shutterstock.com
StoryEditor

Ako si do šatníka nosiť len vysnívané kúsky? Poradí vám Zuzana Dutková, ktorá bola tiež nákupnou maniačkou

16.07.2019, 18:00
Životný štýl
Čo cítite, keď otvoríte svoj šatník? Pre mňa to bolo dlhé roky utrpenie. Úprimne sa priznávam, že som mala rána, kedy som s plačom a úzkosťou stála pred šatníkom a nechcela ísť nikam, pretože i keď šatník praskal vo švíkoch - NEMALA SOM SI ČO OBLIECŤ.

,,Neverila som, že sa mi to podarí niekedy zmeniť, pretože som si myslela, že ak si ešte dokúpim tieto tenisky, a toto sako a outfit k týmto dokonalým náušniciam. Budem mať vysnívaný šatník. Myslela som si, že ešte o trošku viac vecí to vyrieši. Opak bol pravdou." Prečítajte si zopár rád od Zuzany Dutkovej @dutka_lab, ktorá bola kedysi nákupnou maniačkou. 

Dutka - akcia SWAP Daniela Benková

Po rokoch učenia sa a budovania si svojho osobného vysnívaného šatníka môžem s rukou na srdci povedať, že keď teraz otvorím šatník, milujem každý jeden kúsok a vzdávanie sa oblečenia a vyraďovanie ho zo šatníka nikdy nebolo jednoduchšie. Chce to len tréning a láskavý postoj sama k sebe. Ani Rím nepostavili za jeden deň. 

Trénujte 100% “áno” pocit.

To je ten pocit, ktorý vo vás vyvoláva váš najobľúbenejší kúsok. Cieľom je, aby sme v šatníku mali len veci, v ktorých máme tento pocit. Príjemná predstava, že? Aby som toto mohla trénovať, musela som začať nakupovať sama. Pretože som sa na začiatku potrebovala naučiť počúvať ten pocit. A keď bol pri mne niekto iný, často som podľahla a kúpila som vec, o ktorej som vedela, že ju nebudem nosiť.

Nezabudnite, že akákoľvek malá zmena je lepšia ako žiadna zmena a vôbec nič sa nedeje, ak to nebude od začiatku 100 percentné. Tréning je kľúč. 

Získajte čas.

Ak si nie ste istá, či kúpiť alebo nie, dajte si 24 hodín na rozmyslenie. Niekedy nevieme. Je to v poriadku. Dajte si čas na premyslenie. Ak večer doma myslíte na tie rifle, ktoré ste si skúšali, kúpte si ich. Ak na ne zabudnete - nemajú byť vaše. Vidíte, ušetrili ste peniaze.

Držte sa svojho štýlu.

Je dosť možné, že sa vám vďaka veľkému upratovaniu v šatníku ukáže váš štýl. Uvidíte, k čomu inklinujete, v čom sa cítite komfortne. Držte sa toho! Napríklad taká ja: môj šatník je na 70 percent čierny, trošku rebelský, lesklý, drzý a pritom veľmi jednoduchý, čistý a jasný. Akokoľvek super by som mohla vyzerať v bielych čipkovaných šatách, viem, že by som ich nenosila. To , že vám niečo sedí, neznamená, že sa vám to hodí a vyjadruje to váš štýl.

Naozaj to potrebuješ? "STOP - before SHOP".

Táto otázka by sa vám v hlave mala objaviť pred každým nákupom. Minimalizmus a vedomé, dobrovoľné vzdávanie sa vecí a túžob, nie je o neslobode. Je to o uvedomení si, že to skrátka nepotrebujem. Trénujte to. Pevná vôľa a odhodlanie je ako sval. Dá sa cvičiť. Pristupujte k nákupu oblečenia tak, ako k nakupovaniu jedla. Napíšte si zoznam. Zistíte a presne pomenujte čo chcete - farba, materiál, strih. Venujte čas hľadaniu. Ide predsa o investíciu do vášho šatníka snov, tak načo sa ponáhľať.

