shutterstock.com
StoryEditor

Slovensko naše milované. Toto sú obľúbené miesta troch známych Sloveniek

22.05.2020, 12:15
Životný štýl
Poďte sa túlať prekrásnymi uličkami najkrajších slovenských mestečiek ukrytých medzi kopcami, v zelenom lese alebo pod vinicami. Zažite novú zlatú éru Banskej Štiavnice, ospalé čaro malebnej Kremnice aj chuť vína krásnej Skalice, kde vraj vždy svieti slnko.

BANSKÁ ŠTIAVNICA
Očami speváčky Zdenky Prednej

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zdenka ? Predná (@zdenkapredna),


V Štiavnici som sa narodila a teraz tu vychovávam s manželom naše dve deti. Je to náš domov a žije sa nám tu tak dobre, že sa nám odtiaľto nechce odchádzať ani nakrátko. Sme tu doma a pritom sa tu stále cítime ako na dovolenke. Štiavnicu som mala rada vždy, ale musela som z nej na čas odísť, niečo zažiť, pocestovať, žiť dlhšie v Bratislave, aby som naozaj pochopila, že tu chcem prežiť život, nielen sa vrátiť „na dôchodok“, ako som mala pôvodne v pláne. Keď som sa sem na víkendy a sviatky vracala z Bratislavy, vždy som cítila, že tu sa úplne uvoľním, vypnem všetky stresy a starosti. A tak som si povedala: prečo by som nemohla zažívať ten stav stále, nie iba na krátko, keď sa to dá. Vrátila som sa a už v sebe necítim žiadne pnutie ani potrebu skúšať žiť niekde inde. Tu to máme najradšej.

Moje obľúbené

Najradšej máme okolie mesta, prírodu a hlavne tajchy, konkrétne Vodárenskú a Klinger. Máme ich aj najbližšie z domu a tam chodievame najčastejšie. Občas zájdeme aj na ďalšie – na Počúvadlo, na Richňavu, na Vindšachtu. V lete sa okúpať, v zime na prechádzky. Tajchy sú špecifikom okolia Banskej Štiavnice – je to jedinečná technická pamiatka zo 17. a z 18. storočia, keď bolo vybudovaných 60 navzájom poprepájaných vodných nádrží, ktoré dodávali energiu miestnym baniam. Dodnes sa zachovalo 24 z nich, sú osadené v krásnej prírode a pre nás Štiavničanov sú to obľúbené miesta na vychádzky po celý rok. V meste chodíme všade, keďže sme tu domáci, všetkých poznáme, takže ideme pekne za radom – kávička, zmrzlina, koláčik, na obed, na koncert... Samozrejme, máme radi Divnú pani, kde sa môžu deti zahrať, ku Gavalierovi, kde sa dobre sedí vonku, k Archanjelovi alebo do Art Café na dobré večerné koncerty, na dobré jedlo do reštaurácie 4sochy, alebo trochu ďalej z mesta do Svätého Antona na Ranč ku koníkom, alebo do Starého hostinca.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zdenka ? Predná (@zdenkapredna),


Musíte vidieť
Banské múzeum v Štiavnici je fantastické, veľmi zaujímavá prehliadka a skvelý zážitok pre deti aj rodičov. Starý zámok a Nový zámok – to je taká štiavnická klasika. Ale máme tu aj úžasné galérie, skvelé výstavy má napríklad galéria Schemnitz. Krásne je aj nové Epicentrum lásky v Dome Maríny na Trojičnom námestí. Je to parádna zážitková prehliadka venovaná najdlhšej ľúbostnej básni na svete. A neďaleko je aj vychýrený štiavnický antikvariát, kde si chodia po unikátne knihy naši kamaráti z celého Slovenska. Samé skvelé veci tu máme, preto k nám do Štiavnice ľudia tak radi chodia, hoci sem vedú veľmi kľukaté cesty. Štiavnicu si treba zaslúžiť, ale ona sa vám odmení krásou a zážitkami.

