shutterstock.com
StoryEditor

Hovoriť nahlas o peniazoch? TABU väčšie než sex či politika

25.01.2021, 13:00
Životný štýl
Viete, koľko zarába vaša kolegyňa? A koľko partner, rodičia, súrodenci či kamoška? Hovoríte nahlas o tom, koľko zarobíte a koľko miniete vy? Alebo sa tejto téme vyhýbate tak, ako väčšina ľudí?

O peniazoch sa nehovorí...
Tak nás učili rodičia. Ako deti sme netušili, čo koľko stálo, zo všetkého sa odlepovali cenovky. Nevedeli sme, koľko peňazí zarábali naši rodičia a aké mali výdavky. Na každú „nevhodnú“ otázku o peniazoch sme dostali takpovediac cez prsty vetou: „O peniazoch sa hovoriť nepatrí!“ A tak sme sa nepýtali. Až tak niekde okolo strednej školy sme sa prebrali, keď sme zistili, že vreckové je naozaj potrebná vec a všetko niečo stojí. Aj kredit do mobilu, aj módne handry z obchodu... Niektorí sa hecli a chodili na brigády. Iní mali „šťastie“ a peniaze od rodičov mali k dispozícii a veľmi sa snažiť ani nemuseli. Až kým... Kým sme nenaskočili do pracovného kolotoča alebo na vlak smer vysoká škola. A tam sme pochopili, že mať auto, mobil, byt alebo dom asi nebude až také ľahké.

Rozhovor o financiách pred svadbou? Určite!
Pretože baviť sa o finančnom nastavení a očakávaniach pred spolužitím s budúcim životným partnerom by malo byť dnes samozrejmosťou. Vhupnúť do toho len tak „z lásky“ je krásne. A možno máte pocit, že hovoriť o peniazoch je v láske „zakázané“. Lenže, ono je to vlastne presne naopak. Je to, povedzme si na rovinu, nezodpovedné. Netvrdíme, že na štvrtom rande musíte vedieť, koľko zarába a či má životnú poistku. No je potrebné pozorovať. Dlhodobo. Jeho životný štandard, to, ako žije. Či šetrí alebo rozhadzuje. Či nešetrí príliš – možno práve na vás... Či dokáže o väčších investíciách neskôr spolurozhodovať s vami, či sa poradí... Alebo má peniaze a vy neviete odkiaľ, pretože jeho plat tomu nezodpovedá. To všetko vám napovie, či je to čestný človek, ktorý to s vami myslí vážne. A plánuje s vami stabilnú budúcnosť.

Viete teda, akú má váš drahý finančnú minulosť? Či nemá dlhy? Úvery? Potomkov, ktorým platí alimenty? Či dokáže šetriť a hospodáriť s peniazmi, investovať, prípadne pokryť „náročné“ obdobie, keď jeden na čas príde o prácu? Ak to nezvládnete sami, lebo nie každému bolo matematicky nadelené, vôbec nie je od veci zájsť spolu do banky alebo vyhľadať finančného poradcu, ktorý vám vyloží karty na stôl. Poradí, ako tvoriť rezervy, kde ubrať, kde pridať, ako si strážiť rozpočet, či máte šancu dostať hypotéku ako manželia, alebo radšej si ju vziať ešte za slobodna. A tiež, ako si ustrážiť, že ju budete zvládať splácať.

Slovenský život na dlh
Vedeli ste, že Slováci sú najviac zadlžený národ strednej Európy? Podľa analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau Slováci v roku 2018 dlhovali až 36,6 miliardy eur. Pritom 71,3 % dlhu tvorili úvery na bývanie. Ďalšou veľkou skupinou boli spotrebiteľské úvery: 28,7 %. Zadlžený je tak priemerne každý tretí občan Slovenskej republiky nad 18 rokov! Mladí ľudia nemajú bez zadlženia takmer žiadnu šancu nájsť si vlastné bývanie. Ceny nehnuteľností stúpajú a neotriasla nimi ani kríza posledných mesiacov. Úroky sú historicky mimoriadne nízke. A tak neostáva nič iné, ako sa na desiatky rokov nepríjemne zadlžiť.

Kuriózne však je, že Slováci si nepožičiavajú iba na bývanie, autá či dovolenky. Podľa prieskumu na sociálnych sieťach sú si Slováci a Slovenky schopní požičať peniaze na naozaj kuriózne záležitosti, ktoré možno až tak nepotrebujú... Patria sem plastické operácie, najčastejšie plastika pŕs či korekcie tváre, drahé kabelky, počítače a celkovo elektronika. A tiež sa ľahko môže stať, že ľudia jazdiaci na luxusných autách, nosiaci drahé značkové oblečenie či hodinky na to v skutočnosti vlastne ani nemajú...

