Priemerný obyvateľ Slovenska ročne vyprodukuje viac ako 160 kilogramov potravinového odpadu, čo predstavuje hmotnosť dvoch veľkých chladničiek. Pričom až 9 % domácností denne vyhadzuje potraviny. Z tohto dôvodu je dôležité a nevyhnutné začať od seba,“ vysvetľuje Alexandra Kolárik z občianskeho združenia Free food, ktoré sa dlhodobo venuje tejto problematike na Slovensku. O celej problematike si môžete prečítať viac na stránke www.odpadlici.sk.
Ako sa vyhnúť zbytočnému vyhadzovaniu zeleniny:
* Kúpili ste mrkvu, petržlen, cviklu, reďkovky či zeler s vňaťou? Vňať hneď po nákupe oddeľte od koreňa – listy im totiž odoberajú vodu a koreň po čase zmäkne, stratí krehkosť a nadobudne gumovitú konzistenciu.
* Nestíhate spotrebovať čerstvú zeleninu? Môžete ju zblanšírovať, predídete tým procesom, pre ktoré zelenina stráca vitamíny, vädne alebo mení farbu. Hrášok, kukuricu, brokolicu, karfiol, rebarboru, špargľu, špenát a podobne vložte do osolenej vriacej vody a krátko povarte (2 – 4 minúty v závislosti od druhu zeleniny). Potom odložte do chladničky a spotrebujte v priebehu 1 – 2 dní alebo zamrazte.
* Zvädnuté plody môžete na niekoľko minút ponoriť do veľkej misy s vodou. V prípade zvädnutej brokolice, špargle, mrkvy, stonkového zeleru a byliniek odkrojte spodnú časť rastliny, aby mohla voda do nej ľahšie vniknúť.
* Stonky, vňate a hlúby zo zeleniny môžme použiť do vývarov, polievok, nátierok alebo placiek či karbonátkov. Z vňatí môžeme pripraviť pesto alebo ich podusiť a podávať ako prílohu rovnako ako špenát – skúste to napríklad s cviklovou či reďkovkovou vňaťou.
RECEPTY:
Dip z brokolicového hlúbika
Na 4 porcie
hlúb z 500 g brokolice
120 g čerstvého krémového syra
1/2 stonky stonkového zeleru (môžete vynechať)
1 lyžička olivového oleja
1 lyžička citrónovej šťavy
1/4 lyžičky soli
1 malý strúčik cesnaku
čierne korenie
olivový olej
čierne sezamové semienka
1 Očistený a na kocky nakrájaný brokolicový hlúb a zeler uvaríme domäkka. Scedíme a necháme vychladnúť. Vodu, v ktorej sa zelenina varila, môžeme odložiť a použiť napríklad na prípravu polievky namiesto vývaru.
2 Tyčovým mixérom dohladka rozmixujeme vychladenú zeleninu spolu s olivovým olejom, citrónovou šťavou, prelisovaným cesnakom a polovičným množstvom soli.
3 Pridáme krémový syr a jemne ho vmiešame k rozmixovaným surovinám. Podľa potreby dosolíme a ochutíme čiernym korením.
4 Servírujeme pokvapkané olivovým olejom a ozdobené sezamovými semienkami. Dip podávame s čerstvým pečivom, pizza tyčinkami alebo domácimi bakerolls.
Dĺžka prípravy: 5 minút
Domáce bakerolls
Na 4 porcie
4 rožky, 1 – 2 dni staré
Na cesnakovo-syrovú príchuť:
5 lyžíc olivového oleja
1/4 lyžičky sušeného cesnaku
1/4 lyžičky soli
nastrúhaný parmezán na posypanie
Na pizzovú príchuť:
4 lyžice olivového oleja
1 lyžica kečupu
1/4 lyžičky sušeného cesnaku
1/2 lyžice nastrúhaného parmezánu
sušené bylinky na posypanie (rozmarín, provensálske bylinky, oregano)
1 Rožky nakrájame na kolieska hrubé asi 3 mm a rozložíme ich na plech. Zmiešame suroviny na zvolenú príchuť a potrieme ňou kolieska. Posypeme ich najemno nastrúhaným parmezánom, resp. bylinkami a pečieme 6 – 8 minút pri teplote 180 stupňov. Keďže každá rúra pečie ináč, pri prvom pečení priebežne sledujeme stav a farbu bakerollsov, aby príliš nezhnedli, inak budú mať horkastú príchuť.
Dĺžka prípravy: 20 minút
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Omeleta so zvyškami
Na 2 porcie
150 g brokolice
4 vajcia
1 lyžicu olivového oleja
20 g masla
50 g šunky
50 g strúhaného syra
hrsť rukoly
soľ
mleté čierne korenie
1 Brokolicu rozoberieme na malé ružičky. V kastróliku privedieme k varu osolenú vodu a brokolicu v nej približne 2 minúty sparíme. Potom ju schladíme a necháme odkvapkať.
2 Vajcia rozbijeme do misky. Osolíme, okoreníme a rozšľaháme vidličkou.
3 V panvici zohrejeme olej a rozpustíme v ňom maslo. Potom do panvice vlejeme rozšľahané vajcia. Najprv ich počas vyprážania zľahka trháme vidličkou. Potom ich necháme stuhnúť na omeletu, ale povrch by mal zostať tekutý.
4 Na usmaženú omeletu naukladáme ružičky sparenej brokolice, na kúsky natrhanú šunku a syr. Omeletu prehneme. Rozdelíme na dve porcie a každú ozdobíme rukolou.
Dĺžka prípravy: 20 minút