shutterstock.com
StoryEditor

Tipy, ako si poradíte s námrazou na aute. Čo je správne a čo nie?

11.02.2021, 18:50
Životný štýl
Prečítajte si tipy a triky skúsených šoférov.

Počas mrazivých zimných dní pribúda vodičom povinnosť očistiť pred vjazdom na cestu svoje auto od snehu a zabezpečiť si dobrý výhľad pre bezpečnú jazdu. A to s ľadom na sklách nepôjde. Ak nemáte garáž alebo prístrešok, škrabka bude vaším verným pomocníkom.

Takto najčastejšie bojujeme s námrazou na aute. Čo je správne a čo nie?
– Častým spôsobom je naštartovať auto a nechať ho rozmraziť. Naša legislatíva však doslova zakazuje mať auto naštartované bezdôvodne, keď nejazdí. Takže tento spôsob neodporúčame.
– Alternatíva je naštartovať auto a zároveň škrabkou odstraňovať ľad. Od auta sa nevzďaľovať a vyriešiť to do maximálne do 5 minút.
– Pri menšej vrstve námrazy je efektívne použiť aj elektrickú škrabku, ktorá v priebehu 2-3 minút odstráni námrazu z celého auta. Elektrickú škrabku stačí ľahko pritlačiť na zamrznutý povrch a rotujúci kotúč so šiestimi plastovými lopatkami vrstvu ľadu v okamihu odstráni.
– Horúca voda, samozrejme, z krátkodobého hľadiska zamrznuté sklo rozmrazí, ale vyvolaním obrovského teplotného rozdielu môže sklo prasknúť a v prípade silného mrazu vznikne námraza opakovane.

Tipy skúsených šoférov
– Kartón alebo stará deka poslúžia rovnako v lete ako v zime. Na predné sklo je však potrebné kartón prichytiť z vonkajšej strany pomocou stieračov. Pozor však na mokrý sneh a dážď, ktorý kartón doslova rozpustí! Deku je ideálne privrieť do dverí, aby vám ju náhodný mrznúci okoloidúci nevzal. Deka zároveň zamedzí aj primrznutiu dverí.
– Ak sú vonku teploty len okolo nuly, postačí vám aj slaná voda. Do nádoby s rozprašovačom primiešajte čajovú lyžičku kuchynskej soli. Túto domácky vyrobenú zmes potom vylejte na sklá a chvíľu počkajte. Ľahká námraza sa po čase rozpustí.
– Častým problémom je aj zamrznutie zámku. Novšie modely áut sa už kľúčom neotvárajú. Ale po cestách stále jazdia autá, ktoré kľúč potrebujú. Prvou pomocou je zahriatie kľúča pomocou tepla rúk. Ak to nepomôže, skúste do dierky nastriekať sprej na rozmrazenie. Dierku na kľúč môžete aj prelepiť lepiacou páskou, ráno sa tak kľúč do dvier poľahky dostane.
– Autobatéria je „srdcom“ auta. Najhorší vplyv má na ňu práve zima. Často sa stane, že vplyvom nízkych teplôt ráno jednoducho nenaštartujete. Ak viete, že vám baterka občas štrajkuje a bude tuhá noc, radšej ju vyberte z auta a nechajte ju do rána v teple. Máte tak istotu, že ráno naštartujete.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 03:37