„Žije sa nám tu tak dobre, že sa nám odtiaľto nechce odchádzať ani nakrátko. Sme tu doma a pritom sa tu stále cítime ako na dovolenke.“

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zlavomat (@zlavomat),

KREMNICA
Očami herečky Michaely Čobejovej

Kremnica je taká moja prevzatá láska. Ja som z Petržalky, žijem v Bratislave, ale Kremnica ma očarila už ako 16-ročnú, keď som tu bola na zemiakovej brigáde. Vtedy som ešte netušila, že tu vďaka svojmu budúcemu mužovi Ivanovi raz nájdem prechodný druhý domov. V tom čase to bolo ospalé, trochu ošarpané a opustené mestečko, kde už v septembri bola strašná zima. Ale aj vtedy bola Kremnica veľmi malebná a tá malebnosť a ospalosť, ktorú na nej milujem, jej ostala dodnes. Trávime tu veľa času. Môj muž tu má rodinu, vyštudoval v Kremnici strednú školu a založil si tu firmu, má k tomuto mestu veľmi silný vzťah, ktorý som ja veľmi rada prevzala a zobrala za svoj. O Kremnici sa hovorí, že je „zaspatá“, ale mne na nej práve to vyhovuje. Páči sa mi, že keď ideme večer po námestí, je takmer prázdne. Dúfam, že sa z nej nestane hlučné mondénne mesto plné kaviarní, reštaurácií a turistov. Kremničania majú radi svoj pokoj. Raz do roka sú tu Kremnické gagy a aj to ich trochu vyrušuje. Oni sú skôr športovci a turisti. Kremnica je tradičné, tiché a veľmi konzervatívne mesto, a práve to mám na nej rada.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Michaela Čobejová (@cobejova),


Moje obľúbené
Máme byt na námestí a milujem práve ten pohľad z okna na zelenú, chodníkmi popretkávanú plochu s krásnou fontánou uprostred a kostolnou vežou na kopci naproti. Je to asi európska rarita, že jedine tu sa môžete priamo v centre mesta v zime s deťmi sánkovať. Dokonca tu bývajú aj preteky vo freestyleovom snoubordingu, keď uprostred námestia postavia zo snehu veľký mostík na tie krkolomné skoky. Mojou milovanou je aj takzvaná cesta na ROH, alebo k zotavovni, ako to tu miestni volajú. Oficiálne je to rekreačné stredisko Toliar, ale pre Kremničanov to bude asi navždy zotavovňa ROH. Vedie tam z centra Kremnice krásna cesta, ideálna na prechádzku alebo na ranný beh. Je to moja obľúbená bežecká trasa a niekedy som z nej taká nadšená, že to otočím z námestia na ROH aj dvakrát.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Samuel Rajnoha (@_samuel_rajnoha_),


Musíte vidieť
Jeden z najkrajších výhľadov na mesto ponúka kráľovská vyhliadka na Kalvárii. Tiež odporúčam výlet na Kremnický hrad a návštevu Kostola svätej Kataríny. Tu bol kedysi dávno pokrstený môj manžel Ivan a pred deviatimi rokmi sme tu krstili našu mladšiu dcéru Táničku. A keď budete v Kremnici, určite treba vidieť Kremnické bane, skvelé miesto na výlet s deťmi, a Mincovňu, kde sa mince razia nepretržite už takmer sedemsto rokov a je to jeden z najdlhšie fungujúcich výrobných podnikov na svete. Razili sa tu zlaté dukáty, strieborné toliare, všetky mince československej koruny, dnes sa tu razia slovenské euromince, ale aj meny z Ázie či Južnej Ameriky.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Daniela Kapustová ?? (@danielakapustova),


Prechádzky po okolí
Kremnické vrchy sú nádherné a túlať sa po hore nás nikdy neprestane baviť. Je to vždy prechádzka spojená s adrenalínom, lebo lesy v okolí Kremnice sú vraj plné medveďov. My sme zatiaľ nestretli žiadneho a náš kamarát, ktorý chodí do lesa behávať už štyridsať rokov, videl medveďa iba raz. Takže také vážne to nebude. Treba si spievať a rozprávať sa spolu.

