Čo robiť, aby vaša kytica zostala svieža dlhší čas?Pexels/Teona Swift
StoryEditor

Šikmý rez pod vodou alebo lyžička cukru: Aj takto vám kvety vo váze vydržia oveľa dlhšie

30.04.2023, 10:00
Životný štýl

Čerstvé kvety sú dokonalým trikom na rozjasnenie našich domovov, poskytujú dlhotrvajúcu vôňu, zároveň sú obľúbeným a vďačne prijímaným darčekom pri mnohých príležitostiach. Udržať ich však čo najdlhšie čerstvé môže byť náročná úloha.

Aj keď pomaly prichádza jar, na kvety z vašej záhradky si ešte chvíľu počkáte. Stále si ich môžete kúpiť v obchodoch, no bohužiaľ ani to nezaručí ich trvácnosť. Aby vám radosť z kytice vydržala čo najdlhšie, mali by ste mať na pamäti niekoľko overených trikov a vyhnúť sa najčastejším chybám.

Rezanie stoniek

Jednou z najčastejších chýb, ktoré ľudia robia po kúpe kvetov je, že s nimi neurobia nič, len ich naaranžujú do vázy. „Ostrihať stonky kvetov pred ich ponorením do vody je nevyhnutnosťou,“ hovorí vedúca kvetinárka Caroline Grimble. Preto si najskôr zoberte záhradné nožnice a skráťťte stonky približne o centimeter šikmým rezom pod 45° uhlom. Sklon je veľmi dôležitý, pretože kvety tak nebudú na dne vázy a zaručí im to lepší príjem živín. Ďalším trikom je, aby ste tento rez robili pod prúdom tečúcej vody. Stonky tak nenasajú pri strihaní vzduch. Tento úkon vás následne čaká každý deň, maximálne každý druhý.

Záhradné kvety režte skoro ráno alebo podvečer, keď sú nižšie teploty. Najmä v lete sú poludňajšie horúčavy aj pre rastliny vo váze stresujúce a spôsobujú, že pri rezaní rýchlejšie vädnú.

Nadbytočné listy

Predtým ako vložíte rezané kvety do vázy, nájdite si čas aj na odstránenie nadbytočných listov v spodnej časti stonky. Jednak by zbytočne hnili pod hladinou vody, ale najmä by kvetom brali cenné živiny. Nielenže bude vaša kytica vyzerať lepšie, ale tiež zabránite množeniu baktérií.

Dostatok vody

Kvety bez vody nevydržia a už vôbec nie vtedy, keď majú odrezané stonky. Prvý krok je však dôkladne vyčistená váza, aby sa v nej nenachádzali zvyšky z predchádzajúcej kytice, ktoré by podporovali rýchlejšie vädnutie.

Vázu naplňte vodou izbovej teploty, a to do výšky 3/4 stonky. Samozrejme, sú aj výnimky. Napríklad, ruže a hortenzie majú rady vodu až do polovice stoniek, ale tulipány, chryzantémy či gerbery zas iba do tretiny.

Pri kupovaných kvetoch je bežne pribalená výživa v prášku. Uistite sa, že ste ju rozmiešali s vodou v správnej koncentrácii. Ak ste ku kytici výživu nedostali vyrobte si ju samy doma. Ruže ocenia, ak im vo vode rozpustíte pol lyžičky cukru. Iným kvetom doprajte dve lyžičky jablčného octu a lyžičku cukru.

Priame slnko

Keď máte všetko dokonalé pripravené, ostáva už len miesto, kam vázu položíte, aby ste sa z kytice tešili. Kvety vydržia dlhšie v miestnosti s nižšími teplotami. Nikdy ich nevystavujte ani priamemu slnku a nenechávajte ich v blízkosti spotrebičov, ktoré sálajú teplo. Uškodiť im môže aj prievan, klimatizácia či stropné ventilátory, nakoľko spôsobujú rýchle vysušenie rastlín. Do blízkosti vázy neumiestňujte ani ovocie. Ako zreje uvoľňuje malé množstvo etylénového plynu, ktorý môže skrátiť životnosť vášho čerstvého aranžmánu.

Posledná záchrana

Kedy viete, že kytica vädne? Keď začne mať stonku obalenú jemným slizom. To signalizuje, že sa vo váze začínajú hromadiť baktérie a už vám nepomôže ani odstrihnutie časti stonky rastliny. Najlepším riešením v takejto chvíli je celú kyticu vyhodiť. No ak zatiaľ len padajú hlavičky, skúste na noc namočiť celé kvety do studenej vody, mali by sa do ďalšieho dňa vzchopiť. V prípade, že odkitol len jeden či dva kvety, bez milosti ich vyberte z vázy, inak by hnilobným procesom nakazili aj tie, ktoré sa zatiaľ držia. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 02:10