shutterstock.com
StoryEditor

Muži v našom svete. Sú povolania, ktoré sú naozaj len pre ženy?

18.06.2020, 14:00
Životný štýl
Pamätáte si „sestričku“ Jebala z filmu Môj foter je lotor? Vnímaný ako rarita si vyslúžil viac výsmechu ako rešpektu. Alebo mladík, ktorý robil Rachel v Priateľoch „sekretárku“. Tiež to bolo viac na srandu ako vážne. Zhosťujú sa muži povolaní, ktoré si spájame len so ženským pohlavím? A ak áno, tak prečo?

Tú otázku som si položila v momente, keď prišiel niekto s nápadom napísať o ženách, ktoré pracujú v typicky mužských pozíciách. Napíšeme, jasné, veď sme tu už mali pilotky, vojačky, automechaničky, kamionistky, vyšetrovateľky... Aj agent 007 je v poslednej bondovke žena. Ale funguje to aj naopak? Zhosťujú sa muži povolaní, ktoré si spájame len so ženským pohlavím? A ak áno, tak prečo?

Je to trend
Teraz zabudnime na to, že muži sú cukrári, šéfkuchári aj kuchári, že nám navrhujú a šijú šaty. Všetky tieto práce sú spojené s kreativitou a tá nie je výsadou žien. Ale, hoci Slovenska sa to ešte veľmi netýka, vo svete čoraz viac mužských povolaní nahrádzajú roboty a otcovia rodín sú tak nútení hľadať prácu inde. V stavebníctve, v automobilovom priemysle, všade tam, kde ste kedysi videli tucty mužov, sú dnes už len stroje. Na letiskách v Amerike, kde za každým okienkom sedel muž, ktorému ste odovzdávali svoje odtlačky prstov, sú dnes samoobslužné automaty. Počítače mesiac čo mesiac berú mužom uplatnenie, na druhej strane, typicky ženské práce sa nahrádzajú ťažšie. Či sú to opatrovateľky, sestričky v nemocniciach alebo iné odvetvia, je to viac práca s emóciami, ktoré žiadny stroj nevyhodnotí. Podľa Federálneho úradu zamestnanosti v USA, zastúpenie mužov na pozíciách ako ošetrovateľka, „sestrička“ v nemocnici, telefonická operátorka, recepčná vo firmách, učiteľka v predškolských zariadeniach alebo asistentka predaja v obchodoch s oblečením či s drogériou, rastie o desiatky percent.

Pôrodní asistenti
Áno, sú. Muži. A nie je ich málo. Vo Veľkej Británii v súčasnosti aktívne pôsobí viac ako 150 a hoci sú ženy, ktoré ich, ako mužov, odmietajú, málokedy svoj názor nezmenia po prvom stretnutí. Úsmevné je, že prvý muž, ktorý chcel robiť pôrodnú asistentku, teda vlastne, pôrodného asistenta, tu bol už v roku 1975. Nebolo mu to dovolené, takže sa odvolal na diskriminačný úrad. Tomu to chvíľu trvalo, muži mohli v krajine pôsobiť ako oficiálni pôrodní asistenti až od roku 1983, no i tak ešte dlho pretrvával predsudok, že to nedokážu. Jednak ich ľudia považovali za neúspešných študentov medicíny alebo tvrdili, že sa nedokážu vcítiť do pocitov ženy tak ako žena. V Austrálii rodičky netrvajú na ženských pôrodných asistentkách v takom množstve ako v konzervatívnejšom Anglicku, ku koncu roku tam aktívne fungovalo viac ako 650 mužov, všetci vo veku pod 50 rokov. Štatistiky pritom ukazujú, že pôrodné asistentky v krajine starnú, väčšina má práve nad 50 :-).

Sekretárka vs. asistent
Filmové alebo knižné klišé o tom, že asistentka riaditeľa má byť atraktívna mladá žena s bujným poprsím odsunieme nabok. Múdri lídri vedia, že ten, kto sedí na stoličke asistenta, musí byť lojálny, empatický, s čistým a logickým úsudkom, musí sa vedieť rozhodnúť, čo je dôležité a čo nie, musí vedieť zaklamať, zahmlievať, improvizovať, mať poriadok v agende, v šéfovom kalendári, v jeho projektoch, aj vzťahoch. Už dávno neplatí, že sekretárka robí kávu, nosí obed a pomedzi to flirtuje. Preto je čoraz viac riaditeľov ochotných prijať na túto pozíciu muža a čuduj sa svete, sú veľmi spokojní. Krajina, ktorá vedie v kombináciách muž šéf, muž asistent, je opäť Austrália. Spojené štáty zas valcujú svadobné agentúry, ktoré disponujú len mužmi ako plánovačmi svadieb, a to nie mužmi homosexuálmi. Keď sa na trhu v Kalifornii objavila prvá taká spoločnosť, bolo to v roku 2012, na rôznych internetových fórach určených pre nevesty, ženy živo debatovali, či nie je riskantné zveriť organizáciu svadby mužom heterosexuálom :-). Dnes si ich nevedia vynachváliť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 05:17