shutterstock.com
StoryEditor

Poďte si s nami poriadne upratať! Poriadok doma rovná sa poriadok v hlave

25.03.2020, 13:00
Životný štýl
Na to, aby ste sa konečne odhodlali urobiť doma veľké upratovanie, budete potrebovať kus sebazaprenia. Odmenou vám bude nová energia, vďaka ktorej nájdete silu upratať si aj vo svojom živote.

Mať menej vecí znamená mať viac pokoja na duši a v mnohých kultúrach je práve toto tajomstvo šťastnejšieho života. Určite viete, že nakopiť kvantá vecí vôbec nie je zložité a po rokoch skladovania sú to neuveriteľné množstvá, ktorých je potom zložité zbaviť sa. Určite ste už od psychológov počuli vetu, že: „Mať poriadok doma podvedome znamená mať aj poriadok v hlave.“ A možno to viete aj z vlastnej skúsenosti, že keď ste upratali niečo, čo ste dlho odkladali, vydýchli ste si a odľahlo vám. Začali ste sa sústreďovať na iné veci a toto ste mohli „vyškrtnúť“ zo zoznamu. William Morris, anglický spisovateľ a architekt, raz povedal, že doma by ste mali mať len to, čo považujete za užitočné alebo krásne. Často nakupujeme len z nudy alebo preto, že sa nám to zdá výhodné, lebo je to napríklad vo výpredaji. Alebo aj vtedy, keď vidíme, že si niečo výhodne kúpili kamarátky a kolegyne. Nakupujeme, keď sme nešťastné alebo šťastné až príliš, keď sme zúfalé alebo keď máme deň, že si proste chceme niečo kúpiť. Nasilu. Pekné vzťahy a zážitky nahrádzame vecami a neustále túžime po ešte drahších veciach. A tak sa nám doma všetko kopí a kopí a potom sme frustrované ešte viac.

Poriadok doma
Keď otvoríte skriňu, v ktorej je všetko neprehľadne nahádzané, alebo špajzu, kde nemáte šancu niečo nájsť, pretože je to všetko jeden veľký, roky neuprataný „binec“, vyvolá to vo vás negatívne pocity, stres. Stále kdesi vzadu v hlave máte myšlienku s výkričníkom, že si musíte konečne nájsť čas a všetko upratať. A predstavujete si, aké by to bolo krásne, keby tak prišiel niekto, kto by to urobil za vás. Z toho jasne vyplýva, že začať treba poriadkom doma. Neodkladajte to, urobte to, pretože poriadok plodí poriadok. Zo začiatku to bude ťažké, zaberie to nejaký čas a zrejme budete mať chuť to zase odložiť. Musíte však vytrvať!

Začnite takto:
1. Pripravte si veľké vrecia na odpadky a veľké kartónové krabice. Prejdite celý byt (alebo dom) a z každej miestnosti vyhoďte niečo, čo je zbytočné – odpadky a veci, ktoré nepoužívate. Šuplíky ešte netrieďte, zatiaľ vyhadzujte len voľne položené veci na skrinkách, stoloch a na zemi. Veci trieďte podľa toho, či ich chcete niekomu darovať alebo definitívne vyhodiť.
2. Teraz sa už môžete pustiť do „hlbšieho upratovania“. Vyberte si vždy len jednu miestnosť, kút alebo skrinku. Nie všetko naraz, z toho by ste boli zbytočne unavená a nastal by zbytočný chaos. Veci dávajte do vriec opäť tak, že budú oddelené tie na darovanie od tých na vyhodenie. Vznikne vám ešte pravdepodobne skupina vecí, ktorú chcete umiestniť niekde inde. Dajte si však pozor, aby ste to neurobili s väčšinou vecí, pretože tak sa môže stať, že vlastne neupracete, len ich premiestnite.
3. To, čo ste nemali už dlho v ruke a zabudli ste, že tú vec máte a vôbec ju nevyužívate, dajte preč. Je to ťažké, ale v tejto zásade sa skrýva tajomstvo úspechu. Buďte nemilosrdná!


Položte si tieto otázky, ak ide o veci:

  • Používam to?
  • Funguje to?
  • Zjednodušuje a obohacuje to môj život?
  • Mám k tej veci citovú väzbu?

