shutterstock.com
StoryEditor

Toto sú ľudia, ktorí nás inšpirujú. Ich prácou a zároveň koníčkom sú rastliny

04.05.2020, 16:00
Životný štýl
Sú mladí a spája ich jedno – láska k prírode bez konca. Na slovenský trh priniesli aj niečo celkom výnimočné – do skla vtesnali prírodu v celej svojej kráse, a tak vdýchli život mikrosvetu, v ktorom si každý nájde svoj kúsok botanického raja.

Machový mág
Alex Zelina

@zelina.world

Na prvú vypestovanú rastlinku si nespomína, ale na prvé terárium úplne presne. K tvorbe rastlinných mikrosvetov ho inšpirovala mama, ktorá žije vo Francúzsku. Na každodennej prechádzke francúzskymi lesmi spolu s mamou a so psíkmi mal Alex pred očami krásne machové koberce, ktoré ho uchvacovali. Tak vznikla myšlienka vytvoriť prvé terárium. Všetko potrebné s mamou nazbierali v lese, doma našli starú zaváraninovú nádobu a dali sa do práce. „Mama mala doma maličké postavičky, ktoré chcela fotiť v prírode. Veľmi sa mi páčili, tak som ich vložil do tohto prototypu. V sekunde som tomu podľahol, veľmi ma to fascinovalo,“ hovorí Alex, ktorý do svojho prvého terária umiestnil horolezca, ktorý bol zavesený na lane vo vzduchu. V každom teráriu totiž ožíva vlastný príbeh. Niekedy vás očarí upokojujúci pohľad na srnky, ktoré sa pasú v tráve, inokedy ľudia na turistike či pri vode.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ZELINA (@zelina.world),

Kým spočiatku boli najobľúbenejšie scenérie so srnkami, v súčasnosti sú to vraj experimentálnejšie nahé scénky, príbehy z filmov alebo postavičky príbuzných v ich obľúbených situáciách. A tak Alex doslova tvorí svety na mieru. Naposledy zhotovil naozaj zaujímavý príbeh: „Jeden pán chcel potešiť svoju kolegynku, gramatickú korektorku, a mal som pre ňu niečo vymyslieť. Prišiel som s jednoduchým nápadom, že v jej mene Alenka by bola chyba a panáčikovia sa ju snažili odstrániť (na písmene ,n‘ bol mäkčeň).“ No a takýchto príbehov sú desiatky. Ste zvedaví, ako vznikajú samotné príbehy? „Postavičky kupujem hotové, sem-tam im zafarbím vlasy podľa predstavy zákazníka. Momentálne som začal tlačiť na 3D tlačiarni rôzne slovenské budovy – Bratislavský hrad, Čičmany, Slovenský rozhlas – a pripravujem sériu mojich najobľúbenejších slovenských budov. Klienti často vyžadujú tlač loga ich firmy alebo budovu na mieru,“ hovorí šikovný mladý muž, ktorý má, samozrejme, aj bohaté vedomosti o jednotlivých rastlinách, ktoré do terárií umiestňuje. Vhodné sú najmä tie, ktoré majú rady vlhké prostredie, ako napríklad asparágus, fitónia, bonsaje alebo paprade, avšak rastlinky si môže vybrať aj samotný zákazník.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ZELINA (@zelina.world),

Alex sa však nevenuje iba rastlinným mikrosvetom – vyrába aj rastlinné dizajny do kancelárií, interiérov, kaviarní a v neposlednom rade sa venuje aj umeleckým inštaláciám rastlín. A na čo je Alex vo svojej práci najviac hrdý? „Zatiaľ asi na spoluprácu s jedným energetickým nápojom. Nápad, ako prezentovať organické drinky, prišiel od nich. Na mne bolo vymyslieť prostredia a zrealizovať ich. Stretol sa naozaj skvelý tím ľudí a myslím, že výsledok stojí za to,“ pochvaľuje si a zároveň dodáva, že má ešte veľmi veľa snov a cieľov, ktorých hlavnou myšlienkou je šírenie zelene medzi ľudí – lebo zelene nikdy nie je dosť. A na otázku, či má nejakú rastlinnú srdcovku, bola odpoveď úplne spontánna: „Fascinuje ma každý kúsok machu – kdekoľvek.“

