shutterstock.com
StoryEditor

Obavy zo straty mobilu či strach z pekných žien? Áno, aj takéto fóbie existujú

19.02.2020, 14:00
Životný štýl
Vo svete existuje nespočetné množstvo rôznych druhov fóbií. Niektoré z nich však svojou bizarnosťou priam vynikajú.

Hovorí sa, že každý z nás trpí strachom. Niekto sa obáva návštevy zubára a iný zas chytá paniku pri pohľade na pavúka či psa. Uvedené fóbie však neprekvapujú a sú už všetkým dobre známe. To, čo ste však možno netušili, je, že sú ľudia, ktorí trpia napríklad strachom z uskutočnenia gramatickej chyby alebo sa obávajú toho, že sa ich druhá osoba pokúsi rozosmiať.

Ortografóbia
Píše sa v danom slove mäkké i alebo ypsilon? Túto otázku zrejme najčastejšie počúvajú učitelia v školách či rodičia školopovinných detí. Nie všetci si pritom robia starosti s výberom správneho i/y. Zatiaľ čo niektorým je to vskutku ukradnuté, nájdeme aj ľudí, ktorým sa pri potenciálnom uskutočnení gramatickej chyby objaví pot na čele, prípadne sa im pri písaní textu roztrasú ruky. V prípade, že sa vidíte v podobnej „krízovej“ situácii, zrejme ste doteraz netušili, že ide o nový druh fóbie. Konkrétne o ortografóbiu. Trpia ňou ľudia, ktorí chytajú paniku, ak urobia gramatickú chybu. A čo je príčinou spomínanej fóbie? Zrejme ide len o nedostatočné znalosti gramatiky, ktoré sa však dajú doučiť v každom veku. Fóbiu preto čiastočne môže zmierniť pravidelné cvičenie pravopisu a overiť si nadobudnuté znalosti zas pomôže písanie diktátov.

Venustrafóbia
Dva mužské svety. Jedni sa radia do skupiny, ktorí nemajú problém flirtovať s očarujúcou ženou a radi sa k nej pri barovom pulte pripoja a povedia čašníčke starú známu vetu „Dvakrát to isté, čo pije táto slečna.“ Situácia, ktorou si prešla azda každá žena, ktorá sa v podniku ocitla celkom sama. Zatiaľ čo niektorí muži po žene vyštartujú v priebehu sekundy, iní sa budú odhodlávať aj hodinu, kým dámu oslovia. V horšom prípade ju osloviť ani nestihnú a tajomná kráska sa vytratí do neznáma. Ak sa u mužov scenár v podobe neoslovenia ženy opakuje až príliš často, majú nábeh na venustrafóbiu. V preklade ide o panický strach z pekných žien. Našťastie, tak ako všetky fóbie, aj túto možno vyliečiť. Existujú totiž rôzne podporné skupiny, ktoré vám uvedenú sociálnu fóbiu pomôžu prekonať. Chce to iba čas a odhodlanie vyrovnať sa so strachom.

Nomofóbia
Odraz modernej doby. Vo svete plnom neustálych digitálnych vychytávok svetlo sveta uzrel aj strach zo straty telefónu. Ide o nomofóbiu a najčastejšie ňou trpia ľudia závislí od svojho mobilu. Nepohnú sa bez neho ani na krok a neustále ho potrebujú mať poruke. A čo ak by ho dokonca stratili alebo niekde omylom zabudli? To by pre nich znamenalo katastrofický a najmä nepredstaviteľný scenár. Viacerí ľudia pritom tvrdia, že sa iba obávajú zmeškaného hovoru od dôležitej osoby či prípadu, keď si nebudú mať ako zavolať potrebnú pomoc. V súvislosti s technológiami však do hry vstúpila aj fóbia zo žltých smajlíkov. Tie sa pritom v našich správach objavujú čoraz častejšie a máme na výber ich širokú plejádu. Úplne prvý smajlík však žltú farbu nemal a pozostával „iba“ z pomlčky, dvojbodky a zátvorky.

Geliofóbia
Radi sledujete reláciu Inkognito? Vtipnými momentmi sa to tu len tak hemží a prítomní diváci majú zakaždým o zábavu postarané. V súčasnosti však nie každý môže zaujať miesto v publiku a vychutnať si natáčanie. Vo svete totiž existujú ľudia, ktorí trpia strachom zo smiechu. Práve oni smiech neznášajú, prípadne sa len desia zvuku chichotania druhých ľudí. Ak by sa tieto osoby ocitli v televíznom štúdiu uvedenej relácie, nadšením by rozhodne neprekypovali. Skôr by sa u nich prejavili nekontrolovateľné príznaky, akými sú trepanie, zrýchlený dych či extrémna úzkosť.

Makrofóbia
Sú ľudia, ktorí nielen že nemajú v obľube obrovské rady, no musia čeliť i strachu z dlhého čakania. Odborne ide o makrofóbiu a rad pri pokladni v obchode alebo takmer nekonečne dlhý čas strávený pred dverami ambulancie lekára pre nich znamená hotovú apokalypsu. Popri veľkom množstve ľudí dokonca môžeme byť sem-tam aj svedkami toho, ako sa niekto predbehne. Na akési čakanie sme si však už pomerne zvykli a neprekvapuje nás. Veď predsa už aj na ceste do práce trávime viac času než v minulosti. Zápchy sa totiž postupne stávajú naším každodenným spoločníkom na cestách.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 15:47