shutterstock.com
StoryEditor

Máme pre vás tipy, ako sa pripraviť na jeseň s dobrou náladou

27.08.2020, 15:00
Životný štýl
Chytá vás depresia z toho, že sa končí leto? Nezúfajte a pripravte sa na ďalšie krásne ročné obdobie.

Koniec leta a začiatok zimy sa predeľuje jesenným obdobím, keď je oslabený imunitný systém. Pokles vlhkosti, zmeny teplôt (ráno chlad, poobede teplo) vyvolávajú nápor na imunitu, ktorá sa musí prispôsobovať náhlym zmenám počasia. S prichádzajúcim chladným a veterným počasím sa narúša aj naša stabilita imunity. Dážď a vietor vyvolávajú prechladnutie, bolesť v krku, ale aj bolesť hlavy. K tomu prichádza pokles nálady z ubúdajúcich jasných a teplých dní. Vyskúšajte tieto tipy, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa zlej nálade a naštartujú vašu imunitu.

Vytvorte si plán
Naplánujte si činnosti, ktoré by ste chceli na jeseň podniknúť. Môžu to byť nielen výlety alebo športové aktivity, ale aj pestrý kultúrny program. Divadelná sezóna sa začala, tak prečo nenavštíviť nejaké dobre predstavenie alebo muzikál? Samozrejme, sledujte filmové premiéry. Ak vás niečo zaujme, dohodnite sa s kamarátkami a vyrazte na dámsku jazdu do kina.

Myslite na domácu pohodu
Domáci relax často odkladáme. To je chyba! Upracte si doma a uvidíte, že čisté prostredie vám navodí tú správnu atmosféru. Zapáľte si sviečku, uvarte si dobrú večeru a na chvíľu prestaňte myslieť na prácu. Prečítajte si knihu alebo si pustite dobrý film.

Očista organizmu
Mnohým ľuďom pri slove detoxikácia nabieha husia koža. Nemusíme sa však báť. Nejde o žiadny drastický spôsob čistenia vášho tela a z výsledkov nakoniec budete mať skvelý pocit, ktorý vám pomôže prekonať depresiu z prichádzajúcich sychravých dní. Skúste jeden týždeň piť len ovocné a zeleninové šťavy. Ak na vás príde hlad, skúste varenú ryžu so zeleninou. Počas pôstu svoje telo rozmaznávajte a uvidíte, ako bude vaša psychika ovplyvnená detoxikáciou.

Nezabúdajte na tekutiny
Aktívny pohyb, šport, pobyt v prírode alebo otužovanie. To všetko posilňuje našu imunitu a dobíja našu energiu. Dodržiavanie pitného režimu zaisťuje vyplavovanie škodlivých látok z tela, čím pomáha tiež k detoxikácii organizmu a zabraňuje dlhodobému preťaženiu imunitného systému.

Užitoční pomocníci
Na posilnenie imunitného systému pred chladným počasím skvele poslúžia prírodné látky z húb alebo rastlín. Medzi najúčinnejšie patria hliva ustricová, rakytník, zázvor, cesnak či ženšen.

Vyvážená strava
Jedným z najdôležitejších aspektov dobrej imunity je pestrá strava, ktorá zásobuje telo správnou kombináciou dôležitých látok a vitamínov.

Trochu špiny nie je na škodu
Imunita býva často spojená s otázkou nedostatočnej alebo prílišnej hygieny. Pamätajte si, že vždy, keď sa ušpiníte, vyprodukuje imunitný systém viac protilátok, ktoré vám pomáhajú viesť lepší boj s chorobami. Nič by sa teda nemalo preháňať.

Je dobré vedieť, čo nám škodí
Každý dobre vie, že nadmerná konzumácia alkoholu, kávy alebo fajčenie imunite nepomôžu. Aj stres a nezdravé jedlo z rýchleho občerstvenia môžu dlhodobo škodiť. Menej známe fakty sú, že imunitu narúša aj dlhodobá samota, nadmerná fyzická záťaž alebo príliš teplé miestnosti na spanie.

S úsmevom ide všetko ľahšie
S prichádzajúcou jeseňou sa viac zamerajte na podporu imunity. Bavte sa, smejte sa a nezabúdajte na odpočinok.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 23:43