
Aj napriek tomu sa mnohým ženám pri predstave, že by svoju placentu po pôrode zjedli, dvíha žalúdok, ako píšu lidovky.cz. Proti nim stoja matky, pre ktoré je požitie placenty rituál, ktorý má svoje opodstatnenie.
Placenta je plná rôznych hodnotných a výživných látok, mnohé z nich sa používajú napríklad aj pri výrobe takzvanej omladzujúcej kozmetiky. Obsahuje aj rad imunitných buniek. "Musíme si ale uvedomiť, že placenta funguje aj ako taký filter, cez ktorý vyvíjajúci sa plod nielen živiny a kyslík dostáva, ale cez ktorý tiež vylučuje svoje odpadové látky, ktoré v nej tiež zostávajú," zdôrazňuje gynekológ Pavel Turčan.
Čo obsahuje placenta?
- Železo
- Vitamín B6
- Vitamín E
- Hormón oxytocín
- Hormón prolaktín
- Bielkoviny
Placentofágia čiže pojedanie vlastnej placenty, je medzi cicavcami po pôrode úplne bežná záležitosť.
"U zvierat je to normálne. Sám som videl kedysi ešte v období mojej puberty našu mačku, ktorá vrhla mačiatka a placentu potom ihneď zjedla. Človek je ale niekde inde, než zvieratá. Či naši predkovia svoje placenty tiež jedli, tým si nie som istý, skôr asi nie. Ale ako sa hovorí: proti gustu žiaden dišputát. Niektoré zdroje síce tvrdia, že má význam pre dušu a telo zjedenie placenty po pôrode, ale osobne by som to nerobil. Ak si niekto myslí, že mu to pomôže, prečo nie," hovorí gynekológ.
Ako to vidia matky?
"V prírode placentu zvieratá konzumujú po pôrode (i bylinožravé), aby doplnili prípadné krvné straty, teda ide hlavne o železo. Placenta by im mala dodať silu. Asi je potrebné zvážiť, v akej kondícii placenta je," hovorí známa fooblogerka Markéta Pavleje, ktorá o svojej skúsenosti napísala aj na svoj blog Kitchenette.
"Tiež sa môže stať, že je dieťa prenášané alebo z iných dôvodov je placenta už prezretá. Pri prvom pôrode som stratila veľa krvi a bola som adept na transfúziu, tak som si hovorila, že ak by k niečomu podobnému došlo aj pri druhom pôrode, mohla by som to aspoň skúsiť, než napríklad dopĺňať železo pojedaním tabletiek. Čítala som, ako dodá žene silu a tak ďalej. Možno by mal úplne rovnaký efekt tatársky biftek," podotýka Pavleje.
Vo svete, ale aj v Česku sa jedenie placenty po pôrode stalo trendom. Je niekoľko možností, ako ju konzumovať. Placentu možno nechať vysušiť a potom nechať rozomlieť na kašičku, ktorou sa naplnia kapsule. Pripravuje sa z nej tiež smoothie (mixovaný ovocný, jogurtový či zeleninový nápoj), pridať ju môžete aj do polievky. Lekárom to ale nepripadá úplne bezpečné, pretože ide o ľudské tkanivo, ktoré môže byť aj zdrojom infekcie.
"Vzhľadom k tomu, že som bol pri niekoľkých pôrodoch a viem, ako všetko prebieha, nie je nemožné, aby nejaká infekcia nemohla vzniknúť. Pošva nie je sterilné prostredie, navyše pri pôrode sa veľmi často s tlakom postupujúcej hlavičky vytlačí aj stolica, ktorá sa zmieša so sekrétmi z pošvy a s plodovou vodou, tak to rozhodne nevyzerá ako lákavá pochúťka," hovorí Turčan.
Hoci placenta obsahuje mnoho rôznych výživných látok a je zdrojom živín, lekári upozorňujú na to, že po jej požití sa môžu do tela dostať nielen infekcie. Organizmus môže zareagovať aj hnačkami, vracaním či teplotou.
"Zmysluplnejšie je vitamíny a iné pre telo dôležité látky dopĺňať dlhodobejšie a pravidelne, placenta nám to umožní iba jednorazovo, navyše, ako už sme povedali, nemusí byť bez rizika. Niektoré z týchto vitamínov sa nachádzajú napríklad v materskej kašičke, ktorú je možné prijímať buď v prirodzenej forme či vo forme prírodných doplnkov stravy," odporúča alternatívu Turčan.
Aké je to jesť placentu? Spýtali sme sa foodblogerky Markety Pavleje
Lidovky.cz: Ako placenta chutí?
Vo smoothie nebola cítiť. Vôbec nebola spoznať žiadna chuť, pretože smoothie bolo z lesných plodov a jogurtu.
Lidovky.cz: Čo všetko sa z nej dá pripraviť?
Keď som sa touto témou zaoberala pred pôrodom, našla som mnoho receptov. V podstate sa z nej dá robiť čokoľvek. Našla som recept typu stir fry wok. Potom, asi najviac, placentu ľudia sušia a namelú na jemný prášok. Ten potom pridávajú všade možne. Plnia ním liekové kapsule. Ďalej je v zahraničí celkom rozšírené, že pošlete čerstvú placentu do nejakého certifikovaného centra, kde vám z nej vyrobia akési koncentrované homeopatikum, ktoré by malo slúžiť vášmu dieťaťu ako liek na celý život.
Lidovky.cz: Čo vás viedlo k tomu si ju pripraviť ako smoothie a vypiť?
Bola som zvedavá a hovorila som si, že mi to rozhodne neuškodí. Mnoho prastarých kultúr placentu, ako lôžko novorodeného človeka, hlboko ctia a rozhodne ju len tak nevyhodia do nebezpečného odpadu. Čo mi pripadalo tiež také nedôstojné, aj keď rozumiem, že je to úplne normálne a logický postup v nemocničnej prevádzke. Tak nejako som si hovorila, že s ňou urobím čokoľvek, napríklad zakopať ju pod novo zasadený strom dieťatka je lepšie, než len tak zlikvidovať. V prírode placentu zvieratá konzumujú po pôrode (i bylinožravé), aby doplnili prípadné krvné straty, teda ide hlavne o železo. Placenta by im mala dodať silu. Asi je potrebné zvážiť, v akej kondícii placenta je. Tiež sa môže stať, že je dieťa prenášané alebo z iných dôvodov je placenta už prezretá. Pri prvom pôrode som stratila veľa krvi a bola som adept na transfúziu, tak som si hovorila, že ak by k niečomu podobnému došlo aj pri druhom pôrode, mohla by som to aspoň skúsiť, než dopĺňať železo v tabletkách. Čítala som, ako dodá žene silu atď ... Možno by mal úplne rovnaký efekt tatársky biftek. Po pôrode som skutočne bola plná sily, ale samozrejme nedokážem posúdiť, aký veľký podiel alebo či vôbec na tom konzumácia placenty mala vplyv. Pôrod bol rýchly, plynulý, bez bolestí, stresu, straty krvi či poranenia, tak nie je divu, že som sa cítila plná síl a nemohla jesť ani spať, pri všetkých tých uvoľnených hormónoch zbesilo prúdiacich v krvnom obehu. Zvyšok placenty sme zakopali pod strom, ktorý sme pre syna zasadili.