V každom veku je najdôležitejšie vyhýbať sa akýmkoľvek diétam a experimentovať so stravovaním. Každý takýto experiment alebo hladovka zanechá v našom tele ,ryhu‘. Zapamätá si to a o to ťažšie bude potom udržať si normálnu hmotnosť. Čím sú výkyvy váhy menšie, tým skôr si ju viete dlhodobo udržať v norme. Dôležité je dodržiavať pitný režim,“ hovorí výživová poradkyňa Janka Trebulová zo spoločnosti Alimonia.
Kalorický príjem
„Závisí nielen od veku, ale aj od našej hmotnosti, výšky, stavu organizmu, od pohybu,“ vysvetľuje Janka Trebulová. Vekom by však mal tento kalorický príjem klesať. V priemere by to malo vyzerať asi takto:
Keď máme 20+: 7 000 kJ/deň
Keď máme 30+: 6 600 kJ/deň
Keď máme 40+: 6 100 kJ/deň
Keď máme 50+: 5 600 kJ/deň
Zloženie stravy podľa veku
Keď máme 20+
„Už v tomto veku je potrebné myslieť na budúcnosť našich kostí. Preto treba dodať dostatok vápnika vo forme mliečnych výrobkov, strukovín, brokolice a akejkoľvek zeleniny tmavozelenej farby. A dbajte aj na pravidelné a pomalé jedenie,“ radí Janka Trebulová.
Keď máme 30+
"V tomto veku prežívame napätie, preto treba do jedálnička zaradiť vitamín A, B12, C, omega 3 mastné kyseliny a zinok. Nezabúdajte na ryby v oleji, mliečne výrobky, vajíčka, obilniny, strukoviny, zeleninu, ovocie a červené mäso. Pokožke ulahodíte, ak bude v strave zastúpený aj vitamín E, napríklad v orechoch. Nezabúdajte na dostatočný pitný režim. Ak chcete dať dole nejaké to kilo, nedajte sa nahovoriť na diétu, ale zmenšite porcie a dbajte na pestrú stravu.“
Keď máme 40+
"Každým desaťročím sa znižuje náš energetický príjem. Preto treba dbať hlavne na veľkosť porcie a dostatok všetkých vitamínov. Nezabú- dajte na dostatok antioxidantov a fytoestrogé- nov, ktoré zmierňujú príznaky menopauzy. Preto treba dbať na pestrú stravu, mierne znížiť konzumáciu cukru a mastného jedla a pridať vlákninu do stravy kvôli správnemu pracovaniu čriev,“ odporúča odborníčka na výživu.
Keď máme 50+
"Vekom naše črevá lenivejú, a preto s pribú- dajúcim vekom dajte pozor na dostatok vlákniny v strave. Vo vašom jedálničku nech sa čo naj- častejšie vyskytujú celozrnné obilniny, fazuľa, hrach, šošovica, čerstvé ovocie a zelenina. A opäť – dostatočný pitný režim.“
Na čo dbať a čomu sa vyhýbať. V každom veku!
V každom veku je dôležité dbať na pestrú stravu, dostatočný pitný režim, využívať sezónne ovocie a zeleninu bohatú na vitamíny a minerály. Vo vyššom veku potrebujeme dostatok vápnika, no bielkoviny staršie telo využíva horšie, a preto ich toľko nepotrebuje. Treba dávať pozor na dostatok vlákniny, aby nenastali problémy so stolicou.“
V každom veku podľa výživovej poradkyne Janky Trebulovej platí: ”Treba sa vyhýbať konzumácii sladkých, slaných, mastných, vyprážaných jedál. Taktiež je potrebné minimalizovať konzumáciu sladkých a sladených nápojov. Vekom pridávať vlákninu, pozor by sme si mali dávať tiež na dostatok vápnika kvôli kostiam a na veľkosť porcií. Treba jesť s rozumom, počúvať svoje telo a vtedy si v malom množstve môžeme dopriať aj nejakú tú maškrtu.“