shutterstock.com
StoryEditor

Buďte FIT! Toto je šesť vhodných športov pre mladosť a vitalitu

22.01.2021, 16:00
Životný štýl
Autor:
avDiabetik
Na to, aby človek mohol zostať vitálny do vysokého veku, naozaj stačí málo. Ide o zdravý pohyb či cvičenie, ktorému venujete len 15 minút denne zo svojho času!

Ako to môže pomôcť? Mozog je pri cvičení viac prekrvovaný a okysličovaný, čo vedie k zvýšeniu bystrosti a pozornosti. Prispieva tiež k vzniku nových nervových buniek, vďaka tomu sa zlepšuje pamäť. S čistou hlavou sa robia aj lepšie rozhodnutia. Pri pohybe mozog uvoľňuje aj ďalšie látky, napríklad dopamín či sérotonín. Ide o hormóny šťastia a dobrej nálady. Ich nízke hladiny vedú k pocitom smútku a úzkosti. Pravidelné cvičenie môže tiež znížiť riziko mnohých ochorení, oddialiť ich výskyt a zmierniť určité príznaky, ale aj zachovať dlhšiu účinnosť imunitného systému u starších ľudí, čím sa zvýši očakávaná dĺžka života. Pravidelné cvičenie je nielen o zdraví, ale aj fyzickej aj psychickej pohode. Ponúkame vám tipy na cvičenia, ktoré sú kľúčom k udržaniu mladosti, zdravia a vitality.

Svižná chôdza – zlepší kondíciu
Je to jednoduchá aktivita s pozoruhodnými výsledkami. Zlepšuje totiž kondíciu, navyše prečistí hlavu. Pritom nemusíte mať vypracovaný nijaký tréningový program. Všetko, čo potrebujete, je dobrá obuv a cieľ, kam sa vybrať. Je tiež jednou z najviac odporúčaných aktivít pre tých, čo trpia obezitou či cukrovkou. Účinnejšia je však rýchlejšia chôdza. Mala by byť v tempe, ktoré zvýši srdcovú frekvenciu (rýchlosť 4 – 6 km/hod., ak to dovolí zdravotný stav). Svižná chôdza patrí už medzi cvičenia strednej intenzity.

Tajči – zlepšuje rovnováhu
Zjednodušene ho môžeme charakterizovať ako sériu pomalých, harmonických pohybov, kde sa kladie veľký dôraz na správne držanie tela, dýchanie a súlad pohybu tela a mysle. Pôvodne bolo vytvorené ako bojové umenie. Neskôr bolo pretvorené na zdravotné cvičenie. V súčasnosti je jedným z najpopulárnejších cvičení v Číne.
Tajči je ideálne pre duševne pracujúcich, pretože zlepšuje kondíciu a redukuje stres, zlepšuje rovnováhu a môže znižovať poškodenie nervov.

Silový tréning – pre udržanie svalovej hmoty
Silový tréning pomáha vytvárať svalovú hmotu, čo má veľký význam pri spaľovaní kalórií. Svaly zrýchľujú metabolizmus a čím rýchlejšie metabolizmus pracuje, tým viac kalórií telo spaľuje. Čím menej je kalórií, tým menej tukových zásob je v tele.
Pri posilňovaní sa buduje svalová hmota na úkor tukovej hmoty, čo vedie k menšej spotrebe inzulínu ako následok zvýšenej citlivosti svalovej bunky na inzulín. Zjednodušene možno povedať, že fyzicky aktívni ľudia majú rýchlejší metabolizmus.
Odporúčajú sa silové cvičenia najmenej dvakrát týždenne. Využiť môžete činky, stroje, pásy aj cvičenia s vlastnou váhou. Každý cvik treba vykonávať aspoň 10- až 15-krát v dvoch až troch opakovaniach.

Joga – znižuje stres
Joga je starý súbor cvičení, ktoré poznali už pred tisíc rokmi v Indii. Pomáha zlepšiť zdravie, liečiť bolesti a zmierňovať rizikové faktory mnohých chorôb. Zvyšuje flexibilitu a silu, učí správne držanie tela, chráni kĺby aj chrbticu a zlepšuje stav kostí, pomáha pri osteoporóze, buduje imunitu. Vedľajším účinkom pravidelného cvičenia jogy je podľa výskumov lepší spánok. Upokojuje tiež nervový systém, ktorý je zodpovedný za riadenie hladiny stresu v tele. Okrem toho pôsobí na žľazy s vnútorným vylučovaním (hypotalamus), ktoré upravujú hladinu hormónov v tele. Dlhodobé cvičenie formuje postavu, zbavuje telo nadbytočných kalórií. Aby sa účinky jogy prejavili, odporúča sa cvičiť každé ráno minimálne 15 minút.

Plávanie – šetrí kĺby
Plávanie je ďalšie cvičenie ideálne pre ľudí s problémami s kĺbmi, pretože na kĺby nie je vyvíjaný tlak. Pritom zlepšuje ich hybnosť, rovnomerne zaťažuje svalstvo. Je ideálne pre ľudí s nadváhou. Vhodne doplní aj rehabilitácie po zraneniach či operáciách končatín. Voda nadľahčuje a zároveň aj premasíruje. Otužovaním sa tiež posilňuje imunitný systém, zlepšuje sa aj činnosť srdcovo-cievnej sústavy. Pohybovať sa vo vode je pre telo menej stresujúce v porovnaní s chôdzou alebo behom.

Stacionárny bicykel – pohodlný spôsob, ako spáliť kalórie
Cyklistika je tiež výborná forma aeróbneho cvičenia, ktoré posilňuje srdce aj pľúca, účinne tiež spaľuje kalórie. V štúdii uverejnenej v marci 2018 v časopise American Journal of Health Promotion sa uvádza, že bicyklovanie len niekoľkokrát do týždňa znižuje riziko obezity, vysokého krvného tlaku a vysokej hladiny triglyceridov. Užitočný môže byť v tomto smere stacionárny bicykel, pretože bez ohľadu na počasie nemusíte vôbec opustiť svoj dom či byt.
Cvičenie na stacionárnom bicykli je ideálne pre posilnenie nôh, tvarovanie stehien a zadku, ale aj ramien, brušných a chrbtových svalov. Nízka úroveň bicyklovania je však vhodná len na zahriatie a zlepšenie vytrvalosti, ale nie na získanie svalov. Ak si chcete vypracovať väčšie svaly, musíte tréningy zintenzívniť, a to aspoň trikrát týždenne po jednej hodine.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 18:49