shutterstock.com
StoryEditor

Objavili sme skvelé EKO BIO slovenské značky, ktoré musíte vyskúšať!

24.09.2020, 17:00
Životný štýl
Filozofia zero waste, opätovné použitie materiálov čiže, „upcycling“, ekologický prístup… ak sú vám tieto pojmy blízke, určite si vyberiete medzi týmito slovenskými značkami, ktoré nás bavia aj preto, lebo kvalita u nich vždy prevažuje nad kvantitou.

Plavky zo starých rybárskych sietí
BEKVAM je mladá slovenská značka, ktorá vyrába svoje produkty z látok s certifikátmi, ako sú napr. biobavlna alebo dokonca z úplne recyklovaných látok. Minulé leto priniesli na trh novinku, a to detské aj dámske plavky vyrobené z ECONYLU®. „Dobrovoľní potápači hľadajú staré rybárske siete, ktoré ležia na dne morí, zachránia z nich všetky živé morské živočíchy a následne siete vytiahnu do lodí a pošlú do továrne v Slovinsku, kde sa sieť spracuje na jemné, regenerované vlákno ECONYL®.“ Okrem toho BEKVĹM vyrába aj osušky z certifikovaných látok, ktoré sú tenké, ale veľmi savé. Do ich sortimentu patria aj pončá, kimoná, osušky pre bábätká či deky alebo tašky. Poslednou novinkou sú detské pyžamá vyrobené z bio bavlny s vlastnou autorskou potlačou. Z kúpy každého pyžamka BEKVĹM venuje zisk na podporu krízového centra pre ženy s deťmi.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa bekvåm (@bekvam.eu),

Upcycling Studio
Dizajnérske štúdio BAGBET si pred troma rokmi dalo zodpovedný záväzok, chrániť životné prostredie a dizajnovať udržateľné kolekcie, výhradne z textilného odpadu a zyškových materiálov z textilnej výroby. Ale podarilo sa im vybudovať oveľa viac. Vďaka SWAP-om, ktoré priniesli na Slovensko, sa im úspešne darí nechcené oblečenie zo šatníkov každý mesiac opäť dostať do obehu. A vďaka ich KURZOM UPCYKLÁCIE sa môže ktokoľvek naučiť, ako si pokazené oblečenie opraviť alebo prešiť.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa BAGBET | Upcycling Studio (@bagbet),

Kozmetika s príbehom
Ak hľadáte kvalitnú slovenskú prírodnú kozmetiku, tak tu ste na správnom mieste. Kozmetika Dulcia natural je poctivá kozmetika, založená na báze aktívnych látok, rastlinných a bylinných extraktov, čistých esenciálnych olejov, vzácnej ružovej vody a aloe vera. „Dary prírody využívame, aby boli vaším každodenným zdrojom krásy, harmónie a potešenia. Našou vďakou a odpoveďou prírode je zodpovedný a ekologický prístup v každom kroku výroby. Život, láska a viera v silu prírody je to najcennejšie, čo v našej kozmetike nájdete.“ DULCIA natural. A vyberie si tu naozaj každý!

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa DULCIA natural (@dulcia_natural),

Originálne svadobné šaty z prírodných materiálov
YOORA STUDIO je originálna slovenská značka, za ktorou stojí odevná návrhárka Zuzana Kedroňová. Značka ponúka ucelenú kolekciu svadobných šiat, pričom každý kúsok je sám osebe autorským originálom. Všetky modely spája hlavná línia, a tou je použitý prírodný certifikovaný materiál – bio a mierumilovný hodváb, čipky z biobavlny, taktiež satén z bambusového vlákna, ktorým sú šaty podšité. Individuálny prístup a prispôsobenie modelov osobitým požiadavkám a potrebám klientok je tu samozrejmosťou.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa YOORA STUDIO (@yoorastudio),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa YOORA STUDIO (@yoorastudio),


Knižnica oblečenia
Šumné – to je názov knižnice, ktorá neponúka knihy, ale oblečenie od lokálnych módnych značiek. „Keď sa vám kúsok zunuje, jednoducho ho vrátite a my vám pošleme ďalší zaujímavý model podľa výberu. Pôvodný kúsok riadne vyčistíme, ošetríme a poputuje k ďalšiemu zákazníkovi.“ Šumné rovnako ponúka aj možnosť odberu nosených kúskov oblečenia. Prijaté oblečenie kvalitne ošetria a ďalej prenajímajú zákazníkom za náklady s tým spojené. Darované oblečenie, ktoré sa nedá poskytnúť na prenájom, putuje do centier pomoci, secondhandov, prípadne na upcykláciu, kde ho prešijú alebo inak upravia na nový model, ktorý sa tým pádom opäť dostane „do obehu“. Požičiavaním oblečenia podporujú lokálnych dizajnérov a ich tvorbu a zároveň aj šíria osvetu o udržateľnej móde.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Šumné - Knižnica oblečenia (@sumne.kniznicaoblecenia),


