shutterstock.com
StoryEditor

Takto sa treba postarať o vaše ovocné stromy a trávniky po prázdninách

05.08.2020, 12:45
Životný štýl
Hoci september je prvý jesenný mesiac, v našich záhradách je život v plnom prúde a na oddych nepomýšľajú ani záhradkári. Aké práce vás čakajú v nasledujúcich týždňoch?

Koncom leta dozrievajú rôzne kôstkoviny a bobuľové ovocie, rovnako si pochutnávame na malinách a černiciach. Keď sa zber ovocia skončí, mali by ste čo najskôr urobiť takzvaný letný rez ovocných stromov a kríkov.
V prípade ovocných stromov je niekoľko typov letných rezov a mali by sme ich voliť podľa toho, čo chceme dosiahnuť.

Medzi najznámejšie zásahy zaraďované k letnému rezu patria:
– odstraňovanie nežiaducich letorastov vylamovaním – ideálne ručne s cieľom preriedenia koruny stromu a efektívnejšieho dozrievania plodov,
– zaštipovanie a skracovanie letorastov, prípadne zalamovanie, prepletanie, skrúcanie letorastov – s cieľom dosiahnutia vyššej úrody v budúcom roku,
– skracovanie konárikov,
– zárezy do kôry a dreva – s cieľom oslabenia rastu a podporenie rastu kvetných púčikov.

Vo všeobecnosti odstránením zahustených, poškodených vetiev a skrátením tých príliš dlhých si uľahčíme základný rez, ktorý sa robí na jar. Avšak pri strihaní treba prihliadať na typ ovocného druhu, odrody, konzistenciu a veku ovocnej dreviny, poveternostné podmienky v čase vykonávania rezu a tak ďalej.

Černice v záhradách si vyžadujú pozornosť
Zvlášť dôležitý je letný rez černíc. Popínavé odrody často tvoria asi od polovice júna predčasné bočné výhony na rastúcich mladých výhonoch. Tieto je potrebné v priebehu augusta skrátiť na jeden až tri silné púčiky (štyri až päť listov). Ak púčiky v tom istom roku ešte raz vypučia, skrátime ich nasledujúci rok na jar na jedno až tri očká (púčiky). V rámci letného rezu odrežeme tesne pri zemi všetky prebytočné výhony. Na rastline by nemalo zostať viac ako štyri až šesť silných prútov. Pre vzpriamene rastúce odrody sa hodia rovnaké konštrukcie a systémy pestovania ako pre maliny. Na jar je výhodné odstrániť špičky mladých prútov, keď sú dlhé 1,5 až 2 m. Podporí sa tak tvorba bočných výhonov.

Aby sme si aj o rok pochutnali na ríbezliach a egrešoch
V prípade ríbezlí a egrešov sa nebojte radikálnejšieho zásahu a pokojne odstrihnite tretinu či dokonca polovicu starých výhonov. Rastlinu tak omladíte a podporíte bohatosť ďalšej úrody. Aby vám práca šla od ruky, pri starostlivosti o ovocné kry (aj napríklad i ruže či okrasné dreviny) odporúčame použiť kovadlinové záhradné nožnice. S kvalitnými nožnicami určenými špeciálne na hrubšie vetvy ovocných stromov bude zastrihnutie vyžadovať minimum námahy.

Trávnik pre bosé nohy
Okrem drevín si v závere leta vašu plnú pozornosť zaslúži i trávnik. Po vysokých teplotách a nedostatku zrážok z vrcholného leta ju už priam potrebuje. Trávnik aspoň raz za týždeň dostatočne intenzívne polejte, ideálne v skorších ranných alebo neskorších popoludňajšch hodinách. Vyhnite sa intenzívnemu poludňajšiemu slnku, keď sa veľa vody rýchlo odparí a nedostane sa tam, kam má – ku korienkom. Aby si trávnik uchoval sviežu zelenú farbu, jeho minimálna výška v lete by mala dosahovať 4 až 5 centimetrov. Základom pohodlnej starostlivosti o trávnik je výber vhodnej kosačky. Ak disponujete rovinatou záhradou s veľkosťou do 1 000 m2, sú vhodné typy s elektrickým štartérom a silným motorom, ktoré majú plne sklopné rukoväte, takže pri uskladnení nezaberú veľa miesta.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 03:25