shutterstock.com
StoryEditor

Chcete, aby bol váš život jednoduchší? Máme pre vás 15 tipov

21.07.2020, 17:30
Životný štýl
Prinášame vám pár rád a tipov, ktoré vám možno prídu vhod a pomôžu vrátiť do života ľahkosť.

1. Dobré jedlo je základ
Nielen v reštaurácii, ale prekvapivo aj u lekára možno občas počúvate, že dobré jedlo je základ. Bez pravidelného prísunu energie, vitamínov a minerálov totiž ľudské telo ani myseľ nemôžu dobre fungovať. Nezabúdajte preto na vyváženú stravu, v ktorej by nemalo chýbať 5 porcií ovocia a zeleniny denne. Vyvarujte sa tučných a sladkých jedál a dodržujte pitný režim.

2. Zorganizujte si svoj čas
Či už chodíte do práce, alebo ste v dôchodku, organizácia vášho času je veľmi dôležitá. S ceruzkou a diárom, ktorý budete mať stále poruke, sa totiž vyvarujete stresov spojených s povinnosťami a so zabúdaním. V novom roku 2020 si preto kúpte menší plánovač, ktorý je rozdelený na týždne a na jednotlivé dni je v ňom dostatok miesta na vaše poznámky. Noste ho so sebou v kabelke alebo v príručnej taške a kedykoľvek budete potrebovať, čítajte si v ňom a zapisujte.

​3. Moderná pretechnizovaná doba má svoje klady aj zápory. Jej výhoda spočíva v tom, že napríklad umývačku riadu, ktorá vám život stopercentne uľahčí, si dnes môže zaobstarať naozaj každý. Vyrábajú sa dokonca aj stolové umývačky, ktoré jednoducho postavíte na linku a ktoré sa hodia pre malú domácnosť alebo pre jednotlivcov.

4. Ak vás trápi nespavosť, jedným z dôvodov, prečo nemôžete zaspať, môže byť aj strach. Bezpečný domov s alarmom, kamerovým systémom napojeným priamo na políciu alebo aspoň s kvalitnou bezpečnostnou zámkou by mal byť dnes už samozrejmosťou. Iste ho oceníte aj v čase dovoleniek.

5. Ak si občas radi dáte pohárik a ráno vás potom bolí hlava, skúste zahryznúť do obyčajného krajca chleba. Po opici býva totiž znížená hladina krvných cukrov, ktoré chlieb zaručene opäť zdvihne.

6. Keď sa vám doma niečo rozbije alebo pokazí, nemusíte hneď hľadať odborníka. Napríklad na tupé nožnice existuje zaručený recept, ktorý ich vráti späť do formy. Medzi roztvorené čepele vložte ihlu a chvíľu akoby strihajte. O pár minút budú nožnice ostré.

7. Zaručenú radu máme aj pre váš zájdený drez. Ak chcete, aby sa znovu leskol ako nový, po umytí teplou vodou a saponátom ho vyleštite zemiakovými šupkami. Potom znovu umyte a doleštite novinami.

​8. Aj nepríjemného zápachu, ktorý sa šíri z vašej práčky, sa môžete zbaviť raz-dva. Do bubna práčky stačí naliať 200 ml ústnej vody a spustiť krátky prací program. Zničíte tak nielen zápach, ale aj baktérie.

9. Ak potrebujete vyčistiť vaše rodinné zlato či striebro, potrite vybrané cennosti vnútornou stranou banánovej šupky. Po doleštení papierovou utierkou budú zase ako nové.

10. Ponáhľate do práce alebo divadla a na žehlenie už nie je čas? Zaveste blúzku alebo košeľu na ramienko, pokropte vodou a miesto žehlenia len vyfénujte. Možno vás naozaj prekvapí, že aj drobné záhyby na látke sa razom vyrovnajú.

11. Staré džínsy, ktoré už stratili svoju farbu, rozhodne nevyhadzujte. Skúste ich cez noc namočiť do soľného roztoku. Voda so soľou vráti džínsovine pôvodnú farbu a zabráni ďalšiemu blednutiu.

​12. Naučte sa šetriť
Ak nie ste práve milionári, váš život bude určite ľahší, ak sa vám podarí nasporiť pár eur navyše. Naučiť sa šetriť nie je pritom vôbec nič zložité. Stačí nakupovať len to, čo naozaj potrebujete, mať dopredu pripravený nákupný zoznam a ideálne aj jedálny lístok na týždeň. Lákadlá obchodných centier, ktoré sa často nápadnou reklamou snažia predať inak nepredajný tovar, vás potom len tak nepresvedčia. Výhodnejšie je sledovať zľavové akcie. Pozor však na množstevné zľavy a veľké XXL balenia. Pri nákupe vždy zvážte, či takéto množstvo naozaj spotrebujete.

13. Viete ako na upratovanie?
Uľahčiť si upratovanie by chcel azda každý. Aj v upratovaní je preto dobré stanoviť si priority a zamerať sa radšej denne len na jednu miestnosť. Rovnako dôležité je tiež postupovať zhora nadol, teda od lustra k podlahe. Práve vysávanie a umývanie podlahy, kde je najviac nečistôt, pritom odborníci považujú za to najdôležitejšie.

14. Formičky na ľad môžete v domácnosti využiť aj inak. Ocenia ich hlavne vaše deti a vnúčatá, ktoré si do nich môžu uložiť malé kúsky stavebnice alebo koráliky. Z rovnakého dôvodu sa potom zídu aj krajčírkam, napríklad na gombíky, alebo domácim majstrom na skrutky.

15. Sviečky slúžia ako krásna a voňavá dekorácia. Žiaľ, sú to aj nevďačné lapače prachu, ktorý na sa nich často usádza. Ako sa ho jednoducho zbaviť, bez toho aby ste ich museli umývať pod vodou? Na ruku si navlečte starú silónovou pančuchu a sviečku ňou starostlivo utrite zo všetkých strán. Počas niekoľkých sekúnd bude zase ako nová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 11:17