StoryEditor

Už nikdy žiadne vyrážky. Ako to dosiahnete?

21.08.2015, 15:00
Životný štýl
Boj proti akné môže byť frustrujúci. Obzvlášť vtedy, ak domáca liečba nezaberá, krémy z lekárne nefungujú a nepomáhajú ani zmeny v jedálničku.

Čo nezvládneme sami, môže však dokázať skúsená kozmetička, ako sa píše na idnes.cz. Dve odborníčky prezradili, čo platí na nepekné vyrážky.

Kedy by sme mali zájsť s týmto problémom ku kozmetičke?


"Dôležité je ho podchytiť čo najskôr," upozorňuje Katarína Kralertová, dermatologička a poradkyňa z Kliniky krásy Phyris. "Varovnými signálmi by mali byť rozšírené mazové žľazy, upchaté póry, zapálené a začervenané vyrážky." Tie sú podľa nej signálom, že je najvyšší čas vyhľadať skúsenú kozmetičku a začať sa starať o pleť. Ak nás trápi ťažšia forma akné, ku ktorej patria napr. hnisavé vriedky, cysty a boľavé vyrážky, treba čo najskôr zájsť za kožným lekárom.

Čo môžeme sami spraviť pre svoju pleť?


Podľa odborníčok je rozdiel medzi starostlivosťou o aknóznu pleť u teenagerov a u dospelých. "Pri mladej pleti je potrebná predovšetkým dôsledná domáca starostlivosť. Dievčatá i chlapci by si mali čistiť pleť pravidelne ráno a večer vhodnou kozmetikou," odporúča Martina Vondráková. K tomu môžu raz za mesiac pridať hĺbkové čistenie u kozmetičky.

Čo sa týka dospelých, tam je postačujúca podobná starostlivosť o pleť, ak sa však jedná len o upchaté póry a čierne bodky. Ďalšie formy akné už predstavujú problém, ktorý je spravidla v hlbších vrstvách kože ako vysvetľuje Kateřina Kralertová. V tomto prípade je už potrebné vyhľadať špeciálnu starostlivosť v kozmetickom salóne. "Doma nám postačí pravidelné čistenie aj odličovanie a tiež exfoliácia, raz až dvakrát týždenne doplnená vhodnou maskou," zhrnula kozmetička Vondráková.

Na ktoré kozmetické ošetrenie sa máme objednať?


"Vždy je dobré sa objednať na to, ktoré je priamo určené pre problematickú pokožku," hovorí Martina Vondráková, kozmetička z pražského Bomton Spa & Wellness. "Skúsená kozmetička však vie zhodnotiť aktuálny stav pokožky a odporučiť ošetrenie podľa individuálnych potrieb klienta."

Kľúčové je podľa nej hĺbkové čistenie, ktoré by malo byť vykonané odborne, šetrne a efektívne. "Veľmi dobré výsledky máme s kyslíkovou mezoterapiou, ktorá má nielen omladzujúce účinky, ale aj pleť detoxikuje, a tým na akné pôsobí priaznivo," dodáva kozmetička.

Aj dermatologička Kateřina Kralertová pridáva svoje skúsenosti: "Vhodné je intenzívne pulzné svetlo (IPL), ktoré aktivuje kožné bunky a prispieva k rýchlejšej obnove pokožky. Navyše, znižuje produkciu kožného mazu." Odporúča sa tiež AHA peeling: ten vďaka alfa-hydroxylovým kyselinám (ktoré sa inak nazývajú aj ovocné) odstraňuje odumreté bunky, vyhladzuje povrch pleti a odstraňuje upchaté póry. Každú zo spomínaných ošetrení je potom dobré zakončiť upokojujúcou maskou.

Ako často by sme mali chodiť ku kozmetičke?


"Ak je súčasťou ošetrenia hĺbkové čistenie, mali by sme ho podstúpiť raz za mesiac," radí Martina Vondráková. Na konkrétnom postupe je však najlepšie sa dohodnúť priamo v salóne. "Po každom ošetrení by sme mali spoločne s kozmetičkou vyplniť diagnostickú kartu. Tak sa dozvieme, ako sa o konkrétny stav pleti starať, aké procedúry a v akom časovom slede absolvovať, " podotýka Kateřina Kralertová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 20:47