shutterstock.com
StoryEditor

Základné veci, ktoré by ste mali vedieť o jóge. Odpovedá naozajstná profíčka

05.02.2020, 14:00
Životný štýl
Otázky, na ktoré sa neodvážite opýtať. Odpovede, ktoré vám mnohé veci objasnia.

Otázky, na ktoré sa neodvážite opýtať. Odpovede, ktoré vám mnohé veci objasnia.

Prečo by sme mali začať cvičiť jogu?

Táto otázka je jemne diskutabilná, lebo joga nie je šport alebo hoby, joga je životná cesta a dôvod, prečo s ňou začať, nie je postavený na vonkajšej motivácii. Jednoducho povedané – k joge sa každý dostane presne vtedy, keď sa má dostať. Niekto relatívne skoro a niekto nikdy. A je to v poriadku. Samozrejme, dôvody na začatie sú rôzne. Niekoho bolí chrbát, iný potrebuje spomaliť a naučiť sa relaxovať. Ten prvotný impulz je rôznorodý, ale skúsenosť mnohých hovorí, že joga im dala oveľa viac ako len vyriešenie prvotného problému, ktorý ich k nej priviedol. Zmenila im životný postoj, aj keď na začiatku to bol „len“ boľavý chrbát. Preto hovoríme - keď je človek pripravený, nikdy nie je neskoro.

Existuje správny čas na cvičenie jogy?

Samozrejme, ideálne je začať deň jogou. Telo sa rozhýbe, otvorí, myseľ uvoľní a získa nadhľad. Sme pripravení na bežný deň. Na druhej strane, nie každý žijeme ideálny život s možnosťou ráno si zacvičiť a až potom ísť do víru povinností. Preto je vždy lepšie zacvičiť si aspoň raz deň ako nikdy, a to len preto, že mi to nevyšlo hneď ráno. Nehľadať výhovorku, že predsa nebudem večer cvičiť napríklad pozdrav slnku, keď je deň pomaly za nami. Veď slnko je symbolom života a ten tu je stále, a okrem iného, aj večer niekde na opačnej strane Zeme práve vychádza. Je však pravda, že tesne pred spaním sa neodporúča cvičiť veľmi dynamicky, malo by to opačný efekt – človek sa prebudí, nie je schopný hneď zaspať a tak si naruší biorytmus. Je potrebné mať stále na pamäti, že joga nám má skvalitniť náš život, a nie ho komplikovať.

Akými cvikmi môžeme „refreshnúť“ svoje telo?

To, ako sa cítime fyzicky, je mnohokrát podmienené tým, v akom stave je naša chrbtica – od kostrče až po prvý stavec v krku. Vôbec nie je dôležité, koľko máme rokov, ak máme problém s boľavým či seknutým chrbtom – cítime sa obmedzene, unavene, bloknuto, staro. Naopak, ak je chrbát vo výbornej kondícii, je ohybný a pevný, vek nehrá úlohu a aj osemdesiatročný človek môže žiť veľmi kvalitný a aktívny život. Základ jogy preto tkvie v zdravom a flexibilnom chrbte. Všetky cviky, ktoré rešpektujú základné pohyby chrbta, nám pomáhajú sa cítiť zdravo a „fresh“. Je to teda kombinácia cvikov, kde sú predklony a záklony, laterálne pohyby vpravo a vľavo, vytiahnutie chrbtice smerom hore a hlavne rotačné cviky na obe strany. Práve rotačný pohyb zabezpečuje pocit sviežosti, mladosti a celkovej vitality. Podobne, ako keď chceme mať čistú handru, musíme ju „vyžmýkať“, presne takto rotáciou „žmýkame“ chrbát, aby sme sa cítili zdravo a sviežo.

Vie joga pomôcť pri problémoch s nespavosťou a nesústredenosťou?

V joge je veľa techník práve na upokojenie mysle a jej skoncentrovanie na aktivity, ktoré vykonáva. Je to komplexný súbor jogových praktík, počnúc ásanami, cez dýchacie harmonizačné techniky až po špecifické relaxačné techniky, ako je napríklad joga nidra. Joga nidra alebo jogový „spánok“ je špeciálna technika na celkové upokojenie, ale je ideálna práve na liečenie nespavosti.

Pomáha joga schudnúť?

V joge je veľa dynamických cvičení, ako napríklad pozdrav slnku či pozdrav mesiacu, ktoré sú okrem iného výborné práve pri chudnutí či zvýšení celkovej kondície. Taktiež mnohé ásany prispievajú k správnemu tráveniu a vyprázdňovaniu, čo tiež pomáha znižovať nadbytočné kilá. Joga pozná aj vnútorné očistné techniky, napríklad prečisťovanie čriev (šankhaprakšalana), ale tie odporúčam praktizovať iba pod dohľadom odborníka. Avšak nielen cvičením joga pomáha znížiť celkovú hmotnosť. Tým, že vďaka joge je človek viac v spojení so svojím telom a jeho potrebami, viac počúva, či je ozaj hladný, kedy je už najedený a kedy je to len uspokojovanie chuťových pohárikov. Toto uvedomenie a počúvanie svojho tela je rovnako zásadné ako samotné cvičenie.  

Dokážeme jogou zmierniť hormonálne a menštruačné problémy?

Joga ovplyvňuje všetky sústavy tela, počnúc tou „najrýchlejšou“, teda nervovou sústavou až po tú „najpomalšiu“, hormonálnu. Samozrejme, vyžaduje si to trpezlivosť a pravidelnosť. Napríklad vďaka invertným polohám vieme stimulovať činnosť štítnej žľazy, s ktorou majú mnohé ženy, ale aj muži problém. Pravidelné spevňovanie panvového svalstva, otváranie bedrovej oblasti, bránicové dýchanie, balančné cvičenia – to všetko pomáha pri menštruačných problémoch, ako aj pri predmenštruačnom syndróme. Relaxácia a meditácia zohrávajú rovnako dôležitú úlohu ako cvičenie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 22:35