shutterstock.com
StoryEditor

Toto je 10 tipov, ako tieto Vianoce už NAOZAJ nepribrať!

25.11.2020, 14:00
Životný štýl
O pár dní je to tu! Čas adventu a Vianoc. Všade samá vôňa vanilky, perníkov a iných dobrôt. Nedá sa tomu odolať, to všetci vieme. Lenže potom sa postavíme na váhu a zhrozíme sa, koľko kilogramov sa nám podarilo pribrať. Tento rok to tak nebude! Tieto jednoduché triky vám pomôžu užiť si vianočný čas naplno, bez spytovania svedomia.

Zostavili sme pre vás zoznam tipov a trikov, ktoré vám pomôžu udržať si svoju váhu aj počas vianočného obdobia. Ak sa nimi budete riadiť, pravdepodobne sa vám nepodarí schudnúť, avšak rozhodne by číslo na váhe malo zostať po Vianociach také, aké ste videli pred sviatkami.

Reálne ciele
Počas vianočných sviatkoch by ste mali zmierniť svoje nároky a stanoviť si reálne ciele. Napríklad neschudnúť, ale ani nepribrať, a po novom roku opäť začať s rozumným stravovaním a so zvýšenou mierou pohybu. Nemá cenu trápiť sa a dopredu si stanoviť pravidlá, o ktorých viete, že ich aj tak nedodržíte.

Všetko s mierou
Základom je premýšľať nad tým, čo jete. Uvedomovať si, že každý kúsok sladkosti má svoju kalorickú hodnotu. Rozhodne by ste sa počas sviatkov nemali prejedať. Nie je dôvod vzdávať sa všetkých vianočných pochúťok. Stačí si dopriať menšie porcie a jedlo si viac vychutnávať.

Odľahčené vianočné recepty
Niektoré jedlá sa dajú pripraviť oveľa zdravšie, ako ste zvyknuté, a výsledok je v podstate rovnaký. Klasický zemiakový šalát nepatrí medzi najdiétnejšie pokrmy, existuje však jeho menej kalorická verzia. Namiesto majonézy použite biely jogurt alebo „light“ majonézu zmiešajte s jogurtom. Rovnako môžete znížiť množstvo vajíčok a pridať viac zeleniny. Na internete rovnako nájdete množstvo zdravších receptov na rôzne druhy zákuskov a koláčov.

Nepečte pre celú ulicu
Nemusíte napiecť pre celú armádu. Stačí len určité množstvo nevyhnutné na prežitie vianočných sviatkov. Odpadne vám výhovorka, že si musíte dať, pretože sa to aj tak nezjedlo. Pri pečení zbytočne neochutnávajte a slaďte menej, ako odporúča recept.


Nezabudnite na pohyb
Vianoce nemusíte stráviť len pred televíziou s ovládačom v jednej ruke a s misou sladkostí v druhej. Využite čas na prechádzky. Oddýchnete si a zároveň precvičíte telo a budete mať dobrú náladu. Pri pohybe sa navyše aktivuje váš metabolizmus. A ak vonku nie je práve najlepšie počasie, nájdite si čas a zacvičte si doma. Aj malá chvíľka je lepšia ako neurobiť vôbec nič.

Na vianočný stôl patrí ovocie
Neberte ovocie len ako vianočnú dekoráciu, ale pustite sa do jeho konzumácie. Pripravte si ovocné misy a vezmite si ovocie namiesto koláčov. Môžete si ho dopriať tiež v sušenej forme a pridať oriešky. Dobre vám urobí aj ovocný šalát s citrónovou šťavou a medom, obsahuje veľké množstvo vitamínov.

Chlebíčky trochu inak
Chlebíčky nahraďte jednohubkami z rôznych druhov ovocia, zeleniny a nízkotučného syra. Môžete pridať tiež olivy. Na jednohubky nie je nutné používať len rožky alebo chlieb.

Pozor na alkohol
Dajte si pozor na konzumáciu alkoholu. Alkoholické nápoje obsahujú veľké množstvo kalórií. Najlepším variantom je biele víno, najlepšie zriedené vodou. Samozrejme, nemali by sme zabúdať ani na náš pitný režim počas dňa – minimálne 2,5 litra tekutín (nerátame alkohol) denne. Najlepšia je neperlivá a nesladená voda.


Zlaté prasiatko aj tak neuvidíte
Na Štedrý deň rozhodne nedržte hladovku. Zlaté prasiatko aj tak ešte nikdy nikto nevidel. Radšej vypite počas dňa 2 litre vody a dajte si tri jablká a 2 banány. Počas sviatočnej večere vám potom bude stačiť menšia porcia a nebudete mať chuť prejesť sa.

Nestresujte sa
A nakoniec nezabúdajte na to, že Vianoce sú sviatky pohody a pokoja. Užívajte si prítomnosť svojich blízkych a zbytočne sa nestresujte. Darčeky nakúpte s dostatočným predstihom, aby ste pred Štedrým dňom nemuseli pobehovať po preplnených obchodoch. Stres a únava zvyšujú riziko prejedania sa. Doprajte si dostatok spánku, pohybu a relaxu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 02:19