Priekopníčky rastlinných terárií
Zuzana Mlynárová, Lenka Márföldy

@botanical.lab

Zuzka a Lenka – dve mladé ženy, ktoré spojilo podobné vnímanie, vzťah k prírode a rastlinám. Zuzka vyrastala v Tatrách, a preto mala lásku k prírode vštepenú odmalička. Lenka pochádza z juhu Slovenska, kde celé detstvo strávila so starými rodičmi v záhrade. Pri návrate do detských spomienok si vybavuje seba ako malé dievčatko, ktoré sa rado hrabkalo v zeleninových a kvetinových záhonoch. Koncept Botanical Lab vznikal postupne – dievčatá najprv začali s lokálne pestovanými rezanými kvetmi, izbovými rastlinami, prírodnou kozmetikou a postupne pridávali ďalšie produkty súvisiace s rastlinami a botanikou.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Botanical Lab (@botanical.lab),

„Ako prvé sme na Slovensko priniesli koncept rastlinných terárií (alebo tiež plantárií), ktorým sa momentálne venujeme najviac, pretože sa stretli s najväčšou obľubou,“ tešia sa šikovné rastlinárky. Ich koncept sa postupne rozvíjal a prvotný cieľ sa úspešne napĺňal... „Chceli sme v mestskej džungli vytvoriť takú malú zelenú oázu – malú botanickú záhradu v srdci Bratislavy. Jednoducho sme chceli zazelenať mesto. Idea založenia Botanical Lab teda vyšla skôr spontánne – z našich skúseností a aj z diery na trhu, keďže sme vnímali absenciu fenoménu ,plant shopov‘. Koncept sme však poňali úplne po svojom,“ vysvetľujú s úsmevom. V súčasnosti v obchodíku ponúkajú rastliny rôznych druhov – od klasických „retro“ izbových rastlín až po exotické zberateľské kúsky. A, samozrejme, teráriá – krásne malé záhradky v skle. Nechýba ani rastlinné poradenstvo, servis a údržba izbových rastlín, návrhy zelene v interiéroch kaviarní, kancelárií či bytov a veľmi obľúbené workshopy. Botanická oáza v strede mesta je ich splneným snom, z ktorého sa veľmi tešia, a dúfajú, že pretrvá.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Botanical Lab (@botanical.lab),

A aký je príbeh názvu ich konceptu Botanical Lab? „Názov vznikol prirodzene z rozhovorov medzi nami a ľuďmi z nášho okolia, ktorí nám pomáhali, keď sme zakladali náš plant concept store. Botanika, rastliny a sklo sú pre nás výstižné elementy, a preto sme ich zahrnuli aj do názvu. Samotné rastlinné terárium, ktoré sa stalo naším emblematickým produktom, je v skle a samo pripomína akési malé botanické laboratórium,“ vysvetľujú dievčatá, ktoré sú hrdé na spoluprácu so slovenskými i s českými dizajnérmi, ale aj na to, že môžu vytvárať spoločné produkty, a tým podporovať lokálny biznis. A hlavne na skutočnosť, že aj na Slovensku to ide. Dievčatá majú ambíciu stále sa posúvať, vytvárať nové a zaujímavé produkty, nové spolupráce a nové workshopy, lebo nechcú ostať na jednom mieste. Obe milovníčky a zberateľky rastlín nám na záver prezradili aj svojich rastlinných favoritov, ktorí im prirástli k srdcu. Zuzkine obľúbenkyne sú paprade, ktorých existuje veľmi veľa rôznych a zaujímavých druhov. Lenku zase svojou nenápadnou krásou neprestáva udivovať mach, a preto jej každé terárium či inštalácia z machu robí vždy veľkú radosť.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Botanical Lab (@botanical.lab),

Zamilovaní plantloveri
Eva Gašparovičová (21), Matúš Varsik (23)

