shutterstock.com
StoryEditor

Máte domáceho miláčika? Na toto si dajte v zime pozor!

18.11.2020, 17:00
Životný štýl
Zima je náročné obdobie aj pre naše domáce zvieratá. Na čo by sme mali v tomto období mali zamerať pozornosť?

– Prechádzky
Plánujte ich s ohľadom na počasie. V silnej zime absolvujte kratšie, ale intenzívnejšie prechádzky. Nedovoľte, aby sa udýchaný pes rozvalil v snehu – hrozí mu zápal močového mechúra, podchladenie i zápal pľúc. Tempo pri prechádzke pozvoľna znižujte, aby sa psík prudko neschladil.
– Oblečenie
Niektorí veterinári oblečenie neschvaľujú, najmä ak je pes zdravý a absolvuje prechádzku v rezkom tempe. Je to však iné, keď pes čaká pred obchodom, kým majiteľ nakúpi… Oblečenie by malo zakrývať hrudník, chrbát a obličky, nie však celé telo, aby nedošlo k prehriatiu a následnému nachladnutiu. Topánočky zvažujte vtedy, ak je na chodníkoch sneh, ľad, soľ a štrkový posyp.

– Strava
V chladnejšom počasí má aj pes, podobne ako človek, väčšiu chuť do jedla. Porcie nezvyšujte, hrozilo by priberanie. Upravte radšej zloženie stravy: viac živočíšnych bielkovín a tukov psíka zasýti a tuky poskytnú energiu. Okrem granúl a konzervovaných kŕmnych zmesí s vysokým obsahom mäsa pridajte psíkovi do misky kvalitný olej alebo mäsový vývar (najmä ak málo pije). Zvýšenie kŕmnej dávky (cca o 15 – 20 %) možno zvážiť u psa chovaného vonku. Bytového psa zvýšenou dávkou prikrmovať netreba, do veľkej zimy ho radšej oblečte. Mačky sú pomerne prieberčivé, ale radosť im urobí aj pečeň, varené vajíčko alebo mliečne výrobky (tvaroh či jogurt).
– Ochrana pred parazitmi
Kliešte sú prenášačmi závažných ochorení, ako je lymská borelióza, babezióza, dirofilarióza a leishmanióza a psov a mačky je nutné pred parazitmi chrániť aj v zime. „Zmeny klímy spôsobujú významné rozdiely v sezónnosti prenášačov ochorení. Kliešte sa nikdy nevyskytovali počas zimného obdobia, ale dnes sa s kliešťom obyčajným, ako aj s pijakom lužným môžeme stretnúť v podstate od predjarných mesiacov až do konca novembra, v posledných rokoch dokonca aj počas Vianoc,“ varuje veterinár, profesor David Modrý z Veterinárnej a farmaceutickej univerzity v Brne. Antiparazitárne prípravky je preto potrebné používať počas celého roka.
– Hygiena
Medzi vankúšikmi labiek občas prestrihávajte srsť, aby sa v nej nevytvárali hrudky zo snehu. Srsť v zime ošetrujte špeciálnymi prípravkami s vyšším obsahom oleja. Labky natierajte ochrannými prípravkami, poslúži aj obyčajný krém alebo lekárska vazelína. Premrznuté, zablatené či zasolené labky opláchnite vo vlažnej vode alebo v odvare z dubovej kôry, osušte a znova natrite.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 03:40