shutterstock.com
StoryEditor

Naučte sa povedať nie! 7 spôsobov ako si konečne nastaviť hranice

19.02.2020, 12:00
Životný štýl
Ste v pohotovosti 24 hodín denne? Väčšinou hovoríte svojim známym „áno“? Povedať „nie“ jednoducho nedokážete? Pozrite si návod, ako sa zamerať na svoje vlastné potreby a zvyknúť si hovoriť "nie" bez viny.

Keď vaša dieťa dožaduje pozornosť, všetko ostatné odložíte a venujete sa len jemu. Keď vám zavolá kamarátka a bude vám hodinu vylievať srdce, je jedno, koľko máte roboty, vy hovor neukončíte. Ak ste sa v uvedených situáciách našli, skôr či neskôr bude okolie vašu dobrotu zneužívať. Nevzdávajte sa úplne svojej milosti, no všetko s mierou. Je potrebné nájsť zlatý stred.

1. Identifikujte tých, čo najviac berú

"Ich taktikou je získať čo najviac od vás, no takmer nič nedať na oplátku,“ hovorí expert ľudského správania Trevicia Williams, PhD. "Využívajú výhody stretnutia a vzťahov s inými ľuďmi vo svoj prospech. Majú egoistické správanie.“ Nejde výlučne o zlých ľudí, jednoducho sú zameraní na vlastné potreby a nepremýšľajú o vašich, ako píše womansday.com.

2. Skúmajte tú časť svojho „ja“, ktorá potrebuje dať

Niektorí ľudia robia ostatným po vôli, aby tým zabránili prípadným problémom, ktoré môžu vzniknúť, ak s niečím nebudú súhlasiť. "Bol som súcitný a obetavý človek," hovorí Mary Ann Lowryová. "Nemala som tušenie, že moje nadmerné dávanie bol vlastne len strach, že by sa niekto mohol na mňa nahnevať. Nepremýšľala som o svojich vlastných veciach. Až neskôr som zistila, že som dávno prešla hranice..."

3. Uvedomte si, že povedať „nie“ je úplne normálne

Je jedno, v akej situácii ste sa ocitli alebo kto vyžaduje vašu pozornosť, či už deti alebo kamarátky. Vždy máte právo povedať nie. Nenechajte sa druhými veľmi ľahko ovplyvniť. Namiesto toho, aby ste premýšľali nad tým, že nemôžete povedať „nie“, skúste sa naučiť ako to povedať a podať to spôsobom, aby to ten druhý ľahko pochopil a akceptoval. Povedať „áno“ je len vaše rozhodnutie. Myslite na to, že veľa vecí v živote záleží len na vás a vašich rozhodnutiach, ktoré robíme. Žijeme svoj život, nie život niekoho iného.

4. Myslite na seba a vaše priority

Chcete stráviť čas venovaním sa veciam, ktoré ste si predsavzali alebo sa chcete radšej trápiť vecami, ktoré musíte spraviť len preto, že neviete vysloviť to slovíčko „nie“. Je dôležité stanoviť si svoje ciele. Tým, že ich budete poznať, posilníte svoje dôvody, prečo niekoho odmietnuť.

5. Taktizujte, ale neútočte

V žiadnom prípade nepoužívajte stratégiu – útok. Mnohí zvyknú napadnúť žiadateľa ako napr: „Ty nikdy nemáš na mňa čas, takže so mnou nerátaj!“ Skúste to radšej inak ako „teraz bohužiaľ nemôžem.“ Opakujte druhej osobe svoj postoj. Musí sú uvedomiť, že si za tým stojíte a že ho nezmeníte. Samozrejme, môžete uznať výhrady, no na druhej strane trvať na svojom. „Viem, že to nie je odo mňa pekné, no teraz ti nemôžem venovať svoj čas.“ Skúste si to natrénovať.

6. Náhradné riešenie môže pomôcť

Ide o zdvorilú taktiku. Kamarátku síce odmietnete, no prejavíte súcit a ochotu, že jej chcete pomôcť, no vy teraz nemáte čas. Zvoľte metódu: „Chápem, že sa potrebuješ vyrozprávať a nie je ti najlepšie, ale teraz ti nemôžem pomôcť. Nemôžeš zavolať Katku, ktorá ťa teraz istotne rada vypočuje?“ Ponúknite jej náhradné riešenie.

7. Nevyhovejte svojim deťom úplne vo všetkom

Deti sú kategória sama o sebe. Sú to tie najmilšie stvorenia na svete, pre ktorých by ste spravili čokoľvek. Preto im s ťažkosťou viete povedať „nie“ a kúpite im každú hračku, na ktorú ukážu a venujete im svoju pozornosť, keď si to vyžadujú, aj keď vaša kuchyňa vyzerá skoro ako pred výbuchom. Je však dôležité nastaviť si určité hranice a udržiavať ich. Každá mamička nechce vidieť, ako jej deti trpia a sú smutné, preto to zrejme pre ňu bude veľmi ťažké a bude mať pocit viny. No ak vyhoviete deťom úplne vo všetkom, začnú to neskôr využívať a vyžadovať si stále viac a viac pozornosti. Navyše, ich môžete príliš rozmaznať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 17:17