Spodná bielizeň z organickej bavlny
V Créeme navrhujú a vyrábajú každodennú spodnú bielizeň pre všetky ženy. Používajú len 100 % organickú, nefarbenú bavlnu, v neutrálnej základnej béžovej, ktorá je ideálna aj pre citlivú pokožku. Podporujú prirodzenú krásu, zdravie a rôznorodosť a ako sami hovoria: „Vyberáme si svet, kde sa rešpektujeme všetky navzájom.“ Aktuálne vytvorili trojo nových typov nohavičiek s jemne ozdobnou gumičkou – nohavičky s vysokým pásom, tangá a classic, ktoré zakryjú celý zadok. A to všetko vo veľkostiach od 34 po 44. Od marca si ich môžete objednať na www.creeme.eu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa créeme (@creeme_official),

Ozajstný vintage shop
„Snažíme sa vám priblížiť tento štýl ako klasiku, ktorá nikdy nevyjde z módy. Pre nás Vintage znamená hlavne kvalitné vypracovanie a prvotriedne materiály ako hodváb, bavlna a kašmír. Máme radi výšivku a krajku, romantické kvety na šatách, ale aj volány na blúzkach.“ V tomto štýlovom obchode, na Františkánskom námestí v Bratislave, dokladajú nové kúsky deň čo deň a každý si tam určite nájde niečo „svoje“ na oživenie šatníka.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Bitches Who Buy Too Much (@b1tcheswhobuytoomuch),

Udržateľná móda
MB je kreatívny ateliér dizajnérky Maje Božovič. Jej modely sú väčšinou zhotovené z atypických materiálov, v nekonvenčných strihoch a siluetách. Každý model je vyrobený buď z certifikovanej EKO látky od holandských dodávateľov či z nežiaducich a nevyužitých materiálov. Šaty sa šijú priamo v ateliéri dizajnérky, alebo v spolupráci s lokálnymi krajčírmi. Tvorbu Maje Božovič, aj jej súkromný život ovplyvnili mnohé zahraničné cesty, ktoré ju motivovali k tomu, aby veci tvorila zodpovednejšie, férovejšie a uvedomelejšie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Maja Bozovic (@majabozovic_official),

Šaty bez výčitiek
Značka We Are Not Sisters vytvára minimalistické oblečenie pre ženy s dôrazom na inovatívne detaily. Unikátnou kombináciou módneho a produktového dizajnu vzniká multifunkčné oblečenie so zmyslom pre humor. We Are Not Sisters je značka orientovaná na medzinárodný trh, ale so stálou základňou na Slovensku. Spolupracujú s tímom talentovaných ľudí z celej Európy. „Záleží nám na ľuďoch a prostredí, v ktorom žijeme, a preto staviame na environmentálne a spoločensky zodpovednom prístupe. Všetko naše oblečenie sa vyrába na Slovensku z vysokokvalitných materiálov, ktoré nakupujeme priamo od európskych výrobcov,“ hovoria Lucia Jarošová a Tamara Tóthová Markovičová, dizajnérky tejto značky.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa We Are Not Sisters (@wearenotsisters),

Ručne vyrábané mydlá
Saipo je značka ručne vyrábanej kozmetiky, pripravovanej v malých množstvách, z kvalitných surovín, v jednoduchých kompostovateľných alebo vratných obaloch. Výrobky sú pripravované podľa tradičných receptúr, so snahou o návrat k jednoduchosti a prirodzenej sile prírodných zložiek. Aktuálne má Saipo v ponuke viac ako 20 druhov rastlinných mydiel, liečivé mydlové šampóny, telové maslá, krémy na ruky a telo, luxusné pleťové oleje a séra, dezodoranty, masážne oleje, balzamy, ale aj ekologické aromaterapeutické sójové sviečky. „V Saipe uprednostňujeme minimum obalových materiálov, a preferujeme udržateľné, recyklovateľné obaly ako papier, sklo, alu. Vo výrobkoch nepoužívame živočíšne tuky, farbivá, konzervačné činidlá, petrochemické deriváty, parafín…“ hovorí zakladateľka tejto značky Miroslava Koreňová.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Miroslava Korenova (@saiposaipo),

Pomalá móda
Bartinki je slow fashion značka, produkujúca unikátne kúsky alebo limitované edície z vintage alebo nechcených materiálov. Každý model je navrhnutý (poskladaný) z dostupných materiálov, strihaný, upravovaný a šitý krok za krokom v malej dielni v Piešťanoch. Jednotlivé kúsky sú strihané s ohľadom na spotrebu materiálu, šité profesionálnymi mašinami, materiály sú predprané, prihliada sa nielen na kvalitu, ale aj na praktickosť dizajnu. „Vraví sa tomu slow fashion, my tomu vravíme staré klasické šitie.“ Ich nová kolekcia CVERNAŽENY je nekomerčným konceptom, v ktorom dizajnérka Martina Mareková Kuipers spája viaceré princípy cirkulárnej ekonomiky. Modely sú vyrobené lokálnou krajčírkou, z upcyklovaných materiálov, nafotené miestnou fotografkou na skutočných ženách z „komunity“ ateliéru Nová Cvernovka. Táto kolekcia je určená na prenájom v rámci projektu Šumné.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa slow fashion - pomalá móda (@bartinki),

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 08:51