Preč s tým!
Ak ste sa dostali až sem, blahoželáme! Teraz prichádza fáza zbavenia sa vecí. Ak ich necháte v škatuliach na chodbe alebo v garáži, môže sa stať, že skončia tam, kde boli. Tie veci, ktoré chcete darovať, hneď darujte. Tie, ktoré chcete vyhodiť, odneste do kontajnera. Ak máte deti, ktoré vám vo vyhadzovaní starých hračiek budú brániť, alebo muža, ktorý skladuje všetko (od skrutiek až po staré bandasky), vyhoďte tieto veci vtedy, keď nie sú doma. Niekedy sa môže stať, že odpadu bude tak veľa, že budete musieť zavolať veľkokapacitný kontajner a bude vás to niečo stáť. Je to pravdepodobné, keď vypratávate garáž alebo pivnicu. Nedajte sa odradiť! O to viac si uvedomíte, ako veľmi bol váš život preplnený zbytočnosťami. A o to väčší kameň vám spadne zo srdca.
Zmeňte svoj život
Ak nechcete, aby sa situácia u vás doma o pár rokov zopakovala, budete musieť zmeniť spôsob života. Môže to byť obzvlášť ťažké, ak milujete výpredaje alebo nakupovanie suvenírov či interiérových doplnkov. Jednoducho, musíte prestať nakupovať a nosiť domov ďalšie veci. Pretože naozaj platí, že ak sa ocitnete v nejakom nákupnom centre alebo peknom obchode, padne vám do oka niečo, čo by ste si chceli kúpiť. Kupujte iba to, čo naozaj nevyhnutne potrebujete na život. To, že je niečo v zľave, neznamená, že to aj potrebujete. Ak zbadáte v časopise (alebo na Instagrame) nejakú modelku, ktorá je dobre oblečená, nemusíte letieť do obchodu a zháňať podobné kúsky. Naozaj to nemusíte robiť! Ak sa nastavíte tak, že vlastne nepotrebujete neustále nakupovať, pocítite neskutočnú slobodu. A ak už niečo naozaj potrebujete, zistite si, či je daná vec kvalitná. Radšej priplaťte, ale majte doma len dobré veci, ktoré budú slúžiť roky.

​Poriadok v skrini
Pre nás ženy je veľmi ťažké vzdať sa oblečenia, aj keď ho už nenosíme. Musíte to však urobiť a naučiť sa kombinovať veci, ktoré už máte. Úplne bude stačiť, ak si vytriedite šatník na povedzme 40 kusov oblečenia. Nechajte si len to, v čom sa cítite dobre, čo sa vám naozaj páči, čo vám dokonale sadne a dokážete to skombinovať. Samozrejme, určite máte slávnostné šaty, ktoré si na seba oblečiete len raz za čas, pretože na bežné nosenie sa nehodia. Tie nemusíte vyhadzovať. Ak to urobíte, odrazu budete stáť pred skriňou, v ktorej sa vám všetko páči. Odrazu si máte čo obliecť!

Položte si tieto otázky, ak ide o oblečenie:

  • Je mi to dobré?
  • Cítim sa v tom dobre?
  • Nosím to – mala som to na sebe za posledný rok aspoň raz?
  • Má tá vec pre mňa citovú hodnotu? (napríklad nebudeme vyhadzovať prvé dupačky nášho dieťaťa)
  • Nevyužite to niekto viac ako ja?

Poriadok v kúpeľni
Zbavte sa všetkého, čo pravidelne nepoužívate. Kozmetiku, ktorá nesedí vašej pleti, ale napríklad kolegyni by mohla, darujte. Všetko, čo je už po záruke, vyhoďte. Neskladujte poloprázdne fľaštičky, staré laky na nechty a poloplné voňavky, ktoré vám aj tak príliš nevoňajú. Pretože ak by vám voňali, boli by dávno minuté. Neskladujte šampóny, z ktorých vás svrbí hlava. Preč s nimi. Neskutočne sa vám uľaví a takto zistíte, že nakopené problémy sa dajú riešiť. A budete ich chcieť riešiť, pretože už viete, že príde úľava.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 23:09