dá si injekciu do pier, neznamená to, že chce byť čierna, " vysvetlila tým, ktorí píšu o rasizme.

 

A photo posted by Chantelle Winnie (@winnieharlow) on


Podľa Harlowovej je to naopak prejav lásky a obdivu k odlišnému vzhľadu. "V čase, keď sa deje toľko negatívnych vecí, prosím neobviňujte tých, čo ukazujú lásku a uznanie z nenávisti," vyzvala všetkých kritikov. Podľa nej jej tým ženy ukazujú podporu a je im vďačná, že šíria do sveta povedomie o probléme, kvôli ktorému preplakala celé noci.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 07:34