Unsplash
StoryEditor

Buďte eko a ušetrite! Vyrobte si domácu aviváž, ktorá krásne vonia

19.11.2020, 12:00
Životný štýl
Zaistia, že naša bielizeň bude po vypratí krásne voňavá, mäkká a mala by sa tiež ľahšie žehliť. Čo však chémia v aviváži?ssa

Mnohí si ani len dokážu predstaviť vyprať bielizeň bez použitia tejto voňavej tekutiny. Pre väčšinu je úplnou samozrejmosťou. Pulty v obchodoch doslova hýria rôznymi druhmi úžasne voňavých aviváží. Už si stačí len vybrať. V súvislosti s avivážami sa však vynára otázka, či nie sú len ďalšou zbytočnou chemickou záťažou pre náš organizmus, predovšetkým pre našu pokožku. Neraz už u niekoho vyvolali nepríjemnú alergickú reakciu.

Ak ste dlhé roky boli zvyknutí používať aviváž, predstava "bezavivážovej" bielizne nebude pre vás lákavá. Čo teda robiť, ak chceme voňavú bielizeň, ktorá nám neškodí?

Jednoducho si ju doma vyrobte. Budete mať nielen bezpečnú a lacnú aviváž, ale zakaždým bude voňať inak. Trik spočíva v pridávaní vonných olejov, ktoré prevoňajú vaše oblečenie vôňou kvetou alebo aromatických byliniek, ako píše wikihow.com.

Príprava


250 ml vody

250 ml octu

10 kvapiek vonného oleja

Postup


Ocot zmiešajte s vodou a následne pridajte vonný olej. Poriadne premiešajte, aby sa všetky prísady spojili. Ak budete chcieť použiť domácu aviváž, najskôr ju potrepte a potom na jedno pranie použite 2 lyžice aviváže. Ocot dokáže bielizeň vydezinfikovať a prospeje aj vašej práčke ako lacná a účinná prevencia vodného kameňa. Dokonca má schopnosť zmäkčiť textílie a pripraviť ich tak na ľahšie žehlenie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 19:42