shutterstock.com
StoryEditor

Rebríček 10 najlepších letných športov. Nájdete v ňom aj vášho favorita?

26.07.2020, 17:45
Životný štýl
Je jedno, ktorý sa vyberiete. Podstatné je, aby ste boli v pohybe. Iba vtedy totiž zvyšujete šancu na to, že budete zdravší, krajší a veselší.

Plávanie

Pre chudnutie je dôležitá teplota vody. Za hodinu plávania môžete spáliť až 700 kalórií. Ak je však voda studená, telo má tendenciu uchovávať si tuk. Ale ak nenájdete teplučký bazén, nezúfajte. Pri plávaní zapájate všetky svalové skupiny a tak tvarujte postavu. Je to ideálny pohyb pre tých, ktorí majú problémy s kĺbmi. Pri plávaní ponárajte hlavu. Ak ju totiž držíte nad hladinou, veľmi pri tom trpí krčná chrbtica. Ak neviete technicky správne plávať, skúste si nechať poradiť od plavčíka, alebo plávajte na chrbte. V bazéne môžete aj chodiť a precvičovať tak najmä dolné končatiny. Ak máte radi spoločnosť aj vo vode, prihláste sa na aqua aerobic.

Cyklistika

Je vhodná pre ľudí s nadváhou, alebo problematickými kĺbmi. Nemusíte si kupovať hneď bicykel za 2000 eur. Úplne vám postačí model za zlomok tejto ceny. Dôležité je vybrať si správny druh a veľkosť. Nepokúšajte sa hneď o dlhé výjazdy. Absolvujte niekoľko kratších etáp, aby ste si zvykli. Hodinou jazdy na bicykli môžete spáliť od 300 do 800 kalórií. Je však potrebné dodať, že nohy síce dostávajú riadne zabrať, ale svaly na rukách, trup a brucho nevykonávajú takmer žiadnu aktivitu. Preto je ideálne kombinovať bicykel napríklad s plávaním.

Tenis

Môžete s ním začať v každom veku. Zo začiatku budete zrejme potrebovať trénera. Naučí vás, ako zbytočne nezaťažovať kĺby a ako sa vyhnúť zraneniu. Tenis nielen posilňuje svaly na rukách a nohách, ale aj kardiovaskulárny systém, priestorovú orientáciu, zlepšuje koordináciu a flexibilitu kĺbov. Podľa intenzity spálite za hodinu 350 až 570 kalórií. Tenis nie je vhodný pre ľudí, ktorí majú problémy s kĺbmi.

Chôdza

Ide o najrozšírenejší pohyb, s ktorým môžete začať hneď. Nepotrebujete na začiatok prakticky žiadnu fyzickú kondíciu. Nemusíte sa nič učiť, ani si kupovať drahé vybavenie. Jediné, čo potrebujete, sú kvalitné topánky. Zamerajte sa skôr na bežeckú obuv, alebo na modely určené na outdoorové športy, ktoré sú odpružené a tlmia nárazy. Určite si však na normálnu chôdzu nekupujte turistickú obuv. Tá je určená primárne na turistiku v teréne. Začnite chodiť minimálne 30 minút denne a po rovine. Neskôr si môžete pridať menšie kopčeky, zvyšovať rýchlosť a predlžovať čas. Skúste trochu upraviť techniku. Telo nakloňte trochu viac dopredu a intenzívne hýbte rukami ohnutými do pravého uhlu. Zapojíte tak chrbát, ramená, paže a uľahčíte si pohyb. Správny postoj zabráni zbytočnému namáhaniu kolien, členkov a chrbtice. Nezabudnite sa pred chôdzou trochu ponaťahovať. Svaly vás budú menej bolieť a navyše predĺžite chudnúci efekt. Za hodinu môžete spáliť okolo 300 kalórií. Pravidelnou chôdzou znížite hladinu cholesterolu, posilníte svaly, kosti a srdce a vyhnete sa depresiám.

Ďalšie letné športy

Nordic walking (severská chôdza)

Je lepšia ako klasická chôdza. Vďaka páru palíc zapojíte až 90 percent svalov a zároveň odľahčíte kĺby na nohách. Zvýši sa činnosť srdca, narovná sa chrbtica a spáli sa dvakrát viac kalórií, ako pri normálnej chôdzi. Potrebujete mať správnu dĺžku palíc, správnu dĺžku kroku a ideálne umiestnenie palíc počas kroku. Mohli by vám poradiť v obchode, ale najlepšie je vziať si na prvú lekciu inštruktora. Za hodinu spálite okolo 600 kalórií.

Bedminton

Stačí vám košík a raketa, nepotrebujete ani sieť. Zabeháte si a ponaťahujete celé telo. Ak sa mu chcete venovať celoročne, myslite na to, že zaťažujete primárne iba jednu ruku. Nezabudnite na kompenzačné cvičenia, aby boli obe ruky zaťažené rovnako. Za hodinu spálite 450 kalórií.

In-line korčuľovanie

Je ideálnou aeróbnou aktivitou na chudnutie. Začiatočníkom stačí, aby sa naučili jazdiť po rovinke a brzdiť. Nezabúdajte na prilbu a chrániče. Za hodinu spálite 450 kalórií.

Splavovanie

Pádlovanie posilňuje ruky, ramená, chrbát, brucho a zapájajú sa aj nohy. Striedajte obe strany, aby ste jednu polovicu tela nepreťažili. Po dosiahnutí cieľa sa nezabudnite ponaťahovať. Za hodinu spálite 600 kalórií.

Pétanque

Ak si myslíte, že je to šport pre lenivcov, mýlite sa. Stačí vám nejaká mäkšia plocha a sada gúľ (jedna váži 0,5 kg). Hádzaním gúľ do diaľky na presnosť poriadne potrápite ruky a ramená a okrem toho sa môžete aj poriadne vyrozprávať. Pétanque je kolektívny šport, pri ktorom spálite 350 kalórií za hodinu.

Aby išla váha dole

Ak chcete schudnúť a nepreťažovať srdce, myslite na jedno: nikdy nesmiete rozpumpovať vaše srdce na maximum. Musíte zostať v pásme, v ktorom sa spaľujú tuky. Rozpoznáte ju podľa toho, že pri športe dokážete rozprávať, ale už nie spievať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 10:41