StoryEditor

Prvé Vianoce s bábätkom. Ako by mali vyzerať vaše sviatky?

01.12.2017, 13:10
Životný štýl
Na prvé Vianoce s bábätkom nikdy nezabudnete. Na čo si dať pozor, na čo upriamiť pozornosť a na čo sa pokojne vykašľať?

Aby ste si ich pamätali vďaka krásnym okamihom a nie preplakaným nociam alebo návšteve pohotovosti, je potrebné myslieť na pár jednoduchých odporúčaní, ako píše idnes.cz.

"Vianočné sviatky by mali byť pre nás pre všetkých radostné a príjemne prežité v rodinnom kruhu, takže zabudnite na chvíľu na konzum valiaci sa na nás a z neho prameniaci stres a snažte sa prežiť Vianoce aj s malými deťmi v pohode. Myslím, že to ide a nejaké maličkosti vás nesmú rozhodiť," radí pediatrička Marie Polášková.

Čo so stromčekom?


Akonáhle sa bábätko začne samostatne pohybovať, nezabudnite si rozmyslieť, kam umiestniť stromček. Krásna svetielka a ozdoby deti samozrejme priťahujú a vo veku batoľata si tiež chcú všetko ohmatať. Schovajte preto radšej ručne maľované sklenené gule po babičke na inokedy a stromček postavte na nedostupné miesto.

Ak máte menší byt, môžete si ho skúsiť aj zavesiť na strop, čo bola v minulosti celkom bežná prax. Ďalšou možnosťou je tiež schovať ho za detskú ohrádku, aby sa dieťa mohlo kochať svetielkami a ozdôbkami, ale nedostalo sa k nim príliš blízko. Na sociálnych sieťach rodičia zdieľajú fotky stromčekov zabalených do fólie a ďalších "vychytávok", ale je otázka, nakoľko sú naozaj funkčné.

Zvýšenú pozornosť musíte dbať na horiace sviečky a iné typické vianočné dekorácie. Cezmína sa našťastie u nás príliš často v spojitosti s Vianocami neužíva, ak by sa k vám domov predsa len dostala, zabráňte hlavne dieťaťu v konzumácii jej červených bobuliek - vyvolávajú hnačku a zvracanie. Ľahko toxická je aj vianočný hviezda, dieťa by však muselo zjesť pomerne veľké množstvo listov, čo je dosť nepravdepodobné. Ďaleko väčší pozor preto dajte na cukrovinky, kolekciu povešanú na stromčeku a všadeprítomné misky so sušeným ovocím a orieškami.

Opatrne s rybami, vyprážaným i sladkosťami


Skúsená detská lekárka tiež radí, aby sme sa s malými deťmi príliš vzájomne nestresovali tým, že ich budeme nútiť do kapra s rezňom. "Deti sú často konzervatívne a nerady niečo skúšajú, takže by som ich nenútila do ryby, rezňov a pod. Pokojne nech si dajú svoje obľúbené jedlo, napr. zemiaky so zeleninou a mäsom. Vyprážané jedlá, zemiakový šalát a aj niektoré druhy rýb sú pre malé deti navyše dosť nevhodné, u alergikov hrozí aj zhoršenie ekzému alebo aj alergická reakcia v podobe žihľavky alebo hnačky a zvracanie. Takisto množstvo zákuskov je pre deti nevhodných, pretože obsahujú veľa korenia, orieškov, čokolády a cukru, čo malým deťom nesvedčí, hlavne práve alergikom," pripomína lekárka z pražskej Polikliniky Budějovická.

Aj keď sú Vianoce sviatkami hojnosti, nie je skrátka od veci byť v jedle striedmy ako pre deti a ich boľavé bruška, tak pre nás a naše žlčníky. Snažte sa rodinné návštevy prekladať dlhými prechádzkami, návštevami klziska a ďalšími aktivitami, pri ktorých s deťmi spoločne pretiahnete telo a budete na čerstvom vzduchu. Aspoň vám všetkým vytrávi a babičky budú mať radosť, že nám chutí," podotýka Marie Polášková.

Striedmosť v jedle aj v darčekoch


Striedmi buďte aj v množstve darčekov a ich cene. Samozrejme nie je nič krajšie ako rozžiarené detské oči, k tomu však nie je potreba záplava darčekov (z ktorých väčšina skončí zabudnutá v rohu), ale stačí jeden alebo dva pre dieťa naozaj hodnotné dary a k tomu pár drobností alebo oblečenie. Dieťa si tak nezvykne na veľa darčekov a ušetríte si do budúcnosti nervy nad tým, ako sú nevďačné.

"Ešte by som chcela zdôrazniť aj dobrý výber hračiek pre deti, naozaj je potrebné dávať pozor na to, čo kupujeme a či sú výrobky riadne certifikované. Jedná sa hlavne o nevhodné plasty, malé kúsky, ktoré deti môžu prehltnúť alebo vdýchnuť, aj elektronické hračky s malými plochými batériami, ktoré sú batoľatá schopné prehltnúť," dodáva pediatrička.

Najviac malé deti ocenia, ak im predvediete, že vianočná pohoda nie je o upratanom byte, dvadsiatich druhoch cukroviniek a darčekov, ale o tom, že je celá rodina spolu. Stromček treba ozdobiť spoločne napečenými a ozdobenými medovníčkami alebo vlastnoručne vyrobenými papierovými reťazami, skúste si urobiť domáce koledy a tešte sa i z nedokonalých vecí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 21:10