Ja som si svoje vysnívané Levi's rifle hľadala tri roky a našla som ich. Minulý týždeň v second-hande! Presne také po akých som vždy túžila. Oblečenie je stále len oblečenie - neurobí z vás lepšieho, krajšieho človeka. Naozaj, verte mi.

SWAP before shop - swap s kamarátkami

SWAP Daniela Benková

Nakupovať alebo nenakupovať? Toto začína byť Shakespearovská otázka. Ekológovia a aktivisti kričia NEKUPOVAŤ a NEVYRÁBAŤ. Naša hlava kričí KÚP SI TO! JE TO DOKONALÉ! TO MUSÍŠ MAŤ. Rozhodnite sa akokoľvek. Vedzte však, že v súčasnosti máme veľmi veľa spôsobov, ktoré môžete vyskúšať pred nakupovaním.

Čo takto spraviť si SWAP s kamoškami? Zabijete aspoň štyri muchy jednou ranou. Vymeníte si oblečenie, ktoré nenosíte, zbavíte sa nepotrebného a vytvoríte priestor pre nové. Uspokojíte potrebu oživiť si šatník. Zrelaxujete sa a strávite spolu kvalitný čas.

- Namiesto hľadania nových kúskov na vašom obľúbenom e-shope sa popozerajte po kvalitných kúskoch, ktoré už druhí nepotrebujú. Vyhľadávače ako ebay, depop, bazar sú super pomocníci. Stačí si vždy nastaviť vo vyhľadávaní “used” alebo “používané”. Často tam nájdete úplne nové, nenosené kúsky za super ceny. Ľudia zvyknú predávať nové oblečenie aj topánky, pretože im nesadla veľkosť.

- Ak sa vo vašom meste organizujú verejné SWAP-y (výmeny) oblečenia, vyskúšajte túto možnosť. Stačí sem priniesť oblečenie z vašej skrine, ktoré nenosíte (ale je stále nositeľné, nepoškodené, voňavé, bez škvŕn či chýbajúcich gombíkov). Oblečenie, ktoré na SWAP donesú všetci účastníci putuje do spoločného obehu a z neho si môžete vybrať niečo nové. Čo vám v šatníku chýba. V Bratislave SWAP-y organizuje Platforma udržateľnosti a najbližšie budú 20. Júla na Magio pláži alebo 27. Júla v KC Dunaj. Všetky informácie nájdete na facebookovom profile Platforma udržateľnosti. 

- Second-handy sú ďalšou obľúbenou možnosťou, ktorú môžete vyskúšať pred tým, ako vkročíte do vášho obľúbeného obchodu. Nakupovanie v second-hande má svoje čaro i keď je nutné povedať, že si naň treba zvyknúť. Môže sa stať, že nenájdete vašu veľkosť alebo farbu. Keď sa však na to pozrieme z druhej strany - nikdy neviete, či budete mať dnes šťastný deň a či sa vám podarí niečo nájsť. Ak áno, o to viac sa budete z nového kúsku tešiť. Dôvod prečo sa v poslednej dobe kladie veľký dôraz na uprednostňovanie nákupu už nosených kúskov je fakt, že módny priemysel patrí medzi päť najšpinavších na svete. Ročne sa vyrobí 100 miliárd kusov nového oblečenia a 3/5 z tohto množstva sa ešte v ten istý rok spáli (zdroj: McKinsey & Company "Style that’s sustainable: A new fast-fashion formula")

- Ak chcete nové, podporte lokálnych výrobcov. Na Slovensku máme veľa mladých šikovných dizajnérov a značiek, ktoré pre vás vyrábajú krásne kúsky za dostupné ceny.

- Ak sa rozhodnete pre nákup, kúpte si len to čo naozaj budete nosiť. Kúpte si len 100 percentný áno kúsok a posuňte sa o kúsok ďalej na ceste k vášmu osobnému vysnívanému šatníku. Držím vám palce!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 00:55