shutterstock
StoryEditor

Počas tehotenstva mohli fajčiť aj piť, pôrod vyvolávali jazdou po štrku. Takto kedysi vyzerali tehotenstvá

29.08.2019, 13:00
Životný štýl
Na začiatku 20.storočia bolo mnoho pravidiel pre tehotné, ktoré by dnes neschválil ani zdravý sedliacky rozum. Vybrali sme pre vás desať z nich, pri ktorých sa určite budete chytať za hlavu.

1. Slovo tehotná sa nepoužívalo, predstavovalo totiž niečo príliš intímne, čo sa v spoločnosti nepatrilo. Používali sa slová v očakávaní či požehnaná.

2.Doktori verili, že žena by nemala cítiť žiadnu bolesť a tak ju nadopovali anestetikami často krát až do bezvedomia. 

3. Matka v nemocnici ostávala spravidla minimálne celý týždeň.

4. Svoje dieťa si matka nemohla zobrať len tak na ruky, vidieť bábätko smela len počas toho, ako mu dávala piť mlieko z fľaše. Dojčenie sa totiž neodporúčalo.

5. Fajčenie a pitie nebolo vôbec zakázané. Stávalo sa dokonca bežne, že lekár ponúkol pacientke cigaretu počas tehotenského vyšetrenia. 

6. Ak žena pribrala počas tehotenstva príliš veľa, doktori jej naordinovali tabletku na chudnutie, ktorá sa v tom čase volala čierna tabletka. Okrem toho, že mala ženám potlačiť chuť jesť mala údajne aj laxatívne účinky.

7. Žiadne tehotenské testy neboli. Jediné vyšetrenie, ktoré bolo v tej dobe možné bolo odobranie moču a následne jeho infikovanie do zajaca. Keď zajac zomrel, výsledok bol pozitívny. 

8. Ak žena prenášala, manžel ju musel naložiť do auta a previesť cez rozkopanú cestu aby vyvolal pôrod.

9. Bábätko sa muselo dožiť až niekoľko mesiacov, aby ho domov museli prísť pozrieť iní ľudia než najbližšia rodina.

10. Dieťa nemohlo opustiť dom až pokiaľ ho neprišli oficiálne pokrstiť. A to ani v prípade, žeby mu hrozilo smrteľné nebezpečie. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 18:32