„Páči sa mi, keď ideme večer po námestí a je takmer prázdne. Dúfam, že sa z nej nestane hlučné mesto plné kaviarní a turistov. Kremničania majú radi svoj pokoj.“

SKALICA
Očami herečky Heleny Krajčiovej

V Skalici som sa narodila, pretože tam bola najbližšia pôrodnica zo Senice, kde som s rodičmi a so sestrou žila a vyrastala. Ostala mi však v srdci a vždy som sa tam veľmi dobre cítila. Často som sa tam vracala, najprv ako dieťa s dramatickým krúžkom, neskôr so skupinou Fragile a dnes tam chodím za sestrou Katkou, ktorá sa tam so svojou rodinou presťahovala. Asi je to tak, že s miestom, kde sme sa narodili, cítime akúsi podvedomú spriaznenosť, nejakú neznámu, ale príjemnú väzbu. Aspoň ja to tak mám. Kedykoľvek prídem do Skalice, vždy mi je tam veľmi dobre, cítim sa tam ako doma. To mesto má svoje veľké čaro a asi aj špecifickú klímu, lebo tam takmer vždy svieti slnko a mám pocit, že je tam vždy pekné počasie. Aspoň ja mám to šťastie. Zrejme aj preto sa tam vždy darilo dobrému vínu, a preto je tam taká pohoda.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Helena Krajciova (@helena_krajciova),


Moje obľúbené
Známy Jurkovičov dom zo začiatku 20. storočia, kedysi Spolkový, dnes Kultúrny dom v Skalici je jedným z najkrajších domov na námestí – je nádherne zdobený a maľovaný figurálnymi maľbami. Nemôžete ho prehliadnuť a ja mám naň veľmi milé osobné spomienky. Práve tu som prežívala svoje herecké začiatky, keď sme tu so senickým dramatickým krúžkom chodievali často hrávať divadlo. Neskôr sa moje vystúpenia v Skalici spájali najmä s kostolom jezuitov, kde sme veľmi často spievali so skupinou Fragile. Je to jedinečný koncertný priestor s mohutnými barokovými klenbami a krásnou výzdobou. Má čarovnú akustiku, jednu z najlepších v strednej Európe, a každý koncert tu má úžasnú duchovnú atmosféru. Spievať v takom kostole je fantastický zážitok, napĺňa vás to nesmiernou pokorou, ale aj vnútorným pokojom. Skalica je vôbec jedinečná tým, že v pomerne malom meste je mimoriadne veľa sakrálnych stavieb. Je tu šesť veľkých kostolov a deväť menších stavieb pôvodne určených na náboženské účely. Aj to dokazuje jej mimoriadnu históriu a veľký význam v minulých storočiach.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa 道 (@tao.of.me),


Musíte vidieť
V Skalici sa zachovalo veľmi veľa krásnych starých domov s peknou architektúrou. Už samotné skalické námestie je unikátne svojím trojuholníkovým tvarom, námestie aj priľahlé uličky tvoria pekne zrekonštruované historické domy, kostoly a ďalšie unikátne stavby a vďaka bohatej histórii, ale aj pokojnému rytmu malého mesta má Skalica úžasnú atmosféru. Z centra sa dajú robiť pekné prechádzky do okolia. Kto navštívi Skalicu, musí sa ísť pozrieť aj na Kalváriu, odkiaľ je na mesto i prírodu okolo prekrásny výhľad. Tiež na Rotundu svätého Juraja, najstaršiu zachovanú stavbu v meste. Je z 11. storočia a stojí pod Kalváriou, len kúsok od starého centra mesta. Skalica má ráz a esprit vinárskeho mestečka, cítiť tu už aj trochu moravský vplyv a krásne vrchy a príroda okolo z nej robia skvelé miesto nielen na výlet, ale aj na život.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa MIROSLAV KUNAK (@_miroslav_kunak_),

Výlety po okolí
Do Skalických hôr som chodila ako dieťa do škôl v prírode alebo táborov a stále sú rovnako krásne. Neďaleko je známy Baťov kanál, unikátna technická pamiatka a krásne miesto na výlety – tu sa dá člnkovať, stráviť celý deň výletom na lodi alebo zastaviť sa v prístaviskách na dobré jedlo a víno. Skalica je úžasná v tom, že z nej sa dá len tak vybehnúť pešo alebo na bicykli a človek je hneď v lese alebo pri vode. Pre rodiny je to tam úžasné, pretože tam podporujú všetky športy, aj tie „malé“. Je tam množstvo rôznych športových klubov, aj takých športov, ktoré často nemajú zastúpenie ani vo veľkých mestách. Skalica je doslova „nadupaná“ športom a rôznymi aktivitami a ľudia tu žijú naozaj veľmi aktívne, to sa mi veľmi páči.

„Skalica má esprit vinárskeho mestečka, cítiť tu aj moravský vplyv a krásne vrchy a príroda okolo z nej robia skvelé miesto nielen na výlet, ale aj na život.“

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 01:55