archív J.Ď.
StoryEditor

Rozhovor s moderátorkou a redaktorkou Janou Ďuďákovou. Takto sa žije naplno

27.04.2020, 16:00
Životný štýl
Pracuje v médiách, pomáha detským onkologickým pacientom, štyri letá strávila ako animátorka v zahraničí a s batohom na chrbte a s minimom peňazí precestovala kus sveta. Nejedenkrát zanechala zabehnutý stereotyp, aby začala odznova na opačnom konci zemegule.

Aktívne detstvo
Jej detstvo bolo nabité aktivitami. Keď jej spolužiaci trávili čas hrami na ihriskách, ona sa ako poctivka pilne učila. Hodiny trávila v ochotníckom divadle, učila sa texty a vymýšľala aktivity do školy. „V detstve som sa venovala divadlu, v ktorom som našla obrovskú vášeň. Rodičia mojich kamarátov nútili, aby sa venovali niečomu inému, mne však rodičia dovolili robiť to, po čom som tak veľmi túžila,“ začína svoj príbeh. Spojená bola nielen s divadlom, ale lásku našla aj v písaní, recitácii a poézii. „Odmalička som bola študijný typ. Už na základnej škole som bola veľmi angažovaná. Škola ma bavila, robila som akcie aj mimo školských hodín. Napísala som so spolužiakmi scenár k jednému predstaveniu, dokonca som organizovala pre celú školu aj Mikuláša. Študentský život ma veľmi bavil, no chcela som ho skúsiť aj v zahraničí,“ vysvetľuje Janka. Ako sedemnásťročná odišla študovať do Ameriky, konkrétne do San Diega. Dostala sa do skvelej rodiny, ktorá mala päť detí. „Boli to výnimoční americkí rodičia. Ocino pracoval v americkom námorníctve a mamina bola doma s deťmi. Navštevovala som strednú školu, kde som sa dostala rovno do maturitného ročníka, lebo v Amerike končia o rok skôr. Vnímam to ako zlomový bod svojho dospievania, ktorý ma veľmi ovplyvnil,“ tvrdí. Amerika jej otvorila dvere do sveta. Tam okúsila čaro cestovania, pochopila, aké je úžasné spoznávať nových ľudí či kultúry. „Získala som priateľov z celého sveta. Keď som sa vrátila domov, zažila som kultúrny šok. V Amerike som si totiž zvykla na veľkú otvorenosť a pozitívne naladenie,“ vysvetľuje Janka.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jana Ďuďáková (@jana.dudakova),


Pracovitá študentka
Pre veľkú zvedavosť sa rozhodla študovať žurnalistiku. Chcela totiž robiť niečo kreatívne, preto voľba padla práve na tento odbor. „Pôvodne som si myslela, že sa vydám iným umeleckým smerom. Mala som možnosť ísť študovať herectvo do Londýna. Napokon však vyhrala túžba prinášať ľudské príbehy a zaujímavé témy, ktoré by som ako novinárka mohla realizovať,“ spomína. Aktuálne končí politológiu v Bratislave, pretože si po žurnalistike chcela rozšíriť obzory. „Zistila som, že mi štúdium žurnalistiky celkom ide, moja túžba po vzdelaní však bola silnejšia, preto som chcela vyskúšať aj inú akademickú výzvu.“ V treťom ročníku počas bakalárskeho štúdia prešla celouniverzitným výberom pre štúdium na univerzite v Austrálii. Tam na rozdiel od Ameriky bola odkázaná len sama na seba. Vďaka dobrým výsledkom a motivačnému listu bola vybraná našou univerzitou. Po návrate za pár mesiacov napísala bakalársku prácu, aby skončila štúdium v riadnom čase.

Dobrodružná Austrália
Austrália sa stala ďalším dôležitým míľnikom v jej kariére. Musela sa postarať sama o sebe. V Austrálii študovala médiá a komunikáciu. „Zároveň som tam získala stáž, kde som pôsobila pre firmu Eset a vyskúšala si aj spoluprácu pre austrálske multikultúrne rádio. Práve v rádiu som pripravovala mikulášsku reportáž do českého vysielania. Stále som však smerovala k mediálnemu biznisu. Popri tom som cestovala kade-tade. Vždy keď sme mali v škole voľno, som cestovala a všetky svoje úspory som minula práve na svoje cesty,“ spomína Janka Ďuďáková. V Austrálii sa zoznámila so študentmi z celého sveta. Našla si priateľov z rôznych krajín. V internáte bývala so spolužiakmi z Japonska, Austrálie, Bangladéša, Indie, Vietnamu aj Veľkej Británie. Po večeroch sa stretávali v spoločnej obývačke, oslavovali spolu svoje národné sviatky a rozprávali sa o svojich kultúrach, náboženstvách aj odlišnostiach. Priateľstva pretrvávajú dodnes.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jana Ďuďáková (@jana.dudakova),

Cestovanie ako vášeň
Janka aktuálne pôsobí ako redaktorka v Teleráne, no pracuje aj v Rádiu Viva, kde má na starosti moderovanie spravodajstva. Obe práce ju nesmierne bavia a napĺňajú. „Teleráno je výnimočné tým, že je nesmierne živé a dynamické. Prinášame veselé príbehy, ale aj dojemné momenty. Počas reklamných blokov pri kávičke, čaji či dobrých raňajkách spolu veľa žartujeme. Rádio je trošku iné a o čosi uvoľnenejšie. Ako moderátorka spravodajstva komunikujem s hlavným moderátorom, kde riešime aj uletené témy,“ tvrdí všestranná Janka. Vášeň k cestovaniu ju však neopúšťa ani popri pracovných a študentských povinnostiach. Nedávno precestovala časť Japonska len s ruksakom na chrbte. „Chcela som na týchto cestách navštíviť svojich spolužiakov z Austrálie. Veľmi sme si totiž rozumeli. V Osake som navštívila jednu spolužiačku, v Tokiu zase bývalého spolubývajúceho...“ Navyše už štyri roky funguje ako animátorka. S cestovnou kanceláriou Satur si vyskúšala animátorskú prácu na Sardínii, v Turecku pri Side, ale navštívila aj Chalkidiki či Severný Cyprus. „Práca animátorky ma tiež naučila vychádzať s rôznymi typmi ľudí z jednotlivých krajín sveta. Je to pre mňa úžasná škola,“ myslí si Janka.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jana Ďuďáková (@jana.dudakova),


Pomáha slabším
Janka Ďuďáková pracuje okrem všetkých svojich aktivít aj pre Klub detskej nádeje. Takmer každý týždeň strávi s detskými onkologickými pacientmi dve hodiny. „Je to hodnotne strávený čas, ktorý mi dodáva pokoru. Myslím, že som mala v živote šťastie, ktoré chcem využiť na to, že pomôžem iným,“ hovorí s nadšením. Janka chce druhým vrátiť všetko, čím jej niekto iný pomohol. „Na svojich cestách a počas štúdia som mala šťastie na ľudí. V Amerike som mala rodinu, ktorá sa o mňa starala ako o vlastnú dcéru. Učiteľov, ktorí ma podporovali a inšpirovali, a priateľov, ktorí pri mne stáli. Stále mám v sebe pocit, že by som to mala spoločnosti splatiť,“ hovorí na záver.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:05