@plantizia

Spoznali sa ešte na strednej škole a už päť rokov tvoria pár. Spojili ich dlhé prechádzky plné rozhovorov na obľúbených miestach pri Železnej studničke, na Kolibe či v lesoch v okolí Dunaja, kam sa radi vracajú aj dnes, keď si popri nabitom programe nájdu čas. Za konceptom Plantizia stoja dvaja mladí ľudia Evička a Matúš, ktorých príroda fascinovala už v detstve a vzťah k nej sa prehĺbil, keď si začali čoraz viac uvedomovať, že nedotknutej prírody postupne ubúda a treba ju chrániť. „Pamätám si, s akým nadšením mi Matúš ukazoval svoj malý ginko stromček a rozprával, ako vypestoval čili papričky zo semienka. Nosili sme si domov rôzne odrezky rastlín, nechávali ich zakoreniť vo vode a sledovali sme, ako sa jednotlivé druhy líšia,“ spomína Evička a zároveň dodáva, že na výletoch do zahraničia vždy navštívia aj botanickú záhradu, aby spolu spoznávali nové druhy rastliniek. Obaja si pamätajú aj ich prvé spoločné rastlinky – orchideu so 70 kvetmi a kaktusy, ktoré Evička dostala od Matúša. Odvtedy sa ich zbierka poriadne rozrástla a v súčasnosti ju tvorí okolo 300 kusov rastlín.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa PLANTIZIA rastliny & dekorácie (@plantizia),

Koncept Plantizia bol prirodzeným vyvrcholením ich lásky k rastlinám a vznikol v roku 2017. Cieľom bolo naučiť ľudí starať sa o rastlinky, pomôcť im s výberom a ukázať im, že zazelenať si byt je prospešné pre zdravie. Prvým krokom bol spoločný blog, neskôr účet na Instagrame, kde k fotografiám pridávali krátke popisy s jednoduchými radami a ukazovali verejnosti zaujímavé a nevšedné druhy rastlín. V súčasnosti sa venujú blogu, do ktorého pridávajú obšírnejšie články o pestovaní rastlín, a pre veľký záujem fanúšikov sa rozhodli založiť si aj e-shop. Ich ponuka sa neustále rozširuje o nové druhy rastlín, aby si každý „plantlover“ prišiel na svoje. Okrem toho sa pravidelne zúčastňujú na rôznych predajných podujatiach a organizujú workshopy výroby rastlinných a sukulentných terárií pre firmy aj verejnosť. Krásna myšlienka sa spája aj so samotným názvom Plantizia. „Je to spojenie anglické slova plant (rastlina) a pôvodom talianskeho slova letizia s významom radosť, šťastie. To sú presne tie emócie, ktoré človek cíti, keď má okolo seba zelené prostredie lesa, a my sme sa túto radosť z rastlín rozhodli preniesť aj do vašich domovov,“ poznamenávajú Evička a Matúš, ktorí sa veľmi tešia zo správ ľudí, ktorí sa vďaka nim naučili lepšie starať o rastlinky.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa PLANTIZIA rastliny & dekorácie (@plantizia),

Rovnako sú hrdí aj na to, že na sociálnych sieťach sú v súčasnosti najsledovanejšími rastlinármi, a teda inšpirujú veľké množstvo prevažne mladých ľudí, a aj vďaka nim sa komunita milovníkov rastlín stále rozrastá. Teší ich tiež dôvera firiem, ktoré si od nich nechávajú navrhnúť vlastné realizácie a využívajú workshopy ako súčasť eventov pre klientov či ako teambuildingy pre zamestnancov. V rámci svojej lásky k prírode a rastlinám si chcú splniť aj svoj veľký sen: „Keď bude naša zbierka dostatočne veľká, radi by sme mali botanickú záhradu alebo aspoň skleník, v ktorom by ľudia spoznávali rôzne exotické druhy. Tiež chceme okrem našich pravidelných kurzov výroby rastlinných terárií a macramé robiť aj kurzy venujúce sa pestovaniu rastlín.“ Zároveň obaja pozorujú, že zákazníkov v e-shope lákajú najmä riasoguľky, tilandsie a rastlinné teráriá, ktoré sa stali zaujímavejším a hlavne trvácnejším darčekom pre blízkych ako tradičná kytica. A ktoré rastlinky si zamilovali Evička a Matúš? „Našimi srdcovkami sú jedno z našich avokád, ktoré z maličkej kôstky vyrástlo tak, že sa blíži k výške dva metre, a jedno z prvých terárií, ktoré sme vyrobili pred niekoľkými rokmi a doteraz nám robí radosť na stole,“ dodávajú s úsmevom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa PLANTIZIA rastliny & dekorácie (@plantizia),

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. apríl 2024 12:56