shutterstock.com
StoryEditor

Vieme, ako docielite, aby vaša bielizeň ostala čo najdlhšie ako nová!

12.05.2020, 15:15
Životný štýl
Ako sa správne starať o bielizeň? Perieme ju, žehlíme, sušíme, skladáme a ukladáme. Ako to ale spraviť, aby ostala čo najdlhšie ako nová?

Nikoho nebaví študovať si ceduľky s miniatúrnymi písmenkami aby sme sa dozvedeli, čo všetko sa s bielizňou nesmie robiť. Cielená starostlivosť sa však skutočne vyplatí.

Džínsovina, bavlna, bambusové vlákna
Nesprávne nastavená teplota na práčke môže naše obľúbené kúsky oblečenia trvalo poškodiť. Dokonca aj tie, pri ktorých by nás to ani nenapadlo. Dnešná doba prekypuje antistatickými a bambusovými vláknami, ktoré sú brané ekvivalent bavlny. Ide síce o prírodný materiál, ale s veľkým rozdielom. Bambusové vlákna neznesú vysokú teplotu, na rozdiel od pravej bavlny, ktorá je odolná aj proti opotrebovaniu. Dajte si pozor, aby ste v mylnej domnienke, že máte pravú bavlnu neprešli žehličkou po bavlne so zmesou syntetických vlákien, ktoré vyžadujú oveľa nižšiu teplotu. K bavlne často pridávajú aj elastické vlákna, aby bol materiál poddajnejší. Ako každý materiál, džínsovina má tiež svoje špeciálne pravidlá na údržbu. Pravú džínsovinu rozoznáme tak, že je na prešití svetlá a na zvyšných miestach žiari farbou. Džínsové veci je najlepšie sušiť na vešiaku, ale nohavice je ideálne vyvrátiť pred tým, než ich zavesíme na sušiak.

Vlna, hodváb, ľan
Najčastejšie sa stretávame s ovčou vlnou, do ktorej býva primiešané umelé vlákno. Vlnu po vypratí nikdy nežmýkame ani nevešiame. Vlnené kúsky je nutné sušiť vo vodorovnej polohe. Hodváb je najzložitejší na údržbu. Po vypratí je ideálny postup zabaliť hodvábny kúsok oblečenia do uteráku a jemne z neho odsať nadbytočnú vlhkosť. Hodváb nikdy nesušíme na slnku. Dá sa žehliť, ale len na veľmi nízkej teplote a bez použitia naparovania, pretože aj po kvapke vody dokáže na hodvábnom kúsku ostať škvrna. Ľan je v dnešnej dobe obľúbený a často používaný najmä v letných mesiacoch. Jeho „pokrčenie“ začali návrhári považovať za prednosť. Ľan sa môže sušiť na sušiaku aj vešiaku. Ľanové tkanivo je pevné, trvanlivé a znesie aj vysokú teplotu.

Syntetické látky
Existuje množstvo druhov syntetických látok, vyznačujú sa pružnosťou, odolnosťou, príliš sa nepokrčia a rýchlo schnú. Môžeme ich dať do práčky, sušičky a dajú sa žehliť, aj keď nie je odporúčané využívať príliš vysokú teplotu – tá v konečnom dôsledku neprospieva takmer žiadnemu materiálu, znesie ju iba ľan. Syntetické látky bývajú primiešané často ku bavlne, medzi najrozšírenejší druh patrí polyester. Syntetické látky sa často vyznačujú elektrizovaním, preto sa odporúča prať ich s avivážou. Žmolkám predídeme tým, že syntetický kúsok oblečenia prevrátime a takto prevrátený ho budeme prať, sušiť aj žehliť.

Sušenie bez útrap
Bežné tkaniny sa dajú dať aj do sušičky, ktorá za vás odvedie kus práce. Odstraňuje z oblečenia zvieracie chlpy, vlasy, žmolky a dokáže vám niektoré kúsky oblečenia vyrovnať, takže sa nemusíte po praní ešte trápiť so žehličkou. Dôležité je zvoliť vhodný program a vyznať sa v tom, aký typ oblečenia preferuje akú starostlivosť. Odporúča sa prihodiť do sušičky tri tenisové loptičky, pokiaľ periete páperové alebo vystlané bundy, periny, vankúše a podobne. Do sušičky nepatria hodvábne kúsky oblečenia, čipka, gumová potlač, nášivky alebo kovové zipsy či spony. Ako sa zorientovať v malých ceduľkách na oblečení, ktoré skrývajú informáciu o ideálnom spôsobe zaobchádzania s kúskom oblečenia? Nie je to až také zložité. Nemusíme si čítať drobné písmo, stačí nám poznať značky. Ak je na ceduľke kruh v štvorci, ktorý je preškrtnutý je lepšie kúsok oblečenia zavesiť na vešiak alebo sušiak. Bielizeň je vhodné po výbere zo sušičky pretriasť aby sa do neho dostal vzduch, ktorý zabezpečí rýchlejší proces schnutia.

Žehlenie s naparovaním alebo bez?
Dôležité je dať si pozor najmä na nastavenie teploty žehličky. Ideálna teplota na všetky materiály sa pohybuje okolo 130C. Ak máme žehličku, ktorá o teplote, naparovaní a tlaku rozhoduje za nás, ušetrí nám to kopec starostí. Staršie typy žehličiek takéto vymoženosti nemajú, preto pri type žehličky bez naparovania je dobré pokropiť bielizeň teplou vodou v rozprašovači, vďaka čomu sa vsiakne lepšie do bielizne a predídeme poškodeniu obľúbeného kúsku oblečenia. Ako sme si už spomínali, najefektívnejší spôsob ako zachovať kvalitu a farbu nášho oblečenia je kúsok vyvrátiť a žehliť vnútornú stranu. V miestach kde sú prešité príliš netlačte, aby sa kúsok nezničil.

Usporiadaný šatník
Máme pre vás radu, ktorú oceníte! Akonáhle je všetko vypraté, vysušené alebo aj vyžehlené je efektívnejšie dať si hodinu prestávku od bielizne a vrátiť sa k nej neskôr. Skladať treba aj spodnú bielizeň, svetre, uteráky a povlečenie na posteľ či obrusy. Aby sme mali lepší prehľad o tom , čo sa nachádza v našej skrini a kde, vytvoríme každému typu oblečenia konkrétne miesto. Na vešiak patria sukne, šaty, blúzky, košele, bavlnené svetre a saká. Ak by sa nám aj napriek organizovanému šatníku objavil pokrčený kúsok oblečenia, nepríjemnosť sa dá rýchlo opraviť naparovaním. Naparovanie si poradí s hrubšími aj jemnejšími materiálmi, volánmi alebo čipkou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 19:56