Čo ak kolegyňa zarába viac?
Ajaj! Táto téma je ešte aj dnes jedna z najháklivejších. Spôsobuje tlaky, nepríjemné situácie a niekedy aj rozbroje. Lenže, trend čo najvyššej mzdovej transparentnosti je tu. A zamestnávateľ vám už nemôže zakázať hovoriť nahlas o tom, koľko zarábate. Garantuje to veta v Zákonníku práce: „Zamestnávateľ nesmie zamestnancovi uložiť povinnosť zachovávať mlčanlivosť o jeho pracovných podmienkach vrátane mzdových podmienok a o podmienkach zamestnávania.“

Lenže my to stále máme niekde „pod kožou“. Hovoriť o tom, koľko mi pípne na účet každý mesiac v prípade, že kolegyňa má o stovku menej, to skrátka nejde. „Raz sme sa s kolegyňou, ktorá je inak fakt super parťáčka a stretávame sa aj vo voľnom čase, začali rozprávať na tému peniaze. Veľmi som to oľutovala. Zistila totiž, že zarábam o niečo viac než ona. A už sa to začalo. Ponosy na to, že ona je v práci dlhšie, robí viac. Neprihliadala na to, že som skúsenejšia, staršia a svoju prácu si viem zariadiť nielen z kancelárie. Prestala sa so mnou stretávať. Peniaze robia veľké rozbroje,“ priznala sa nám anonymne čitateľka Kamila.

​V skutočnosti by mal byť ukazovateľ platu ovplyvnený práve už spomínanými faktormi: cenu práce ovplyvňuje počet rokov praxe, kvalita, expertnosť a tiež možno aj schopnosť vyjednávať. Mal by to byť údaj, ktorý sa neberie osobne. Je individuálny a treba k nemu aj tak pristupovať. Aspoň by sme mali motiváciu pracovať na sebe, zvýšiť si kvalifikáciu, prípadne zmeniť zamestnanie, ak už nie je kam napredovať a zamestnávateľ nedokáže oceniť naše schopnosti. Všetko „zlé“ je na niečo dobré.

Zlaté zlatokopky
No a potom sú ľudia, ktorým naozaj nerobí problém hovoriť o konkrétnych sumách. A ani sa tým netaja. Aj ženy, ktoré majú určitý štandard a predstavu o živote a svoju hodnotu nevidia v tom byť gazdinkami a vychovávať deti. Ale chcú cestovať, nosiť kvalitné oblečenie, šperky, starať sa o svoj zovňajšok, mať slobodu. A to chce peniaze. Veľa peňazí. Buď robia spoločnosť mužovi, ktorého nemilujú, no jeho kapitál im umožňuje udržiavať si životný štandard. Alebo žijú s bohatým mužom, ktorý vie, že tejto kráske musí poslať mesačne na účet 5 000 eur, ak si ju chce udržať. Jedno aj druhé sa stretáva s odsúdením. Ale sú v skutočnosti ženy, ktoré poznajú svoju „cenu“, odsúdeniahodnejšie než tie, ktoré potom ľutujeme, pretože šli do vzťahu nezodpovedne, bez analýzy a dostali sa až do garsónky s troma deťmi a bez koruny? Hm. Je to na zváženie. V každom prípade, zlatý stred je asi to, čo vždy platí. Mať kontrolu nad svojím životom a slobodu si vyžaduje mať vlastný príjem, vlastný účet, rozumné hospodárenie s peniazmi, plánovanie výdavkov. A to je skutočné umenie.

Zaujímavosti v číslach:
· Hovoriť nahlas o peniazoch považuje až 70 % ľudí za vyslovene neslušné.
· Až 43 % ľudí v prieskumoch priznáva, že nevie, koľko zarába ich partner/manžel a hádky pre peniaze sú stále jedným z top dôvodov rozvodov.
· Až pätnásť percent Slovákov sa kvôli vianočným darčekom zbytočne zadlžuje, a to sumou 400 až 800 eur.
· Prieskum za rok 2019 ukázal, že Slováci si z roka na rok kupujú čoraz drahšie autá. Za desať rokov sa priemerná cena jazdeného vozidla, ktoré si zadovážili, zvýšila o viac ako dve tretiny.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 09:12